Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ArtCronica » DEZVALUIRI… LAURENTIU MIDVICHI

DEZVALUIRI… LAURENTIU MIDVICHI

„Caut ceea ce nu pot gasi si gasesc ceea ce nu caut…”

Spre acest gand ma conduc lucrarile lui Laurentiu Midvichi: labirinturi  ce semnifica anumite cautari si , implicit, descoperirea unor raspunsuri subiective.  Este o cautare spirituala, a ceva ce nu sta scris in carti, ci in sufletul si in mintea fiecaruia dintre noi. Sunt drumuri ce se cer  umblate pentru a te duce mai aproape de tine insuti, sunt cai intortocheate care  – pe masura ce se / te pierd, de fapt, te si se (re)gasesc.

Labirintul, in viziunea lui Laurentiu Midvichi se identifica cu anumite parcursuri, dictate de intrebari pe care pictorul si le pune siesi si pe care, la randul sau, le adreseaza publicului. Insa, dincolo de intrebare, el ofera si o perspectiva proprie asupra lucrurilor: raspunsurile sale nu sunt doar imbracate cromatic, ci si simbolic.

Lucrarile te capteaza, la o prima privire prin paleta cromatica bogata ce pune si mai mult in valoare contururile. Culori, pe cat de puternice, pe atat de calde, amplifica sensul  trasmis de imaginea, in sine. Jocurile de culori si de sensuri par sa il defineasca pe Midvichi care nu lasa intaietate unora, in fata altora.

Cand te afli in fata unei lucrari de Midvichi, timpul si spatiu sunt irelevante, iar sensul devine primar.

Mesajul pe care pictorul il pune pe panza se adreseaza mai mult mintii, decat privirii. El se cere a fi inteles, nu doar privit; este imbogatit de sensuri care ti se dezvaluie parcurgand  nu doar lucrarile sale, ci raportandu-te si la elemente de spiritualitate crestina. Chipuri ce aduc a sfinti si contururi de edificii ale lacaselor de cult, precum si alte simboluri regasite in credinta inaintasilor nostri  sunt doar cateva detalii ce te impiedica sa “citesti” superficial  compozitia; ele te ademenesc si te tin prins intr-un sens care te poarta, din aproape in aproape, pe caile intortocheate ale labirinturilor. Sunt sensuri ce se releva celui ce indrazneste sa se aventureze in cautarea lor.

La parter, Labirinturile ne poarta catre o lume interioara, profunda a pictorului, dezvaluindu.ne latura sa launtrica, in timp ce la etaj, cu fiecare treapta, inaintam catre o alta tematica: o reprezentare plastica a cartii lui Saramago, „Eseu despre orbire”. Corpuri contorsionate ce par ca se invaluie, acoperindu.se unul cu sau prin altul, strangand intre ele mistere ce asteapta sa fie dezvăluite.
Desi par disparate, cele doua teme ale lui Midvichi se competeaza, creand un tot unitar, o #dezvaluire a personalității si a preocuparilor sale artistice.

Daca pentru un artist lucrarile sale sunt marturisiri ale propriilor credinte, atunci pentru Laurentiu Midvichi Labirinturile sunt invitatii adresate privitorilor de a intra in sfera gandurilor sale, a preocuparilor sale de moment, ce definesc aceasta etapa a parcursului sau artistic.

Eveniment organizat si prezentat de Mimi Necula, la centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Balcescu”, sector 4, Bucuresti

#Dezvaluiri – Laurentiu Midvichi: 06 – 25.06. 2017

Facebooktwitterby feather