Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » ÎNTÂLNIRE DE CENACLU – 27 noiembrie 2022 sau ASTĂZI DESPRE ZIUA DE IERI. EMOȚIILE ŞEDINȚEI DE CENACLU ÎNCÃ SUNT EVIDENTE

ÎNTÂLNIRE DE CENACLU – 27 noiembrie 2022 sau ASTĂZI DESPRE ZIUA DE IERI. EMOȚIILE ŞEDINȚEI DE CENACLU ÎNCÃ SUNT EVIDENTE

Pe lângă faptul că mi-am umplut sufletul cu emoție și bucurie în urma participării la ședința de Cenaclu literar (unde ne-au dăruit o literatură de înaltă calitate Smaranda Iuga și Ștefan Herțeg, despre care voi mai scrie!), nu am venit cu „mâna goală”. Printre cei prezenți, dovadă fiind Procesul verbal al ședinței de cenaclu, au fost și Lucia Virginia Pop și Flaviu Claudiu Mihali. De ce i-am adus în discuție, mă/vă veți întreba? Am și răspunsul motivațional. De la cei doi, am primit „daruri fără de arginți”. Asta, ca să putem spune că Moș Crăciun există, nu-i așa? Și să arătăm ce cavaleri suntem (nu-i așa domn Flaviu?), voi începe prezentarea volumului primit, „cu dedicație și iscălitură” de la Lucia Virginia Pop.

Lucia Virginia Pop și „Aromele iubirii tale„, apărut în Colecția POESIS, (în condiții grafice deosebite), la Editura eCreator, Baia Mare, ISBN 978-606-9719-78-7, 122 p., se bucură de o prefață semnată de către Daniel Luca și de câteva referințe critice, adunate sub semnul unor postfețe, ce sunt semnate de către prof. Petronela Apopei, prof. Adriana Crăciun și prof. Valentin Lupea. În plus, de remarcat un CV literar, în care autoarea ni se prezintă și ilustrații ce aparțin lui Carmen Mihaela Coca.

Felicit această apariție editorială și o recomand! Am citit prezentul volum și am rămas plăcut surprins. Voi îndrăzni, cât mai curând, să mă opresc asupra acestuia pentru semnalarea editorială. Merită! Aici doar am vrut să punctez bucuria ședinței de Cenaclu și a revederii cu oameni de suflet, valoroși. Mulțumesc, Doamne, pentru toate aceste daruri. Dar și doamnei Lucia Virginia Pop, cu urări de sănătate și bucurii, alăturate succesului în plan literar. Doamne ajută!

„M-am îmbrăcat cu haina florilor de câmp

Și-am adormit zâmbind în brațele Pământului,

Am adunat cu buzele petalele timpului ce zboară

Și-am cules fiecare zâmbet cu patima iubitului”,

Lucia Virginia Pop, din poemul „Aromele iubirii tale„, ce poartă și numele volumului.

*******

AROMELE IUBIRII TALE

sau

IUBIREA CU AROME DIN TINE

(poem îngemănat)

 

(1).

Am simțit lacrima rătăcită

printre patimi și izvor de libertate

am adunat în cunună

AROMELE IUBIRII TALE

pentru a le pune la rădăcina

sufletului

de lumină și-apoi, ÎNCĂ O DATĂ,

să îmi fii veșnicie în iubire

peste trecătoarele veacuri…

 

Am promis curcubeului

că TE VOI AȘTEPTA fără

să te strig

știind că îmi ești

lumină și cuvânt

TRUBADUR PE-UN LAN DE GÂNDURI

necălcate,

curgând în seninul câmpului

alături de primul sărut

și întâia DRAGOSTE DE TOAMNĂ

care-și așternea culoarea

peste vârfuri de ecouri…

 

Stânca privea DORUL MEU

iar tăcerea zorilor

PE BRAȚE DE ȘOAPTE

rătăcea în priviri de smarald

ÎNCĂ TE SIMT în lumina gândului

răstignit

între adevăr și dreptate,

Azi, SUNT FIRUL IERBII

care adună verdele-miracol

în buchet de primăveri

iar CLIPA trecută în asfințit

își ascunde umbra…

 

