Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » JURNAL » Gheorghe A. Stroia: Un colț de rai vrâncean – Sfânta mănăstire TROTUȘANU din comuna Movilița

Gheorghe A. Stroia: Un colț de rai vrâncean – Sfânta mănăstire TROTUȘANU din comuna Movilița

La relativ 11 km de comuna Păuneşti și circa 25 km de Adjud, pe hotarele movilițene, Mănăstirea Trotușanu, păstorită de părintele Filaret, așezământ cu hramul Sfintei Mucenițe Anastasia, este o oază de pace și liniște, de care fiecare suflet credincios se poate bucura.

Biserica veche, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost renovată integral și resfințită de curând. Pictura canonică, plină de lumină și culoare divină, e mai vie și mai strălucitoare ca niciodată.

Biserica păstrează la loc de cinste catapeteasma originală, restaurată și ea, îmbrăcată în haină nouă din foiță de aur. Curtea mănăstirii, îngrijită cum se cuvine de maicile mănăstirii, impresionează prin tufele sale imense de trandafiri albi, simbolizând puritatea lacrimilor vărsate de Maica Domnului la poalele Golgotei.

O stare de curățenie impecabilă, dar mai ales frumusețea sufletească a celor ce au grijă de sfântul lăcaș, cuceresc mireanul venit să îl afle pe Domnul și să mai lase din poverile sale lumești, încă de la prima vizită. La Trotușanu se află și moaștele aparținând sfântului Teodosie de la Brazi, dar și sfintei mucenițe Anastasia, ocrotitoarea mănăstirii.

Ajungeți simplu la mănăstire, dinspre Adjud, prin Păuneşti, apoi spre dreapta, imediat lângă indicatorul comunei Movilița. Mănăstirea beneficiază și de o parcare generoasă unde vă puteți lăsa mașina. În incinta mănăstirii există și un magazin, de unde se pot cumpăra suveniruri – cruciulițe, icoane, mir, ulei din candela sfintei Anastasia, dar și produse gospodărești, preparate bio de către maici: dulcețuri fine (nuci, cireșe, trandafir, afine, gălbenele), uleiuri și tincturi din plante vindecătoare.

Aici, găsești frumuseți fără seamăn, liniște și împlinire pentru sufletul obosit de furtunile acestei lumi.

Căutați mănăstirea Trotușanu, ca pe un loc unde însuși Dumnezeu sfințește Omul rugător cu prezența Sa. Veniți la sfânta mănăstire Trotușanu!

Gheorghe A. Stroia

Din volumul în curs de apariție „Săracă țară bogată” (jurnal de călătorie)

Facebooktwitterby feather