Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Exegeze » GHEORGHE POSTELNICU – ISTORIE LITERARĂ DIN PERSPECTIVA POEZIEI STAN BREBENEL: „Şlefuitorii de cuvinte”, volumul I, 2018

GHEORGHE POSTELNICU – ISTORIE LITERARĂ DIN PERSPECTIVA POEZIEI STAN BREBENEL: „Şlefuitorii de cuvinte”, volumul I, 2018

Debutând cu proză scurtă („Asasinii speranţei”, 2003), continuând cu note de călătorie („Pelegrin prin Elada”, 2008) şi cu un roman („Canari în colivie”, 2009), Stan Brebenel, ofiţer în retragere, găseşte resurse de a realiza cu pasiune, şi critică de întâmpinare, reeditând şi îmbogăţind de două ori un volum de cronici din 2004. De data aceasta adună sub un titlu îmbietor („Şlefuitorii de cuvinte”, 2018), medalioanele literare publicate în serial în pagina culturală a unor jurnale locale („Opinia” şi „Viaţa Buzăului”), realizând un util instrument de lucru, subintitulat „O antologie a poeţilor români contemporani”, volumul I. Sunt 74 de fişe biobibliografice referitoare la tot atâţia poeţi, fişe urmate de câteva poezii semnificative, atât cât i-a permis spaţiul tipografic.

Stan Brebenel impresionează aici prin energia de care dispune, prin invidiabila putere de organizare a materialului avut la dispoziţie, prin multilateralitate, dacă avem în vedere varietatea peisajului literar şi aria geografică parcursă. Totdeauna, fişa pe care o alcătuieşte dă impresia că se acomodează perfect autorului prezentat, că domină terenul pe care se află. Notaţia rapidă, concisă, sugerează posibilităţi de interpretare, configurează un punct de vedere coerent, limpede şi fluent. Să transcriem, cu plăcere, din câteva concluzii: „Arhitectura pe care o construieşte nu este numai barocă şi livrescă, este şi de un rafinament stilistic seducător, autorul fiind un escrimeur dibaci ce aşterne cuvintele pe hârtie cu o floretă fermecată” (Emil Niculescu), „Scriitorul Marin Ifrim a avansat pe orbita literaturii române asemenea navetelor cosmice americane”, „De regulă, poeţii mari sunt apreciaţi după ce aceştia trec în lumea umbrelor. Nici Ion Nicolescu nu a făcut excepţie”, „O voce aparte, ultrasensibilă, limpede ca apa de izvor în literatura română o are buzoianul Gheorghe Istrate”, „Opera lui Şerban Codrin este vastă, iar pentru epopee are un adevărat cult ce se datorează, în mare măsură, lui Ion Budai Deleanu”, „Vom observa că versurile lui Nicolae Mihai trădează o anumită maturitate şi o sensibilitate accentuată izvorâte din trăirile sale interioare şi din experienţa de viaţă”, „Suit la cer de o anumită parte  criticii, coborât cu picioarele pe pământ de o alta, Nicolae Pogonaru şi-a văzut nestingherit de drumul său literar şi şi-a construit o linie literară distinctă”, „Deşi nu este de mare întindere, conform principiului că esenţele tari se ţin în flacoane mici, opera lui Paul Spirescu este foarte valoroasă”.

Spiritul jurnalier al criticii lui Stan Brebenel se menţine în nota ponderaţiei oneste, selectând judecăţi echilibrate, armonizând atitudini diverse, evidenţiind valoarea şi descurajând mediocritatea. Din păcate, deşi la rândul nostru am comentat cărţile multor poeţi buzoieni (vezi vol. „Critice” şi revista „Întrezăriri”) nu suntem citaţi nici măcar o singură dată, aceasta dovedind câmpul îngust de informaţie al autorului antologiei. Scrise sub ameninţarea scadenţei săptămânale, episoadele lui Stan Brebenel se adresează publicului larg căruia îi oferă repere de ghidaj, îndemnându-l să nu amâne clipa contactului cu substanţa vie a poeziei contemporane. Limbajul care părea frust în cărţile sale de proză, dobândeşte aici relief şi ar fi păcat să nu-l cultive în continuare.

Facebooktwitterby feather