Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CREDO » MARTURISITORI » In memoriam – Părintele Nicanor Lemne – 102 de ani de viaţă şi peste 75 de ani de preoţie ori slujire sacerdotală (1915 – 2017)…

In memoriam – Părintele Nicanor Lemne – 102 de ani de viaţă şi peste 75 de ani de preoţie ori slujire sacerdotală (1915 – 2017)…

Cunoscutul, vrednicul şi longevivul Părinte Nicanor Lemne, fost Preot Paroh la Parohia Siliştea Snagovului, din comuna Gruiu, judeţul Ilfov, a trecut la Veşnicele şi Cereştile Lăcaşuri în dimineaţa zilei de vineri, 15 septembrie 2017, la vârsta de 102 ani.

„Părintele Nicanor Lemne a avut o îndelungată activitate pastoral – misionară, fiind un om foarte iubit.
A reparat biserica Schitului Turbaţi, biserică lângă care a şi locuit, dar a fost şi un om foarte popular şi de o rară dăruire pentru ceilalţi, mai ales după ce a rămas văduv.
Astfel, fiind un om foarte pastoral, a fost foarte apreciat de multe personalităţi şi slujitori ai Bisericii şi a primit la chilia lui deopotrivă pe cei mari şi pe cei mici”, a precizat Prea¬sfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
„Părintele Nicanor era bucuros să-i întâlnească pe fraţii preoţi care-l vizitau adesea, pe fiii săi duhovniceşti, pe oamenii care-l cunoşteau, dar şi pe cei pe care nu-i cunoştea.
Pentru fiecare avea un ¬cuvânt bun, pentru fiecare avea o rugăciune de binecuvântare. L-am vizitat pe părintele de mai multe ori: şi înainte de a împlini vârsta de 100 de ani, şi în preajma aniversării ¬acestei vârste impor¬tante, când i-am oferit din partea Prea¬fericitului ¬Părinte Patriarh Daniel cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală”, a mai precizat Prea-sfinţia Sa.
Preoția era adevărata lui bucurie. El era bucuros să-i întâlnească pe frații preoți care-l vizitau adeseori, pe fiii săi duhovnicești dar și pe cei pe care îi vedea pentru prima oară. Pentru fiecare avea un cuvânt bun și o rugăciune de binecuvântare, a mai adăugat ierarhul la Slujba de Prohodire/Înmormântare a Părintelui Nicanor Lemne, care a avut loc în ziua de luni – 18 Septembrie 2017.
Părintele Nicanor Lemne s-a născut în județul Hotin din Basarabia la 27 decembrie 1915, într-o familie numeroasă, cu tradiție preoțească, sfinția sa fiind unul din cei zece frați ai familiei Lemne, dorind de mic să devină preot.
Urcușul pe treptele învățăturii a fost încununat cu absolvirea Facultății de Teologie din Cernăuți în anul 1941, una dintre celebrele şcoli de teologie ale vremii, urmând ca un an mai târziu să se căsătorească cu tânăra Olga Dimitriu, care i-a fost cu adevărat sufletul pereche.
A prețuit-o ca pe un dar al lui Dumnezeu și alături de ea Părintele Nicanor a dus jugul slujirii preoțești. În familie au dorit și realizat armonia și înțelegerea deplină, crescând în frică de Dumnezeu, cu atenție, pe cei doi băieți care fac cinste neamului lor.
A fost hirotonit preot în județul Bălți, într-o parohie din comuna Mihăileni, unde a slujit până în data de 25 martie 1944, când armata rusă a ocupat Basarabia.
Din acel moment a început o perioadă grea pentru familia părintelui, care s-a retras în România, locuind, câteva luni, în municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, după care a fost numit preot la Parohia Turbați, astăzi Siliștea Snagovului, judeţul Ilfov, din Protoieria Ilfov Nord.
Timpurile de tristă amintire în care comuniștii au încercat să-l urmărească și să-l intimideze, cutremurul din anul 1977, care a avariat grav zidurile și turlele bisericii în care slujea, nu au slăbit râvna celui care s-a ostenit și mai mult întru înfrumusețarea sfântului locaș, dar și a zidirii sufletești a enoriașilor.
Locuința Părintelui a fost în trecut și a rămas, până în present, o oază de simplitate și naturalețe. Este cu neputință să nu te fi simțit bine pe prispa părintelui, lângă icoane și straturi de flori. Este greu să nu observi că, la Siliștea Snagovului, între case mărețe și amenajări atrăgătoare, casa Părintelui Nicanor este, încă, parte din frumusețile de altădată ale satului românesc.
Altfel spus, este un capăt de drum și un mic rai. O insulă de liniște și bună-cuviință românească.
Cu alte cuvinte, aici a fost locul unde îl găseai mereu pe venerabilul duhovnic așteptând pe toți – rude, prieteni vechi sau ucenici, oameni dornici să se îndestuleze duhovnicește, întâlnindu-l.
În cimitirul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, aproape de gospodăria familiei Lemne, se odihnește preoteasa Olga. La mormântul ei, lumânările nu se stingeau niciodată, iar florile nu se veștejesc.
A avut Părintele grijă și venea chiar de la primele ceasuri ale dimineții și stătea de vorbă în rugăciune cu cea care i-a fost prieten credincios, sfătuitor și ajutător desăvârșit.
Nici o altă sărbătoare de peste an nu-i aprindea mai aprig dorul de Basarabia Părintelui Nicanor ca perioada sărbătorilor pascale, când oamenii se îmbrățișau în curtea bisericii și își spuneau unul altuia „Iartă-mă tu pe mine, că și eu te iert pe tine și pe amândoi ne iartă Dumnezeu!”.
Viața Părintelui Nicanor Lemne a fost caracterizată de smerenie, răbdare și lucrare neobosită, dedicându-se slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.
În trupul său firav, îmbrăcat în haină neagră, bătea o inimă mare și bună pe care a unit-o în rugăciune cu mintea sa clară ca apa unui izvor de munte.
Sunt mulți cei care, povățuiți de Părintele, mărturisesc faptul că au învăţat de la el să prețuiască darul iertării și al împăcării și dobândesc starea de liniște și de armonie pe care o caută.
Unul dintre sfaturile cu care Părintele Nicanor îi întărea pe cei care veneau la el era acela că „omul este călător pe acest pământ și abia după ce moare începe adevărata viață: viața veșnică. Aceasta pe care o trăim este una pregătitoare pentru cea care va urma și cum trăim aici așa o să trăim și dincolo. Totul este să ai milă de fratele tău și multă iubire. Dacă nu o ai, roagă-te lui Dumnezeu să ți-o dea. Fără iubire nu se poate ajunge în rai… și iubirea este asociată cu smerenia. Oamenii zilelor noastre trăiesc niște momente speciale. Acum ne putem ruga unul pentru altul. Numai asta ne poate salva. Rugați-vă din toată inima și Dumnezeu ne va da!”.
Despre moarte, Părintele Nicanor Lemne vorbea cu bucurie ca despre o naștere. Cu argumente atât de simple, care te făceau să te întrebi: „De ce nu m-am gândit și eu la asta până acum?”
Te impresiona naturalețea cu care îmbrățișa acest moment al vieții pământești și, zâmbind, spunea: „Eu mă rog la Tatăl ceresc: Doamne, ia-mă și acum. Sunt pregătit, trebuie să plec și eu odată, dar să mă ducă în rai, îi zic, dacă nu, să mă lase să mă pocăiesc. Nu poți merge cu forța, ci doar atunci când dorește Tatăl ceresc. Nu există teamă, totul este ca omul să-L aibă pe Hristos în inimă și să meargă la El.”
102 de ani de viaţă şi peste 75 de ani de slujire sacerdotală sunt repere pământeşti ale unei vieţi trăite în Iisus Hristos şi pentru Iisus Hristos.
Cred că astfel şi-ar fi dorit Părintele Nicanor Lemne să rămână în conştiinţa celor care l-au cunoscut, nu spre slava sa, ci spre mărirea lui Dumnezeu.
Deşi se păzea de cuvinte mari, a fost, este şi va rămâne unul dintre cei mai mari duhovnici ai noştri.
Prin comportamentul şi vieţuirea sa, Părintele Nicanor constituie exemplul frumuseţii morale, autentice, a simplităţii.
Aşadar, în acest sincer, smerit şi umil cuvânt – comemorativ şi omagial am dorit să scot în evidenţă demnitatea pe care a avut-o Părintele Nicanor Lemne indiferent de vitregiile şi de situaţiile cu care s-a confruntat fiindu-le, în acest sens preoţilor, călugărilor şi dascălilor mai tineri un adevărat exemplu de caracter şi onestitate şi, nu în ultimul rând, de probitate morală!…
Cuvintele noastre însă, sunt puţine şi neputincoase pentru a putea spune cât bine a făcut Părintele Nicanor Lemne, datorită ţinutei sale morale şi preoţeşti, a echilibrului şi înţelepciunii sale, a preocupărilor sale teologice, spirituale şi duhovniceşti, a dragostei sale faţă de Dumnezeu şi (de) oamneni, a ataşamentului său faţă de ţara aceasta şi de Biserica noastră, strămoşească!…
Se cuvine aşadar, şi acum, la momentul naşterii în viaţa cea cerească şi veşnică a Părintelui Nicanor Lemne, să-i aducem prinos de cinstire şi de recunoştinţă rugându-ne lui Dumnezeu să-l răsplătească cu harul şi cu dragostea sa cea nemărginită acolo, în locaşurile cele cereşti, în lumina cea neînserată a Slavei Sale!…

