Lăsând de o parte povestea Dadaismului, condiţiile şi împrejurările în care a apărut, vom sublinia faptul că e o mişcare care neagă în mod absolut toate valorile creaţiei, inclusiv a celor care se declară adepţi ai acestei orientări. Artistul renunţa la reprezentări, la metodele de lucru cunoscute, el foloseşte fragmente de realitate culese la întâmplare. Dada s-a lansat iniţial în literatură şi a trecut apoi în artele plastice. S-a menţinut vreo două decade şi a dispărut (aproape) dizolvându-se în alte curente artistice.
Suprarealismul a preluat foarte parţial ideia de la Dada, dar a optat pentru un automatism psihic pur care permite exprimarea plastică inteligenta în diverse moduri. Excelează printr-un dictat al gândirii în absenţa unui control aparent al raţiunii. Suprarealismul cultiva insolitul, fantasticul, jocul contrastelor, adăugând visul la realitate. Multe lucrări suprarealiste sugerează vis şi speranţă, mai puţin realitatea existentă. De regulă, acest stil foloseşte elemente combinate care emit vitalitate şi crează o poveste ce captează inima şi imaginaţia privitorului.
Artă abstractă a apărut ca o formă de protest împotriva academismului şi naturalismului. Pictorul renunţa la elementele vizibile şi recunoscibile ale lumii vizibile, el foloseşte linii, semne, pete de culoare, volume care exprimă în formă pură sensibilitatea umană. Lucrarea abstractă emana muzicalitate, armonie între contraste, o imaginaţie brilianta şi nu în ultimul rând este decorativă, subliniind minunata lume a culorilor. Ea crează o unitate discretă între sensibil şi spiritual.
Cobra este un alt curent în pictura care a rezistat puţină vreme, pe la jumătatea secolului 20. Numele Cobra este un acronim al oraşelor COpenhaga, BRuxelles şi Amsterdam. Mişcarea se autoprezinta că avându-şi rădăcinile în artă primitivă şi populară, folosind elemente şi idei din expresionism şi din dadaism, într-o manieră agresivă, sălbateca, dezordonată şi colorată violent. În principiu, Cobra se opune tradiţionalismului, academismului dar şi abstracţionismului geometric, nu mai puţin modern. Personal, am văzut una din rarele expoziţii ale mişcării, la Londra, dar cu toată sinceritatea, exponatele nu m-au convins.
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
25 februarie 2015



![]() |
Referinţă Bibliografică |