Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Exegeze » EVENIMENT: ,,Catrenul cu poveşti’’, lansare de carte în mijlocul copiilor

EVENIMENT: ,,Catrenul cu poveşti’’, lansare de carte în mijlocul copiilor

Biblioteca Municipală ,,Ştefan Petică’’ Tecuci a organizat luni, 9 martie, în sala Helios, lansarea cărţii ,,Catrenul cu poveşti’’ al cărui autor este cunoscutul om de radio şi prezentator Narcis Zahiu. Cartea a fost tipărită la Editura ,,Armonii culturale’’ din Adjud, are 180 de pagini şi este realizată în condiţii grafice deosebite.

Având în vedere că era vorba de o carte pentru cei mici, ne-am bucurat să vedem, încă de la intrare, pregătite alături de scaune obişnuite şi scaunele prichindeilor, invitaţi speciali fiind copiii de la Grădiniţa nr. 16,  copiii fiind însoţiţi de educatoarele Mihăiţa Tiron şi Rodica Petică şi elevi de la Şcoala Gimnazială ,,Iorgu Iordan’ însoţiţi de prof. Viorica Sava.

Manifestarea a fost deschisă de Daniela Grigoraş, director al bibliotecii, începând cu urarea ,,Bine aţi venit în cetatea cărţilor, doresc ca toţi să aveţi o primăvară frumoasă alături de cei dragi. Iată că primăvara a venit şi la Biblioteca noastră, cu o lansare de carte pentru voi, care aduceţi mereu primăvara în sufletele noastre. Vom urmări debutul literar al d-lui Narcis Zahiu, cu o frumoasă carte pentru voi copiii, lucru ce nu s-a mai făcut de mult timp, toţi fiind acum sclavii tehnicii şi ai internetului, în defavoarea cărţii’’.

Directoarea a prezentat apoi invitaţii speciali, respectiv poeta Eleonora Stamate, membră a USR filiala Bacău şi coregrafa Mariana Enache, din partea Casei de cultură.

În încheierea alocuţiunii sale, Daniela Grigoraş a citit frumoasa poezie intitulată ,,Cartea e ca mama noastră’’ de Virgil Carianopol, reamintind că ,,rolul bibliotecii este de a promova cartea, principala sursă de afirmare şi documentare’’.

A fost apoi oferit cuvântul poetei Eleonora Stamate, care a făcut o interesantă prezentare a cărţii spunând printre altele: ,,Asistăm acum la un important eveniment literar, o carte pentru cei mici, sperând ca acesta să fie şi un îndemn pentru cei mari de a citi şi a promova cartea. După câte îmi amintesc, am mai asistat la un astfel de eveniment acum circa 10 ani, când poetul Ilarion Boca a lansat cartea, tot pentru cei mici, <Măicuţa mea>, carte care s-a bucurat de un mare succes. De atunci, nimeni nu a mai scris pentru copii. Aceasta este o carte prin care pătrundem cu adevărat în frumoasa lume a copilăriei, iar autorul, Narcis Zahiu, scriind această carte, s-a copilărit şi el, niţel. Cartea aceasta îi pregăteşte pe copii pentru diverse domenii de activitate iar îndemnul principal este să fie mereu cinstiţi, corecţi, să nu încurajeze minciuna. Putem spune că Narcis Zahiu face parte din generaţia creatorilor de viitor. Cartea conţine poezii şi poveşti frumoase, cu personaje inedite. Îl sfătuiesc pe autor să folosească mai multe citate din clasici români şi aş fi dorit ca paginile cărţii să fi fost mai aerisite, nu aglomerate, mai ales că este vorba de copii. Dar aceste lucruri, nu reduc cu nimic din valoarea cărţii, o apreciez şi o recomand cu multă căldură copiilor, mamelor şi bunicilor. Iar vouă, dragi copii, vă spun să iubiţi cartea, ea să vă fie adevăratul prieten şi însoţitor, pretutindeni’’ a încheiat prof. Stamate.

