Marian P. Belciug
Pe drept ai vrut ca bărbatul să fie înger în casă
Să-ți dăruiască pe-de-a-ntregul inima lui credincioasă
Să înțeleagă fiecare fibră din tine
Să-ți fie protector la rău și la bine
Pe drept ai vrut ca bărbatul să fie sentimental
Să nu facă din muncă singurul său ideal
Să-ți vadă persoana și puritatea-i sublimă
Să te iubească până la ultima centimă
Pe drept ai vrut caracterul bărbatului tău
Să fie doar codul genetic dat de Dumnezeu
Să bea constant din elixirul răbdării
Să–și calibreze zilnic nuanțele purtării
Dar ca această transformare să-ți fie eternă
Ai introdus în conversația universitară modernă
Scriptul caracterului bărbătesc pământean
„Toxicul lui masculin”, spartan
Că bărbatul nu este îndeajuns de ispășit
Fuge de feminitate și se comportă greșit
Ascunde punctele-i slabe față de femeie
Și spune adevăruri care trebuie ținute sub cheie
Trecând anii, îți dorești acum un bărbat perfect
În care să nu existe neajuns sau defect
Care să iubeasca standardele noi feminine
Curajul și răbdarea să-i fie constant genuine
Dar ți-ai pierdut repede speranța că-l vei găsi
Caci băieții din școlile tale nu ai la ce-i folosi
Sunt, ce-i drept, îngeri, au o alură delicată
Dar atracția lor față de tine-i fosilizată
by
Despre Belciug Marian P.
Marian P Belciug – O afirmație personală despre morală, credință și poezie.
Cred cu convingere că o viață trăită demn trebuie să includă evidența dorinței permanente de a dobândi un nivel ridicat de competență și productivitate în profesia sau meseria pe care persoana o alege, de a demonstra respect și generozitate, de a fi semnificativ altora, de a avea integritate. Experiențele personale în care aceste aspirații și eforturi se manifestă constituie adesea și calea prin care persoana dobândește cunoașterea de sine și cunoașterea sensului vieții.
Am trăit, studiat și contribuit profesional și social în câteva țări din lume. Bogăția experiențelor academice, de muncă și viața pe care le-am avut, varietatea experiențelor sociale și culturale pe care le-am trăit, măsura implicării mele emoționale în acele experiențe și – într-o manieră definitorie – transformarea în planul credinței care, prin grația lui Dumnezeu, mi-a fost dăruită au avut un efect semnificativ asupra mea ca persoană, clinician și educator. Poezia, deși m-a fascinat în anii adolescenței, nu a mai avut loc în bagajul preocupărilor mele clinice și academice din ultimii zeci de ani, dar perioada de acum a vieții a creat pentru mine un loc de expresie a delectării pe care am găsit-o odinioară în literatură și scris. Totuși, dorința în sine, prezentă acum, de a scrie poezie vine, probabil, din plăcerea pe care am trăit-o legată de disciplina și rigoarea de gândire pe care activitatea clinică mi-a cerut-o de-a lungul anilor și – în egală măsură – din fascinația enunțurilor de gândire subtile și a expresivității mijloacelor figurative ale limbajului pe care poezia, ca modalitate a literaturii o îngăduie. În privința poeziei, cred cu tărie că ea trebuie să comunice un aspect de valoare al gândirii, simțirii și vieții și că acesta, invariabil, trebuie să aibă la bază o dăruire intelectuală și afectivă superioară a poetului. Când asta se petrece, poezia comunică și mai mult generozitatea și respectul pe care poetul le acordă cititorului.
În completarea prezentării mele ca persoană, adaug câteva aspecte ale identității mele sociale și profesionale, și anume: am terminat școala generală și liceul în Ploiești, la Școală Nr. 8 și – respectiv – Liceul Ion Luca Caragiale. Curând după încheierea studiilor în Psihologie la Universitatea din București am plecat din țară împreună cu soția mea, Marie. Experiența academică și profesională pe care am avut-o de la plecarea din țară include, printre altele, titlul de Doctor (DPhil, Psychology) la University of Pretoria (South Africa), Senior Researcher (Developmental Psychology, Electroencephalography) la Institute for Behavioural Sciences of the University of South Africa, Post-doctoral Fellow in Clinical Neuropsychology and Rehabilitation la McMaster University (Canada), Clinical Neuropsychologist la Hamilton Health Sciences (Canada), Assistant Clinical Professor of Psychiatry (part-time) la Faculty of Health Sciences, McMaster University (Canada). Sunt retras din activitatea profesională.
Citesc cu plăcere contribuțiile pe care colaboratorii revistei ARMONII CULTURALE, din țară și străinătate, le fac și admir talentul lor și nivelul calitativ al contribuțiilor care apar în revistă.
Dr. Marian P Belciug, Canada, 26.07.2023
Vezi toate articolele scrise de Belciug Marian P. →