Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » DUPĂ 110 ANI – MONAHUL-EROU, IORGU (GHERASIM) COSMA, DIN NOU ACASĂ

DUPĂ 110 ANI – MONAHUL-EROU, IORGU (GHERASIM) COSMA, DIN NOU ACASĂ

Locuitorii judeţului Buzău şi nu numai se vor putea întâlni cu cel care a ţinut în mâini atât Steagul Ţării dar şi Sf. Cruce. Cu cel care a făcut istorie în luptă, la mănăstire şi a murit la…azil! Cu cel care se află pe un falnic monument la Mănăstirea Cernica. Acest erou-monah Iorgu (Gherasim) Cosma care a strălucit şi străluceşte la Mănăstirea Cernica, după 113 ani a sosit şi acasă pe un strălucitor Monument din Curtea Şcolii de 8 ani din satul Ursoaia, comuna Vipereşti, judeţul Buzău.

Pe 10 mai 2015 orele 12, are loc SFINŢIREA  acestui Monument al eroului-monah care pentru meritele sale a primit medaliile: „Steaua României” din mâinile lui Carol I; „Crucea Sf. Gheorghe” din mâinile ţarului Rusiei Alexandru al II lea. A mai primit medaliile: „Virtutea Militară de argint”; „Trecerea Dunării”…”Apărătorii Independenţei”.

Despre acest erou-monah s-a  scris în cărţile: „Vipereşti comuna despicată”, pag. 45 – 53; „Uscând o lacrimă (carte pentru monument)”, dedicată în întregime; „Poemul celor şapte (o viaţă…un om…o antologie” pag. 104 – 117; „Despre adâncuri şi prezent (dialoguri şi lumina de la Cernica” Partea a II a, pag. 111 – 133; „Bucurii autocreate”, pag. 92 – 96. În: Dicţionarul „Personalităţi române şi faptele lor” volumul 49, pagina 431; „Antologia scriitorilor români de pe toate continentele” pag.192; „Concert pentru şapte scriitori şi o antologie”, pag.63; „Dodekahteon (antologia LSR/Filiala Vrancea”, pag. 172; „Scrieri pentru o posibilă istorie a Amurgului Sentimental”, pag. 103;

DUMITRU K. NEGOIŢĂ

Facebooktwitterby feather
Etichete: