Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » In memoriam: TRUBADURUL VISĂTOR: SMARANDACHE AGHEANĂ, MEMBRU CENACLULUI „ALEXANDRU SIHLEANU”

In memoriam: TRUBADURUL VISĂTOR: SMARANDACHE AGHEANĂ, MEMBRU CENACLULUI „ALEXANDRU SIHLEANU”

În cer, s-a aprins o stea luminoasă, când un copil cu suflet de aur s-a ivit în lume, și, ca o binecuvântare, părinții i-au ales numele Smarandache, ca să aibă strălucirea pietrei prețioase, a smaraldului, care să trimită tuturor raze sale de iubire. Și câtă iubire a adunat în suflet, din plaiurile buzoiene de pe Valea Râmnicului, unde colinele se înșiruiau unele după altele până la cerul albastru, trimițând energiile lor benefice spre copilul ce sorbea în el toată muzica naturii! A iubit muzica și a cântat cu toată frumusețea sufletului său semenilor, să le dăruiască bucurie și fericire. Ochii îi râdeau strălucitori și frumoși, iradiind o lumină interioară cum rar vedem la cineva. Bucuria de a trăi era așa de puternică și ni se transmitea și nouă, prin cântecele ce le interpreta. Compunea muzică pe versurile sale și ale altor poeți, le interpreta cu mult talent, cu sufletul mereu vibrând de emoție. Înflorea, când venea la cenaclul „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” sau la alte evenimente unde era invitat, fie la Buzău, București, Urziceni, Brăila ș.a. Prin vocea lui vibrantă, simțeam cântând România cea frumoasă pe care o purta cu drag în suflet.

Dar spiritul hâtru nu-i lipsea și a compus epigrame adunate într-o carte care ne aduc zâmbete în suflet. Fin observator al realității, înzestrat cu umor și fantezie, a surprins în paginile cărții scene de viață, le-a pus în catrene umoristice, să ne amuzăm, într-o lume trepidantă. Critica prin epigramă are menirea de a îndrepta moravuri, defecte, de a schimba opinii, idei preconcepute, de a face educație prin arta cuvântului.

Smarandache/ Manea visa, visa mereu că va fi trubadurul romantic ce va revărsa din ghitarea lui sunete care vor face să vibreze universul, să se încarce de frumusețe și armonie.

Smarandache/ Manea Agheană a ars precum focurile vii din munții noștri, iradiind bunătate și fericire dăruită nouă, să înflorim prin iubire.

Romanticul trubadur a plecat în constelația nemuritorilor, să ilumineze din infinit sufletele iubitorilor de muzică și poezie.

El trăiește în inimile noastre, prin amintirile frumoase pe care ni le-a lăsat și va trăi veșnic, cât timp mai existăm pe acest pământ al dorului, al setei de absolut, al dragostei de semeni.

Trăiește prin copiii săi și prin nepoți ce vor purta veșnic o frumoasă amintire acestui artist care a știut să pună darul său multiplicat la infinit în inima iubitorilor de frumos.

 

Lumina stelei în care se odihnește va călăuzi alte ființe talentate să fie „suflete în sufletul neamului românesc”.

Te vom iubi mereu, trubadur rătăcitor pe căi galactice!

Ecaterina Chifu

Facebooktwitterby feather