Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » LANSĂRI DE CARTE » LANSARE 11 DECEMBRIE: DIN UNIVERSUL POEZIEI ROMÂNE ACTUALE = ŞİMDİKİ RÖMEN ŞİİRİNİN EVRENİNDEN

LANSARE 11 DECEMBRIE: DIN UNIVERSUL POEZIEI ROMÂNE ACTUALE = ŞİMDİKİ RÖMEN ŞİİRİNİN EVRENİNDEN

Iata, asadar, un vis frumos devenit fapta. Dupa cele cateva exemplare de semnal cu care ne-am prezentat la Gaudeamus avem, in sfarsit, lucrarea finita. Au mai scapat unele mici greseli – si ma refer la paginile in turca (indeosebi diacritice), pe care mi le asum si ma oblig ca la o eventuala viitoare reeditare sa le indrept. In ceea ce ma priveste, a fost un volum de munca mult peste ceea ce ma asteptam, dar sunt convins ca a meritat. Avem, in atas, coperta si paginile antologiei, pe care Osman Bozkurt a tinut sa o intitulam „culegere”; noi am gasit o cale de mijloc mult mai apropiata de realitate, in sensul ca reprezentam o oarecare galaxie din universul poeziei romane actuale, galaxie in care in urma cu sase luni poetul turc Osman Bozkurt a navigat timp de trei saptamani terestre.
A fost greu si datorita imbolnavirii lui la cateva zile dupa inapoierea in periplul prin galaxia noastra si trecerea printr-un bypass ce l-a tinut departe de taste timp de aproape doua luni. A fost greu datorita si pretentiei lui Osman ca poemele originale sa fie insotite de traducerea lor in engleza, ca si cerintelor impuse de legislatia din Turcia in privinta editarii de carte. A fost greu si datorita modului cumva superficial in care noi am tratat demersul, mai ales in ceea ce priveste redactarea textelor trimise, ca si unor dificultati intampinate in comunicarea dintre noi.
A fost greu, dar a trecut. Volumul va aparea si in Turcia, tot in editie bilingva, initiatorul proiectului renuntand, se pare, la limitarea numarului de pagini ce si-l propusese si preluand ideea noastra de editare „in oglinda”, bilingv. Neavand posibilitatea de „arbitrare” prin intermediul variantelor in engleza, Osman a apelat la un traducator turc din romana, asa ca e de asteptat ca intre cele doua variante (din Romania si din Turcia) sa exista si unele diferente – pe langa cea privind numarul de poeti inclusi; in varianta editatta de Betta  sunt incusi in plus sase poeti din „galaxia” noastra necuprinsi in editia din Turcia, care contine si un nume ce nu e prezent in editia noastra.
Cat priveste deosebirile de continut, presupun ca ele tin mai ales de nuante si sper ca nu toate sa-mi fie defavorabile. Oricum, vom avea posibilitatea sa ne convingem pe text in ce masura „traducatorul” este si un ‘tradator”. Cert este ca ceea ce a iesit pana la urma este mult peste ce-si propusese Osman Bozkurt si mai mult chiar decat l-am convins sa accepte. Da, cam asa arata „galaxia” noastra – sa-i zicem”Galaxia Betta” cu prelungirile sale „protoplasmatice” in diferite colturi ale tarii. Ma bucur sa vad ca am reusit sa mut marginile amintitei galaxii catre acele colturi de tara pe unde, cu sau fara Osman Bozkurt in persoana, m-am aflat in ultimii doi ani spre a procura materiale pentru consolidarea  constructiei acelui „pod de cuvinte” dintre Bucuresti si Istanbul despre care vorbim de mai bine de un an.
Dupa cum vedeti, in atas este si invitatia la lansarea propriuzisa a volumului, in ziua de 11 decembrie a.c., la Casa Schiller. Va fi un bun prilej pentru a intra si in posesia celor doua exemplare achitate de fiecare antologat.
In ceea ce priveste volumul din Tucia, el urmeaza sa iasa de sub tipar in cursul lunii decembrie. Daca prietenii tuci vor organiza o lansare cu participarea si a noastra, date fiind conditiile impuse de starea vremii, eu le-am propus sa o amanam spre primavara (aprilie-mai). In asteptarea raspunsului de la ei ar fi util sa stim dinainte cine din cei antologati doreste sa participe la lansarea respectiva. Cum am mai spus, daca (mai) exista doritori vom organiza printr-o agentie de turism un tur de Istanbul de 5 zile, in cadrul caruia sa dedicam o dupamiaza lansarii, restul timpului consacrandu-l vizitarii fostului Constantinopol; transportul (autobuz/microbuz) si cazarea (4 nopti, mic dejun inclus) ar situa costurile undeva la cel mult 130 E/pers. Cu cat mai din timp vom organiza deplasarea si cu cat mai multi participanti vom avea, cu atat mai ieftina va fi. Astept confirmarile.
Cu pretuire,
Marian Ilie
Facebooktwitterby feather