Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » 1 DECEMBRIE » Cristian Petru Bălan: MESAJUL UNEI FRUMOASE ANTOLOGII CU PAGINI PATRIOTICE

Cristian Petru Bălan: MESAJUL UNEI FRUMOASE ANTOLOGII CU PAGINI PATRIOTICE

       În mod incontestabil, antologia de față este o nouă performanță ambițioasă a editurii Armonii Culturale care se relansează, metodic și pătrunzător,  cu un florilegiu patriotic de zile mari. Precum se vede, este vorba de o reușită selecțiune de lucrări prozodice aniversare, adunând, în cele 336 de pagini, un număr de 57 de harnici poeți români din zone diverse și cu creații diverse ca stil,  ca lungime, concentrate însă, laolaltă, pe aceeași  nobilă temă  – iubirea față de țară. Ea are, înainte de toate, meritul  impresionant de a fi o primă grupare solidă care să încerce a deschide cu eleganță porțile marelui eveniment al centenarului Marii Uniri, impunându-se  ca un exemplu contagios oferit altor edituri din țară și ca model de valoroasă unitate în diversitate, ceea ce dă cărții o deosebită savoare.

        Cititorii vor descoperi, în esență, o culegere ce probează  o atentă viziune caleidoscopică a editorilor, bazată pe o scară a valorilor corect asamblată, care vedem că a funcționat ireproșabil, prin selectarea unor creații poetice de o deosebită sensibilitate, prioritare fiind criteriile estetice și ale sentimentului atașamentului față de spațiul mioritic real și virtual. Tonul general al poeziilor incluse este plin de mult optimism și de un patriotism memorabil și contagios.

       Fără îndoială, această prezentabilă antologie – inclusiv în foarte reușitele ei aspecte grafice și de tehnoredactare – este adresată, înainte de toate, tineretului român de pretutindeni, care nu ne îndoim că va aprecia talentul autorilor, dar și sinceritatea lor, caracteristici ce ies în evidență din fiecare pagină, din fiecare creație în parte. Ea va rămâne, sperăm sincer, nu numai ca o reușită investiție sentimentală, dar și ca dovadă de certă încredere în talentul creativ al națiunii noastre, care, în plus, probează că patriotismul românilor funcționează în continuare ca ireproșabil motor al unității neamului, el fiind, pare-se, cel mai bine exprimat prin lucrări literare epice, lirice și dramatice. Istoria a confirmat acest adevăr.

        Păstrând criteriul cronologic drept cadru general de prezentare, culegerea de față „sudează” pe nesimțite textele între ele de la o generație la alta, de la o zonă geografică la alta, conferindu-i un dinamism aparte care, de-a lungul anilor, îi va desemna, cu siguranță, un loc de bornă literară luminoasă ce nu va putea fi trecută ușor cu vederea de viitorii autori ai eventualelor istorii ale literaturii române, lucrări de mari sinteze care se vor referi la perioada zilelor noastre…  În acest caz, luată în ansamblul ei, antologia de poezie „România pentru tine” va rămâne, printre altele, un document necesar și o antologie de zile mari a vocilor generației prezente pentru toate generațiile viitoare.

CRISTIAN PETRU BĂLAN

Glen Ellyn, IL, SUA

Facebooktwitterby feather