Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ArtCronica » Dr. CORINA UNGUREANU-KISS: I.C. Vasiliu (1931 – 1999). Din nou despre „un Titan al dansului“

Dr. CORINA UNGUREANU-KISS: I.C. Vasiliu (1931 – 1999). Din nou despre „un Titan al dansului“

Pe 12 iunie 1931 se năștea la Voinești-Covasna unul dintre cei mai importanți coregrafi ai dansului popular autentic românesc și fondatorul cursurilor de dans sportiv din Romania.

„Mă aflu în mâinile dansului pe care m-am hotărât să-l slujesc toată viața“.  I.C. Vasiliu

Ioan Corneliu Vasiliu la început a fost dansator, mai apoi profesor de dans și coregraf pentru jocurile populare, cele mai multe culese de el din zona Transilvaniei,  la Teatrul Muzical din Brașov (astăzi Opera – Brașov) și la Casa de Cultura Reduta (unde am fost nu numai colegi, ci și pianista lui la dansurile folclorice și de caracter).

     În 1988 înființează cursurile de dans Spotiv (societate), făcându-se cunoscut în întreaga țară prin stilul său unic de a preda activ și educativ dansurile latino și standard. Stilul său desăvârșit  și-a pus amprenta în lumea dansurilor prin talentul său remarcabil, prin creativitatea sa, dinamică, temporile și combinațiile de ritmuri adecvate muzicii.

     În comparație cu colegii săi de generație a fost atras deopotrivă atât de dansul popular românesc,  cât și de cel sportiv participânând neobosit și ca cercetător de referința cu două volume importante: „Trei suite de jocuri populare ardelenești“ (1966) și „Curs de dans“ (1991).

     Ioan Corneliu Vasiliu a fost cel care a păstorit la Brașov tineri care au dorit să descopere dansul și a reușit să imprime discipolilor săi pasiunea pentru dans, unii încercând să mențina o „părticică“ din universul creeat de „Maestrul“, iar altora le-a fost de folos în viață.

     La Festivalul Romain folklore fest din decembrie 2014 de la Londra s-a decernat PREMIUL ONORIFIC „IOAN CORNELIU VASILIU“ pentru conservarea și promovarea folclorului românesc.

    Talentul, originalitatea și creativitatea au fost cele care i-au adus succesul!

Dr. Corina Ungureanu-Kiss

Iunie. 2015

Germania

Facebooktwitterby feather