Pe 12 iunie 1931 se năștea la Voinești-Covasna unul dintre cei mai importanți coregrafi ai dansului popular autentic românesc și fondatorul cursurilor de dans sportiv din Romania.
„Mă aflu în mâinile dansului pe care m-am hotărât să-l slujesc toată viața“. I.C. Vasiliu
Ioan Corneliu Vasiliu la început a fost dansator, mai apoi profesor de dans și coregraf pentru jocurile populare, cele mai multe culese de el din zona Transilvaniei, la Teatrul Muzical din Brașov (astăzi Opera – Brașov) și la Casa de Cultura Reduta (unde am fost nu numai colegi, ci și pianista lui la dansurile folclorice și de caracter).
În 1988 înființează cursurile de dans Spotiv (societate), făcându-se cunoscut în întreaga țară prin stilul său unic de a preda activ și educativ dansurile latino și standard. Stilul său desăvârșit și-a pus amprenta în lumea dansurilor prin talentul său remarcabil, prin creativitatea sa, dinamică, temporile și combinațiile de ritmuri adecvate muzicii.
În comparație cu colegii săi de generație a fost atras deopotrivă atât de dansul popular românesc, cât și de cel sportiv participânând neobosit și ca cercetător de referința cu două volume importante: „Trei suite de jocuri populare ardelenești“ (1966) și „Curs de dans“ (1991).
Ioan Corneliu Vasiliu a fost cel care a păstorit la Brașov tineri care au dorit să descopere dansul și a reușit să imprime discipolilor săi pasiunea pentru dans, unii încercând să mențina o „părticică“ din universul creeat de „Maestrul“, iar altora le-a fost de folos în viață.
La Festivalul Romain folklore fest din decembrie 2014 de la Londra s-a decernat PREMIUL ONORIFIC „IOAN CORNELIU VASILIU“ pentru conservarea și promovarea folclorului românesc.
Talentul, originalitatea și creativitatea au fost cele care i-au adus succesul!
Dr. Corina Ungureanu-Kiss
Iunie. 2015
Germania