Dumnezeu să-l ierte, să-l aşeze cu drepţii şi să-l numere cu aleşii Săi!

Veşnică să-i fie amintirea şi pomenirea, din neam în neam! Amin!…

Cu aleasă preţuire şi deosebită consideraţie,
Dr. Stelian Gomboş

https://steliangombos.wordpress.com/

Facebooktwitterby feather

Despre Stelian GOMBOS

CURRICULUM VITAE GOMBOŞ STELIAN TITUS Date Naţionalitatea: română personale: Data naşterii: 8 iulie anul 1977 Locul naşterii: Oradea – Bihor Obiective: Să îmi folosesc pregătirea acumulată în timpul studiilor şi să acumulez experienţă, răspunzând provocărilor pozitive Studii: 1992 –1996 - Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea 1996 - 2000 - Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea Oradea 2000 - 2001 - Masterat Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea Oradea 2003 - 2006 – Doctorand la Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „Aristotel” din Thessalonic – Grecia 2008 – 2012 – Doctorand la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. 2012 – 2013 – Doctorand, prin transfer, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Craiova. 2006 - Institutul Naţional de Administraţie (INA) – „Managementul Informaţiilor în instituţiile publice” 2007 - Institutul Naţional de Administraţie (INA) – „Comunicarea intra şi inter instituţională în entităţile publice” 2008 – Institutul Naţional de Administraţie (INA) – „Transparenţa decizională şi liberul acces la informaţiile de interes public” 2008 – Universitatea Naţională de Apărare (UNAP) „Carol I” Bucureşti – Colegiul Naţional de Apărare (CNAP) – Curs post-universitar de „Introducere în securitatea naţională” 2008 – Ministerul Afacerilor Externe – Institutul Diplomatic Român (IDR) – Curs post-universitar despre „România - relaţiile internaţionale şi integrarea ei în Uniunea Europeană”. 2009 - Universitatea Naţională de Apărare (UNAP) „Carol I” Bucureşti – Facultatea de Comandă şi Stat Major – Masterat despre „Securitatea şi Apărarea Naţională”. 2010 – Şcoala Naţionala de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) – Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (FCRP) – Masterat despre „Comunicare şi relaţii publice”. 2011 – Cursul european „Utilizarea calculatorului în şapte module – ECDL complet” – Bucureşti. 2013 – Cursul „Teorie şi practică diplomatică” la Şcoala Paleologu de „Studii umaniste şi diplomatice”. 2013 – Doctor in Teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Craiova. 2014 – Cursul „Retorica adaptată la context” la Şcoala Paleologu de „Studii umaniste şi diplomatice”. 2017 – 2021 – Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. 2021 – 2022 - Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti – Cursuri de Master în domeniul „Carieră Judiciară”. Activitatea profesională: 2000 – 2003 - Profesor de religie la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea 2002-2003 – Preparator la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Oradea 2005 – până în prezent – Consilier (superior) la Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României din Bucureşti. 2014 – 2018 - Epitrop – consilier la Biserica parohială „Sf. Ier. Nicolae şi Sf. Cuv. Antonie cel Mare” din cartierul bucureştean Titan. 2014 – decorat, de către Patriarhia Română, personal de către Părintele Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, cu ordinul comemorativ “Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi conferit cu medalia jubiliară, închinată “Sfinţilor Martiri Brâncoveni”. 2017 – până în prezent – Membru în cadrul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR). 2017 – până în prezent – Membru al Asociaţiei Creştine “Lăcaşuri Ortodoxe” din România. 2017 – până în prezent – Membru al Fundaţiei Creştine “Arsenie Boca” din România. 