Știu că TU, NU VEI FI în acest senin

doar AROMELE IUBIRII TALE

vor sluji tăcerile necălcate,

Iar ecoul cuvântului

chemând la dans

foșnetul de vânt îți va șopti

prin vocea mea

„IUBEȘTE-MĂ DE POȚ!”,

altfel TE BLESTEM și voi aduna ploaie de cuvinte

răspunsul îl vom găsi

CÂND ADOARME LUNA-N LACURI

de lumină și cuvânt

iar sărutul adoarme

PE BRAȚE DE ȘOAPTE,

printre veșnicie

și AROMELE IUBIRII TALE…

 

(N.A. ce apare scris cu majusculă sunt titlurile unor poeme cuprinse în volumul „Aromele iubirii tale”, autoare Lucia Virginia Pop).

 

********

Despre autoare și volum, prefațatorul Daniel Luca, girând „pro Lucia Virginia Pop”, afirmă, cu responsabilitate și asumare: „În Aromele iubirii tale, Lucia Virginia Pop face referire la simțul olfactiv al omului, susținând că iubirea are arome specifice după care poate fi identificată, și anume cele de flori de câmp. Iubirea încălzește sufletul îndrăgostiților prin căldura sa interioară, până și iarna, căldură care nu se micșorează nici când se disipează pentru că va rămâne pentru totdeauna în amintiri. (…) Chiar dacă nu se rupe încă întru totul de banal, trăirea poeziei este evidentă, tocmai de aceea drumul mesajului către cititor este lin, domol și liniștitor” (p. 5-6).

Expresiile literare, sau sintagmele, sunt rodul gândului și a frământările interioare și ne oferă o imagine de excepție a iubirii: „adună-mă din vise”, „adună-mă din flori albastre”, „să mă aduni pe-un val… acasă”, unde este „casa iubirii noastre”, parcă vrea a ne spune autoarea în poemul „Încă o dată…„, (p. 7), acasă, fiind palatul de cleștar unde sălășluiește Marea Iubire.

„Trubadur pe-un lan de gânduri,

Număr stelele din lacuri

Și te-aduc pe malul vieții,

Să călătorim prin veacuri”,

(„Trubadur pe-un lan de gânduri″, p. 9), ne dezvăluie o altă imagine de excepție, prin gânduri și stele, prin veacuri iubirea înveșnicită în frumos, capabilă de orice sacrificiu. Și, ce frumos este pentru cei ce înțeleg adevărata iubire și se sacrifică pentru dăinuirea ei prin sinceritate și curățenie sufletească.

Dacă m-aș opri la motivele tematice găsite/invocate în volum, cu asumare, pot afirma diversitatea găsită: flori de câmp, vânt, visul și visarea, astre, rouă, curcubeu, lumină, timpuri și anotimpuri prin iubire („Într-o toamnă care-ncearcă / Să-mi deschidă drum spre tine„, vezi poemul „Te blestem„, p. 12);

– „De m-atingi c-un ram uscat de toamnă,/Se rupe-n mine raiul meu de visuri„, vezi poemul „Dragoste de toamnă„, p. 13;

– „Tu nu vei fi aici când zâmbetul din flori, / Mă va chema cu glasul dulce-al primăverii„, vezi poemul „Tu nu vei fi…„, p. 20;

„Într-o toamnă care trece, șoapta gândului dezmiardă,/ Sânii tăi atinși de buze, trupul tău care mă cheamă„, vezi poemul „Lacrimă în vis de toamnă„, p. 24 – o imagine de excepție a iubirii, o ipostază de vis și visare, împlinire supremă;

– „Când frigul iernii mă atinge, / Tremurând susură o șoaptă„, vezi poemul „Cade și ultima frunză„, p. 25;

Visul și visarea – alte motive tematice găsite/invocate la o analiză „fugară”, dar concretă – dau substanță și trăire, acestui volum. Recomand, în acest sens, doar câteva dintre poeme, astfel: „Vis purtat de vânt”, „Dulce vis al tinereții”, „Ecoul unui vis”, „Printre șoapte”, „Vis de toamnă”, „Pe o aripă de vis„, sau „Te voi găsi„, din care citez strofa a treia:

„Tu vei rămâne-n veci visul iubirii mele,

Ți-oi respira suflarea cu săruturi,

Pe aripile unui dor te-oi strânge-n brațe

Și te-oi scălda într-un izvor de răsărituri...”, p. 84.

