Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Elena Căpățînă: Aripi crescute cu bucurie și frumusețe

Elena Căpățînă: Aripi crescute cu bucurie și frumusețe

Elena Căpățînă: Aripi crescute cu bucurie și frumusețe

 

Cartea de debut, „Jurnalul copilăriei”, a autoarei Alexandra Anamaria Gheorghe, elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău, ne invită în lumea copilăriei, pe un tărâm al fericirii. Alexandrei îi cresc aripi când citește povești și se imaginează într-o căsuță a bucuriei în care poate să-și adune toți prietenii, sau când poate să dăruiască și altora pentru a le face mici bucurii.

„Jurnalul copilăriei” ne-o dezvăluie pe Alexandra ca un bun observator al realității pe care, de multe ori, și-o creează singură. Imaginându-și frumusețea Creației divine, pe care se străduiește să o admire în fiecare colț prin care își poartă privirea, cu orice ocazie – în excursii, în concedii, la munte sau la mare – Alexandra știe să se bucure, să descopere frumusețea, să rezoneze cu aceasta și să o amplifice adăugându-i tot ce are mai frumos în suflet. Căldura ei sufletească reușește să topească orice inimă înghețată de care se apropie. Detalii, trecute cu vederea de cei mari, sunt descrise amănunțit de Alexandra și asta pentru că este impresionată de orice situație, eveniment sau lucruri pe care poate să le introducă într-o poveste. Este povestea ei, scrisă în „Jurnalul copilăriei” și asta îi dă aripi să zboare, cu sufletul, și să scoată la iveală culorile diamantului care strălucește, în fiecare zi, cu câte o fațetă.

În fiecare anotimp, Alexandra descoperă farmecul, mirajul naturii care își urmează cursul firesc, fără ca ea să se supere sau să fie afectată, pentru că înțelege cum toate repectă o anumită ciclicitate, având rostul lor. Pentru Alexandra toate anotimpurile sunt motive de bucurie. Descoperă, la fiecare, ceva magic. Intră în jocul ficărui anotimp și atrage în preajma sa vietăți care o încântă. Se bucură de florile din grădină, sau poienițe, primăvara și vara, până toamna târziu, dar în aceeași măsură se poate bucura de floarea din ghiveci care poate fi păstrată pe tot timpul iernii.

„Jurnalul copilăriei” este o carte mobilizatoare, care antrenează și dirijează cititorul înspre căutarea frumuseții și descoperirii ei în tot și în toate. Povestiri, trăite aievea sau în propria imaginație, îi îmbogățesc sufletul și scot la iveală alte mici creații literare, în proză sau versuri, dăruite de Alexandra, cu bucurie, tuturor cititorilor. Fiind copil, se bucură de copilărie și îi antrenează și pe ceilalți, chiar și maturi, în jocuri prin care bucuria răsare pe chipul fiecăruia.

„Jurnalul copilăriei”, este un volum cartonat, ilustrat sugestiv, de o calitatea deosebită, cadoul Alexandrei la împlinirea vârstei de 12 ani, despre care își va aduce aminte cu bucurie, retrăind de fiecare dată emoția din ziua lansării, care a prelungit sărbătoarea onomasticii și a zilei de naștere.

Îți urez mult succes, Alexandra, și să-ți păstrezi bunul obicei de a nota, poate zilnic, evenimente, situații, trăiri proprii, așa cum le simți, le vezi, le auzi și le miroși tu, împreună cu acel „copil interior”, punându-le câte puține condimente pentru a le da gust și cititorii să se bucure. Călătoria sufletului tău îți dezvăluie frumusețea și te înalță, în chip nevăzut, pe culmile creației. Acum, la început, cu pași mai mici și mai lenți dar, odată cu trecerea anilor, ai toate șansele să te apropii de vârf. Succes!

 

Elena Căpățînă

Liga Scriitorilor, Filiala Buzău

 

Facebooktwitterby feather