Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Magda Catone. Fără cuvinte de încheiere

Magda Catone. Fără cuvinte de încheiere

Un actor e întotdeauna gata să ne surâdă dintr-un orizont auriu, dacă facem reverenţă cu faţa la el şi cuprindem în conştiinţă o iubire indisolubilă, ca veneraţia! Numele actorilor se autocaligrafiază în cartea spirituală a fiecărui neam cu istorie şi fără frâie de mediocritate în calea culturii.

Ceea ce e cardinal în ce primeşte o ţară de la actori este tinereţea ei şi în fiecare clipită o dragoste nouă! Frunza ce pică vara nu răreşte pădurea, ci doar aceea smulsă de vânt la venirea toamnei pe poarta timpului. Dar actorii dau slavă şi vigoare verii sufleteşti ce nu se sfârşeşte câtă vreme un neam, chiar şi în lacrimile durerii clăteşte vişinile dulci ale Thaliei şi le savurează gustând până la sâmbure fructul!

Pe lângă soarele pentru grâul şi vinul corpului, mai e un soare pentru viaţa sufletească: actorul! Fără actori, omul e mai învins, mai singur, mai irositor de viaţă, mai sărac de minte, mai necreator, mai orb la splendori…! Muzele au castele în inimile lor. Mit şi har, în fiecare actor e un înger frate sufletului pustiu!

O actriţă, atrăgătoare prin puritatea interpretării de roluri în care se străvede lejeritatea şi naturalul, aşa cum o nuntă ţărănească este grandioasă până la văzduh, tocmai prin simplitatea şi splendoarea unite cu vatra fără altă altitudine decât spiritul vetrei, este Magda Catone! Ascultaţi melancolia viorii unui lăutar cu obrazul aplecat pe ea, priviţi ulmii albi fără-a fi văruiţi de cineva, sărutaţi florile câmpului crescute mirabil, nesemănate, sorbiţi rouă curată şi sacră de la natură, urcaţi lumina ochilor la cer ca să priviţi o bucată de Voroneţ şi-o veţi cunoaşte pe Magda Catone!

Miracolul e realitatea nesupusă încercării. Aceasta-i natura şi de aici actriţa Magda Catone se inspiră. Are un farmec nedatorat iscusinţei forţate, gesticii, tehnicii dirijate. Farmecul ei e zămislit de har ce nu-i altceva decât capacitatea de a lua natura în palma inimii şi a o pune sărutată în actul artistic.

Lumea şi viaţa au magie şi superbitate aşa cum sunt ele de la geneză la transformare şi dispariţie naturală. Laturile pitoreşti ale lumii şi vieţii nu se pot copia de roboţi, pot doar fi prelucrate ca sursă de inspiraţie de către actori. Aceasta făptuieşte actriţa Magda Catone, ducând la artă supremă umană, arta perfectă a naturii. De aceea, teatrul şi filmul nu i-au provocat niciodată frisoane şi nelinişte, doar propriu-i destin i le-a provocat, de mai multe ori într-o viaţă în care pe o uşă i-a intrat în casă zbuciumul şi pe un scaun a găsit el răgaz să stea la masa ei; pe o uşă a intrat alinarea şi pe altă uşă a şi ieşit, nerămânând la masa actriţei! Dar a luptat, a biruit, a luat-o de la capăt, iar şi iar!

Cândva, când tocmai scriam pentru un ziar un reportaj despre actrița Magda Catone, a încetat din viaţă, într-o zi tristă, actorul Şerban Ionescu. Rugasem pe actriţa Medeea Marinescu să îmi înlesnească o întâlnire cu soţia regretatului actor, actriţa Magda Catone, dar am întrerupt în acele zile pregătirea pentru o asemenea întâlnire. N-am mai continuat de atunci acel reportaj. Voisem să-l sfârşesc altfel. Dar i-am adăugat ultimele fraze şi l-am lăsat cu amărăciunea din ele pentru că nu mai aveam cu ce alte  cuvinte să îl închei!

Am acum…! Mă salvează admirabila mea colaboratoare întru neîntreruptă preocupare livrescă de ani buni și prezență activă de și mai mulți ani în spațiul publicistic românesc și nu numai: îmi trimite cu generozitatea-i oglindită consecvent de către mine la ocazii ivite întocmai din seriozitatea și eficiența colaborărilor noastre, un comunicat de presă. Cuprinzător, cu migală alcătuit, ca de fiecare dată, acest comunicat fixează adecvat, ca de fiecare dată, întocmai finalul de reportaj ce îmi lipsea și care astăzi își află un loc util mai ales, suscitând interesul cititorului pentru că i se prezintă ca o solie directă, din chiar orizontul de știri actuale despre actrița Magda Catone.

Așa că, nefiind cu rost vreo adăogire sau excludere din comunicatul de presă adresat mie de către colaboratoarea mea Oana Georgescu pentru care am din nou motive să îi mulțumesc cu prețuire și admirație, îl prezint mai jos întocmai în conținutul în care a și fost alcătuit și expediat rețelelor de presă românească:

București, 27 august 2024

Comunicat de Presă – Actriţa Magda Catone, invitată de onoare la cea de-a XXII-a ediție a Galei „Seniori de Colecție”

 

         Magda Catone, una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate actriţe de teatru, film şi televiziune este invitata de onoare a celei de-a XXII-a ediții a Galei Seniori de Colecție, un eveniment de tradiție organizat de​ Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, președinte ​Alexandra Dobre.

          Evenimentul va avea loc JOI, 29 august 2024, ora 17:00, la Sala Luceafărul (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela BÎRZILĂ.

         Actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti – a debutat pe cea mai mare scenă a ţării în anul 1999, Magda Catone (numele său este Marta Magdalena Catone) a absolvit Academia de Artă Teatrală şi Cinematografică (acum, U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”), promoţia 1982, la clasa reputaţilor profesori Ion Cojar şi Amza Pellea.

          „Am avut modele de viață excepționale şi niște profesori excepționali care mi-au predat un abecedar cu care încep fiecare zi a meseriei mele!” – declara într-un interviu.

          Studentă fiind a debutat în filmul „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981) şi în serialul de televiziune „Lumini şi umbre” (regia Mircea Mureşan, Andrei Blaier şi Mihai Constantinescu, 1981–1982). 

         A fost repartizată după absolvire la Teatrul de Stat din Petroşani unde a jucat în perioada 1982–1985.

         L-a cunoscut în 1983 pe viitorul său soţ, actorul Şerban Ionescu (1950–2012) la filmările de la pelicula „Imposibila iubire” (regia Constantin Vaeni) şi s-au căsătorit în acelaşi an! Au împreună un băiat, Carol Ionescu, actor şi el, acum în vârstă de 27 de ani.

         Din anul 2021, actrița și fiul său organizează în stațiunea 2 Mai de pe Litoral, Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”, un eveniment cultural dedicat memoriei regretatului actor Șerban Ionescu; ediția 2024 s-a numit „ȘI Festival”.

          Între anii 1980–1998, Magda Catone a fost actriţa Teatrului de Comedie din Bucureşti.

         Cel mai nou film artistic în care a jucat este „Visul”, lansat în 2023, în regia lui Cătălin Saizescu; actriţa joacă şi în serialul de televiziune „Lasă-mă, îmi place! Camera 609” (Antena 1).

         În actuala stagiune a TNB, o putem admira şi aplauda pe Magda Catone în spectacolele „Micul infern” de Mircea Ștefănescu (regia Mircea Cornișteanu),  „Craii de Curtea-Veche”, după Mateiu Caragiale, (regia Dragoș Galgoțiu), „Ultima cafea cu Iuliu Maniu” de Dinu Grigorescu (regia Mihai Lungeanu), „Bolta cerească” de Lucy Kirkwood (regia Gelu Colceag), „Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat” (textul şi regia Nae Caranfil).

          „Mă gândesc mereu de unde vin, încotro mă duc şi cine sunt? Aceste întrebări au format un șablon și le așez mereu când trebuie să interpretez un rol” – Magda Catone.

         Actrița Magda Catone este absolventă a unui Master în Regie Teatru la UNATC „I.L.Caragiale” și a Masterului de Doctrină și Cultură Creștină din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

          „Seniori de Colecție” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.

         Primele ediţii le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă, Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Preşedintă a Federaţei Române de Canotaj şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, Stela Enache.

         A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, General Locotenent (rtr) dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film Maia Morgenstern, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, celebrul artist Grigore Leșe, marea interpretă de muzică ușoară Corina Chiriac, îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Dragomiroiu, prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu și celebrul prezentator Octavian Ursulescu, cel care a avut la rândul său alți patru invitați de onoare – Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician profesor doctor Leon Dănăilă, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, pe celebrii actori Ileana Popovici și Adrian Titieni. La cea de-a XIV-a ediţie invitat de onoare a fost binecunoscutul şef de orchestră, solist şi instrumentist, Petre Geambaşu, la „ceas aniversar” – 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră artistică! Ultimele două ediţii i-au avut ca invitaţi pe General Maior Aviator (rtr) Radu Theodoru (100 de ani), pe Florin Gheorghiu, Mare Maestru Internațional la Șah (80 ani), pe Florica Ioniță (94 ani), prima femeie parașutist brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial, pilot de avion și de planor, instructor de zbor și controlor de trafic aerian şi pe celebrul bioenergoterapeut, Lidia Fecioru, astrolog, specialist în medicină alternativă, terapie bioenergetică, parapsihologie și vindecare holistică și pe Liza Panait, unul dintre cei mai apreciați creatori de modă din România și nu numai.

         La cea de-a XX-a ediţie a Galei „Seniori de Colecție”, aniversară, invitatul de onoare a fost Adrian Năstase, unul dintre cei mai apreciați oameni politici ai României, fost Prim Ministru (2001–2004) și Ministru de Externe (1990–1992). Ediţia XXI l-a avut ca invitat pe Horia Moculescu, unul dintre cei mai apreciaţi şi prolifici compozitori de muzică uşoară şi de film, personalitate legendară a muzicii, cantautor, pianist şi moderator de televiziune.

          „Consider că, prin acest proiect atât de special, putem schimba împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume. Fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra Dobre”, Președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

          Vă așteptăm așadar joi, 29 august 2024, ora 17:00, la Sala Luceafărul, la ediția a XXII – a Galei „Seniori de Colecție”, alături de invitata specială, actriţa Magda Catone!

          Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături în organizarea acestui eveniment:

         Sponsor Gold: Catena – Farmacia Inimii

         Parteneri susținători: Fundația Crucea Alb – Galbenă România, DR. Rashel

         Parteneri media: TVR, Ziarul News, Agerpres, Ultima Oră, Amos News, România TV, Metropola TV,  Național TV, Radio România Actualităţi, revista Actualitatea Muzicală a UCMR, revista Cariere, Tonica.ro, Ziarul de Investigații, stiripesurse.ro, Profi24 TV, Ziarul News, ziarul Profit, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Tele7abc, Sănătatea TV, GMR Media

(Text efectuat cu partea finală a Comunicatului de presă pusă la dispoziție de către Oana Georgescu, specialist PR)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Aurel V. ZGHERAN

 

       

Facebooktwitterby feather

Parerea ta...

You must be logged in to post a comment.