 

*******

 

AROMELE IUBIRII TALE

sau

IUBIREA CU AROME DIN TINE…

(poem îngemănat)

 

(2).

Strâng în brațe de visare

AROMELE IUBIRII TALE

adunate în tine cuvânt

în tine LACRIMĂ ÎN VIS DE TOAMNĂ

pentru cel din urmă veac

dintr-o clipă de iubire,

PARFUMUL FERICIRII tale

îmi aduce aminte de tăcere

și anotimpuri răstignite.

Azi, CADE ȘI ULTIMA FRUNZĂ

din copacul gândului…

 

Printre zbor de cuvinte

peste vârfuri de uitare

TE VOI GĂSI și te voi aduna

în pas de stâncă,

Chiar dacă ploaia își adună

VALURILE VREMII prin senin de veac

rămâi zâmbet de stele

ești umbra gândului

ești rătăcirea unui sărut

EȘTI TOAMNA MEA dintre stele…

 

ECOUL UNEI ȘOAPTE RUGINII

te va chema în răsărit de curcubeu

cules din OCHII TOAMNEI

viitoare,

Tu, VIS PURTAT DE VÂNT,

eu, DULCE VIS AL TINEREȚII

uniți în jurul asfințitului albastru

purtând în zâmbet

ECOUL UNUI VIS dintr-o privire viitoare

cuprins între timp și anotimp

ÎN SĂRUTĂRI DE VÂNT

pentru a nu se pierde printre amintiri

AROMELE IUBIRII TALE…

 

Am rugat visul

SĂ MĂ ÎMBRACI în rouă

SĂ NU-MI LAȘI INIMA SĂ PLÂNGĂ

de dorul tău cernut

până în clipă în care seninul

se îmbrățișează cu gândul tăcerilor

N-AM ȘTIUT că umbrele zorilor…

 

(N. A. ce apare scris cu majusculă sunt titlurile unor poeme din volumul „Aromele iubirii tale„, autoare Lucia Virginia Pop)

 

******

Trebuie să recunosc faptul că sunt pătruns de lirismul oferit prin acest volum, de către Lucia Virginia Pop. Imaginile poetice sunt excepționale. Viziunea și profunzimea versurilor sunt evidente, demiurgice. Eul poetic, prin excelență, iese în evidență.

Se naște întrebarea, retorică și evidentă: „Cine este Lucia Virginia Pop?”. Iată, în fond, un fragment din frumoasa și modesta prezentare: „Am început să scriu versuri din perioada liceului. Am participat la Cenaclu literar LIRA din oraș, sub îndrumarea lui (n.a. regretatului) Dumitru Iuga (Ioan Bogdan). Așa am scris și am reușit să pun bazele primului meu volum de versuri, Desculț prin sentimente, sub îndrumarea poetului Sorin Dumitrache și cu promovarea poetului Sorin Balașcău. Pe urmă am publicat în două antologii, Poezia ca spectacol, coordonator Sorin Dumitrache și Dor infinit, coordonator Lirica Mihăilă, din cadrul Cenaclului internațional literar artistic Dor infinit, din Aranjuez, provincia Madrid„, p. 100.

Cu siguranță fi-va încă multe de spus, despre poeta Lucia Virginia Pop creațiile Domniei Sale, „Aromele iubirii tale„. Poate mă voi reîntoarce pentru alte completări! Nu promit acest lucru. Ce promit, însă, este faptul că acest semnal editorial va fi cuprins în volumul IX, din proiectul literar „Antologie de texte. Recenzii de cărți personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba„, coord. Gelu Dragoș, Nelu Danci și subsemnatul, pe care îl planificăm să apară în primul trimestru din 2023.

Și mai avem o surpriză! Tot literară! Aceeași recenzie va fi publicată în următorul număr al revistei „DIN VATRA SATULUI″ – un dar de Moș Crăciun. Doamne ajută, autoarei și succes în activitatea literară și culturală.

Volumului, cititori pe măsură.

 

Vasile Bele, Chiuzbaia, 27 noiembrie 2022

            – membru U.Z.P.R., filiala Vâlcea;

            – membru  L.S.R., filiala Cluj-Napoca;

– preṣedinte ASCIOR – Aria Maramureṣ;

– Asociaţia Scriitorilor din Maramureṣ.

 

Facebooktwitterby feather