Coregrafa Mariana Enache a început prin a spune că Narcis Zahiu are cu adevărat un suflet de copil, aceasta cu referire şi la faptul că ani de zile, postul Radio Tecuci – unde activează Narcis – a transmis sâmbăta dimineaţa emisiunea ,,Suflet de copil’’ prezentată de dânsul, mult iubită de copii: ,,Să nu uităm că şi el, are un copil, Rareş, iar noi, părinţii şi bunicii, iubim foarte mult copii’’. Mariana Enache a lecturat copiilor câteva poezii, încheind cu faptul că, aşa cum s-a mai consemnat în buletinul informativ al Primăriei, Casa de cultură a obţinut prin formaţiile sale, chiar zilele trecute, noi premii naţionale şi internaţionale urmate de calificări la concursuri în alte ţări.

Întrucât editorul Gheorghe Stroia de la ,,Armonii culturale’’, cel care a îngrijit şi editat această carte, nu a putut fi prezent la acest eveniment, a trimis prin e-mail materialul intitulat ,,Copilăria prin ochii miraţi ai maturităţii’’, din care reproducem: ,,Daţi-mi voie să salut distinsa audienţă tecuceană, adunată aici pentru a serba Copilăria, pentru a dedica vieţii câteva momente de bucurie şi relaxare. Felicit, din suflet, Biblioteca Municipală ,,Ştefan Petică’’, un adevărat polarizator al literelor şi culturii tecucene, care prin efortul său financiar, a reuşit să împlinească încă un vis, dedicând tuturor, celor cu inimă şi suflet de copil, această carte. Pentru aceasta Biblioteca tecuceană merită un Magna Cum Laude.

Despre carte pot spune că e o îmbinare fericită a genurilor liric şi epic, fapt pentru care trebuie să îi spunem lui Narcis Zahiu: <Bun venit în lumea cuvântului scris> şi <Drum bun pe calea desăvârşirii sale scriitoriceşti>!’’

 A luat apoi cuvântul autorul cărţii, Narcis Zahiu, acest ,,Ion Ghiţulescu’’ al radioului tecucean, acesta începând prin a adresa mulţumiri Bibliotecii pentru primirea făcută, mulţumiri profesoarelor Stamate şi Enache pentru prezentarea făcută şi, nu în ultimul rând, soţiei Aida pentru sprijinul, îndemnul şi contribuţia la corectarea cărţii.

Ne spune apoi că este de loc din Măcin, judeţul Tulcea şi ne povesteşte cum, în copilărie, îşi dorea o micuţă maşinuţă, nu avea posibilitatea să o procure iar când a avut banii, ducându-se să o ia din librărie, a văzut în vitrină o carte pe care şi-a cumpărat-o. Apoi a fost un cititor fidel al Bibliotecii din Măcin. Aceasta înseamnă, de fapt, dragostea şi respectul pentru carte, pentru cuvântul scris. Îndeamnă în continuare copiii să vină la bibliotecă pentru că nu trebuie să uităm: ,,Cartea este un univers excepţional din care obţinem multe lucruri bune. Cartea e cea mai mare bogăţie’’.

 În final, toţi copiii care au participat la acest eveniment au primit în dar, de la autor, câte o carte, dulciuri şi sucuri. Cărţi au primit, de fapt, toţi participanţii.

O lansare reuşită şi o urare, autorului: de a continua pe acest frumos drum! Cei care doresc să achiziţioneze ,,Catrenul cu poveşti’’, o pot face luând legătura cu autorul.

Sursa: tecuceanul.ro

Facebooktwitterby feather
Etichete:

Un comentariu

  1. Narcis Zahiu

    Un eveniment frumos intradevar! Pentru cateva zeci de minute am reusit sa ne intoarcem intr-o perioada minunata. Alaturi de cei mai de seama invitati, copiii, am retrait amintiri care aduc de fiecare data caldura in sufletele noastre. Printre altele, am incercat sa trag un semnal de alarma referitor la faptul ca cititul ar trebui incurajat mai mult si deasemenea am tinut sa punctez necesitatea de a ne reapropia de cumparatul cartilor, de frecventarea bibliotecilor si mai ales de importanta pe care o are cartea in educatia noastra, a tuturor. „Catrenul cu Povesti” este un volum care aduce zambetul pe buzele oricarei categorii de cititori si care prin bunavointa unor oameni cu suflet a reusit sa ajunga acolo unde ii este locul: pe rafturile bibliotecii, in mainile copiilor si sper in sufletul parintilor si al bunicilor.

Comments are closed.