Probabil că una din cele mai dificile încercări pentru un umorist este să scrie despre alt umorist. Norocul meu este totuşi de invidiat, câtă vreme umoristul pe care mi-am propus să vi-l prezint foloseşte alte mijloace de expresie şi are o bună reputaţie internaţională.
Într-adevăr, Costel Pătrăşcan este prezent cu caricaturile lui zilnice, în presa tipărită din România dar şi, prin intermediul internetului, în întreaga lume. De altfel, el are o carte de vizită impresionantă: caricaturist editorialist la numeroase publicaţii (din care, de reţinut „România literară” şi „Academia Caţavencu”), participant la Saloane de caricatură internaţionale, câştigător a zeci de premii în numeroase ţări, autor al unor albume de succes, organizator de concursuri tematice etc.
Despre prolificul caricaturist, criticul literar Alexandru Ştefănescu spunea că şi dracul ar deveni agreabil dacă l-ar desena C.P.! De altfel, omul de litere consideră că acesta ar merita să fie cooptat în Uniunea Scriitorilor, nu numai în Asociaţia ariştilor plastici, pentru ideile lui originale, pentru rezolvările surprinzătoare…
Întrebat care este esenţa muncii sale, Costel Pătrăşcan afirmă că trebuie să facă lucruri serioase de care lumea să râdă. Nu e deloc simplu şi nici uşor, mai ales că „lumea” nu trebuie să sesizeze efortul.
Caricatura bună, ca gen aflat la intersecţia dintre arte, îşi propune şi reuşeşte să transmită un mesaj generos, cu mijloace artistice puţine. Aceasta presupune nu numai talent la desen, ci şi creativitate, simţul umorului, curaj şi perspicacitate. Costel Pătrăşcan este dăruit cu toate acestea, reuşind să transforme caricaturile lui în adevărate pamflete.
El nu ocoleşte nici o temă „la zi”, are inteligenţa să se strecoare demn printre subiectele sensibile, dar a căror tratare face deliciul privitorului. Temele politice, sociale, economice, cotidiene, ecologice şi altele sunt abordate inteligent, uneori dintr-un puct de vedere neaşteptat.
Libertatea de exprimare de care se bucură astăzi caricatura a permis, fără îndoială, unui talent atât de prodigios să-şi dovedească abilitatea creativă.
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
20 iulie 2015