Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » IOAN MICLĂU-GEPIANU: DUȘMANUL CEL MAI FEROCE- LĂCUSTA!

IOAN MICLĂU-GEPIANU: DUȘMANUL CEL MAI FEROCE- LĂCUSTA!

Lăcustele întotdeauna au însemnat dezastru.

În anul 125 î.d.Hr., ele au distrus culturile de cereale ale Africii nordice, aducând foametea și moartea a 80.000 de oameni. Apoi, în anul 591 d.Hr., o mare năvălire de lăcuste acoperă Italia, cauzând moartea a peste un milion de oameni și animale. În 1613, dezastrul lăcustelor lovește Franța în regiunea La Camargue, unde lăcustele au mâncat într-o singură zi iarba și fânețele suficiente pentru 4.000 de vite pe o perioadă de un an de zile.

În 1784, asupra Africii de Sud, se abate cel mai mare roi de lăcuste cunoscut vreodată, de după vremurile biblice. Astfel, 300 de bilioane de lăcuste, acoperă aproximativ 2.500 kmp de teren african. Acest volum de insecte, spun specialiștii, era capabil să devoreze 600.000 tone de vegetație pe zi. Salvarea cea mare a fost, că s-a pornit o furtună, care a împins roiurile spre mare, distrugându-le. Malurile, spun documentele, au fost acoperite pe o lungime de 75 km, iar stratificarea insectelor căzute atingea grosimea de 1,2 metri. Numai în cărțile Exadului biblic se mai descrie un asemenea atac de lăcuste în Egiptul antic, al anilor 3.500 î.d.Hr..Astfel cronicarul biblic scrie: ”Ele au acoperit întreaga față a pământului, așa că pământul era negru, și acolo nu a mai rămas nimic verde, în păduri sau pe câmpii, peste tot pământul Egiptului”.

Valea Nilului, fără să intrăm în vremile antice, numai în anul 1889, a fost acoperită de roiuri de lăcuste, care au distrus culturile în asemenea grad, spun documentele, încât au murit și șoarecii în găurile lor. În 1949-1963, Africa este din nou răvășită de mai multe valuri de năvălire a lăcustelor, costând africanii, annual, 100 milioane de dolari pierderi. Numai Etiopia, în 1958, pierde culturile de cereale, fiind mâncate de lăcuste, rămânând fără hrană un milion de oameni.

La 28 iulie, 1962, India, prin stațiile sale radar, descoperă apropierea unui enorm roi de lăcuste. Speriat guvernul cere ajutor statelor vecine. Pakistanul, care era un veșnic adversar, de această dată uită certurile și sare în ajutorul vecinului său. Timp de o săptămână, avioane ale ambelor state spreiară roiurile de lăcuste, apreciindu-se ca peste 100 bilioane de lăcuste au fost omorâte.

Este de neînchipuit pofta și apetitul pentru vegetații a acestor insecte. Fiecare mânâncă, depășind greutatea corpului său, la fiecare 24 de ore.

Începând din 1920, oamenii de știință au început să observe mai de aproape această epidemie. Astfel, oriunde lăcustele dispăreau, mulțimi de mici lăcuste, fără aripi, săritoare ca puricii deocamdată, așteptau mediul prielnic. Când ploile sunt abundente, ele se dezvoltă repede, trec prin o transformare ce le formează aripi, iar acestea vor tinde să zboare. Controlul lor va fi prin șpreere în perioada primei faze. Datorită poluărilor și ploilor acide, imense incubații de lăcuste sunt distruse natural. Numai că aceste ploi acide atacă nu numai viața lăcustelor, ci și a vegetației, a omenirii.

Lăcustele Africii sunt migratoare, dar s-a asigurat posibilitatea stârpirii lor. Există o varietate de lăcuste de deșert însă, care încă amenință vreo 60 de state, începând de la Oceanul Atlantic și până la Oceanul Indian. Aceste lăcuste năvălesc în roiuri, nu mai mici de 100milioane insecte, capabile să consume 200 tone vegetație pe zi, ceea ce înseamnă foamete pentru animale și oameni. Lupta împotriva lor este o necesitate internațională a statelor lumii.

Facebooktwitterby feather