Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » CULTURĂ Lansarea volumului „Elegiile de la Carani” și moment omagial dedicat autorului

CULTURĂ Lansarea volumului „Elegiile de la Carani” și moment omagial dedicat autorului

Luni, 29 mai, de la ora 15, la Casa de Cultură „Adam Muller Guttenbrun” va fi omagiat Poetul Eugen Dorcescu, la 75 de ani, în cadrul unui salon literar, patronat de scriitorul Ştefan Ehling şi de soţia acestuia, Prof. Maria Ehling.

Medalionul Eugen Dorcescu se va axa pe prezentarea poeziei binecunoscutului scriitor timişorean. Totodată va avea loc și lansarea la Timișoara a ultimului volum al poetului, „Elegiile de la Carani”.

Volumul a apărut în acest an la Editura Mirton, prima lansare având loc chiar la Carani, comuna Sânandrei, Timiș, în data de 20 mai.

„Toate elegiile de la Carani sunt produsul unui lirism subiectiv, dar nu dulceag, ci dramatic, grav, în care eul liric se află în numeroase ipostaze: prevalentă este cea de îndrăgostit, care se combină cu postura de răzvrătit, de războinic, de spirit contemplativ – toate marcate de pronumele de persoana I şi a II-a, de interjecţii, exclamaţii, care exprimă freamătul fiinţei. Una singură, plasată în final, degajă impresia, superficială şi înşelătoare, a unui lirism obiectiv, datorită relatării unei istorii la persoana a III-a. În subsidiar, implicarea auctorială este transparentă. «Eul» poetic este echivalent cu «el», după cum observa Rosa Lentini, când se referea la modul fundamental de expunere din «Poemele Bătrânului». Această poezie, care încheie noul volum, se intitulează «Ioanitul» şi are, aparent, ca subiect, soarta unui cavaler din Ordinul Ioaniţilor. Subiectul însă este un pretext pentru joncţiunea, plină de forţă, dintre alter ego-ul Poetului, Bătrânul, şi avatarul său medieval, Cavalerul, cu care împărtăşeşte codul onoarei. În imaginea compozită a «Bătrânului Cavaler», transpar puritatea şi fericirea celui care şi-a slujit o viaţă întreagă Stăpânul din Cer şi a murit la datorie”, a spus Mirela-Ioana Borchin cu privire la volum.

„«Elegiile de la Carani» au o dublă semnificație: aceea de a ști să te poți smulge din hățișul propriilor himere și aceea de a putea regenera poetic. Eugen Dorcescu a avut șansa de a trăi ambele stări. A avut și șansa (o bănuiesc, dar sunt aproape sigur că am dreptate) de a cunoaște Carani-ul primăvara, când toată firea explodează, își revigorează energiile. Poeziile dedicate Carani-ului au calitatea de a fi mesagerele unor trăiri intense, realitatea părându-i-se cititorului de factură divină, iar limbajul este în perfectă consonanță cu disponibilitățile receptive ale poetului. Te simți, pur și simplu, ca într-o expoziție cu zeci de tablouri pe teme floral-sentimentale aparținând unui mare pictor”, a afirmat Livius Petru Bercea, în comentariul său.

În cadrul evenimentului vor vorbi despre antologia ne varietur „Nirvana. Cea mai frumoasă poezie” (Timişoara, Editura Eurostampa, 2015), cât şi despre „Elegiile de la Carani”, scriitorul Ştefan Ehling şi conf. univ. dr. Mirela-Ioana Borchin. Cu acest prilej, poetul va recita din propria creaţie şi va da autografe.

Ioana NICOLESCU

SURSA: www.ziarultimisoara.ro

Facebooktwitterby feather