2019 – până în prezent – Vicepreşedinte – Aria sector 4 şi Primvicepreşedinte – Aria Bucureşti în cadrul Ascociaţei Civilizaţia Ortodoxă din România (ASCIOR). 2017 – până în prezent – Membru în Departamentul Centrului de Cercetări Teologice, Interculturale şi Ecumenice “Sf. Ioan Casian”din cadrul Universităţii “Ovidiu” din Constanţa. 2019 - Decorat, de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, personal de către PS Părinte Episcop Iustin, cu ordinul comemorativ şi medalia jubiliară "Iustinian Arhiepiscopul". 2022 – până în prezent – Vicepreşedinte al Asociaţiei – Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România – Filiala „Avram Iancu” Bucureşti. Limbi străine: Engleză - mediu Franceză - mediu Greacă - avansat Profil personal: Persoană receptivă, dinamică, spirit de echipă, abilitate în comunicare şi negociere Permis de conducere-categoria B Cunoştinţe PC-Microsoft Office Hobby – uri: Literatura, excursiile, muzica, sportul Activitatea publicistică: În revistele: „Studii Teologice”, „Orizonturi Teologice”, „Revista Teologică”, „Glasul Bisericii”, „Ortodoxia”, „Lumina”, „Tabor”, „Altarul Banatului”, „Mitropolia Olteniei”, „Altarul Reîntregirii”, „Telegraful Român”, „Teologia”, „Legea Românească”, „Lumea Credinţei”, „Renaşterea”, „Buna Vestire”, „Porunca iubirii”, „Rost”, „Credinţa Străbună”, „Vatra Veche”, „Armonii Culturale”, „Lumină Lină”, „Constelaţii Diamantine”, „Semne”, „Moldova Literară”, „Epifania”, „Învierea”, „Didahia”, „Apostolia”, „Argeşul Ortodox”, „Ortodoxia Maramureşeană”, „Grai Românesc”, „Biserica Ortodoxă”, „Geopolitica”, „Familia Ortodoxă” şi „Familia Română”. Mai 2008 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Smerită încercare întru desăvârşirea începutului” – la Editura „Agnos” din municipiul Sibiu. Octombrie 2008 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Smerite încercări şi începuturi” – la Editura „Agnos” din municipiul Sibiu. Noiembrie 2008 – mi-a apărut cartea cu titlul: „De la începuturi la profunzimi” - la Editura „Agnos” din municipiul Sibiu. Iulie 2009 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Despre Biserică şi Stat între curs şi discurs” – la Editura „Top Form” din municipiul Bucureşti. Octombrie 2010 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Euharistia – calea către Iisus Hristos, Dumnezeu” – la Editura „Agnos” din municipul Sibiu. Octombrie 2010 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Vorbire şi convorbire cu oameni aleşi” – la Editura „Top Form” din municipul Bucureşti. Aprilie 2011 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Dumnezeiasca Euharistie – centrul vieţii liturgice şi duhovniceşti a creştinului” – la Editura „Emia” din municipiul Deva, judeţul Hunedoara. Decembrie 2011 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Din cuvântul înţeleptului – la ceas de sfat şi sfătuire...” – la Editura „Bunavestire” din municipiul Beiuş, judeţul Bihor. Septembrie 2012 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Armonii culturale şi spirituale contemporane”, la Editura „Armonii Culturale” din municipiul Adjud, judeţul Vrancea. Septembrie 2012 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Armonii sacre în lumea contemporană”, la Editura „Armonii Culturale” din municipiul Adjud, judeţul Vrancea. Octombrie 2012 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Oameni şi cuvinte. Portrete şi descrieri”, la Editura „Top Form” din municipiul Bucureşti. Aprilie 2013 – a apărut cartea cu titlul: „Omul subiect actual al dragostei lui Dumnezeu” – volum omagial, închinat Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae; autori: Stelian Gomboş şi Cristian Şerban, la Editura „Cristimpuri” din municipiul Ploieşti, judeţul Prahova. Mai 2013 – mi-a apărut cartea cu titlul: „O remarcabilă personalitate a vieţii bisericeşti şi naţionale – Episcopul Dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei”, la Editura „România în Lume” din Bucureşti. Iunie 2013 – mi-a apărut cartea cu titlul: „De vrei să te mântuieşti cu întrebarea să călătoreşti...”, la Editura „Bunavestire” din municipiul Beiuş, judeţul Bihor. Septembrie 2013 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Frânturi de învăţături şi cunoştinţe: culegere de eseuri, meditaţii şi reflecţii asupra unor teme, subiecte şi cărţi”, la Editura „Aureo” din municipiul Oradea, judeţul Bihor. Iunie 2014 – mi-a apărut cartea (lucrarea de doctorat) cu titlul: „Sfânta Euharistie – Taina Nemuririi. Rolul ei în creşterea duhovnicească a credincioşilor”, la Editura „Mitropolia Olteniei” din municipiul Craiova, judeţul Dolj. Septembrie 2014 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Câteva spicuiri, sugestii şi recomandări…”, la Editura „România în Lume” din Bucureşti. Mai 2015 – mi-a apărut cartea cu titlul: „Minunat este Domnul Dumnezeu în tot lucrul mâinilor Sale - Culegere de articole, eseuri şi studii teologice", la Editura “Magic Print” din municipiul Oneşti, judeţul Bacău. Octombrie 2015 - mi-a apărut cartea cu titlul: „Împărtăşiri spirituale…”, Colecţia „Scrisul de azi”, Editura „Singur” din municipiul Târgovişte, judeţul Dâmboviţa. Martie 2016 - mi-a apărut, cea de-a douăzecea carte, cu titlul: „Smerite şi sincere împărtăşiri”, la Editura “Magic Print” din municipiul Oneşti, judeţul Bacău. Noiembrie 2016 – cartea cu titlul: "Câteva sincere mărturisiri şi smerite împărtăşiri din rodul îmbelşugat şi tezaurul binecuvântat al Cuvântului - Culegere de articole, eseuri, studii, interviuri şi recenzii", Editura “Naţiunea”, Bucureşti. August 2017 – mi-a apărut cartea cu titlul: “Despre Spritualitatea Răsăriteană Autentic Ortodoxă ca Trăire în Iisus Hristos - Fundamente, Realităţi, Perspective şi Trăsături - Mic ghid sau îndrumător apologetic, dogmatic şi moral”, la Editura Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor din municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa. Septembrie 2017 – a apărut cartea cu titlul: “Biserică, stat, societate în regimul comunist (1945-1989): intoleranţă şi deznaţionalizare în Harghita şi Covasna (1940-1972)”, autori: Stelian Gomboş şi Ioan Lăcătuşu, la Editura “Eurocarpatica” din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Mai 2018 – a apărut cartea cu titlul: “Certitudini, repere şi valori pentru omul contemporană” la Editura “Avrig&London”, din oraşul Avrig, judeţul Sibiu. Iunie 2018 – a apărut cartea – culegere de eseuri, cu titlul: “România în şi din noi!”, la Editura “Magic Print” din municipiul Oneşti, judeţul Bacău. Iunie 2020 – a apărut cartea cu titlul: “Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie – Centrul vieţii creştine” scrisă, împreună cu Pr. Dr. Ioan Mircea Ghitea şi publicată la Editura “Magic Print” din municipiul Oneşti, judeţul Bacău. Noiembrie 2020 – a apărut cartea cu titlul: “Gânduri printre rânduri răzleţe” publicată de Editura “Teocora”, sub egida Ascociaţei Civilizaţia Ortodoxă din România (ASCIOR) Buzău. Iunie 2021 – a apărut cartea cu titlul: “Teologie şi Spiritualitate în viziunea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians şi Ioan Gură de Aur. Tradiţie, înnoire, propovăduire şi mărturisire contemporană”, publicată la Editura “Magic Print” din municipiul Oneşti, judeţul Bacău. Telefon: 0745/265661 e-mail: stelian_gombos@yahoo.com steliangombos@hotmail.com steliangombos@gmail.com https://steliangombos.wordpress.com/ https://www.facebook.com/stelian.gombos