MARIA COSTA-BĂLAN*
UN BASM: „DODOACĂ ȘI BICIUȘCĂ” DE EUGEN DORCESCU
În acest an școlar, la ora de opțional, am citit fragmente din basmul Dodoacă și Biciușcă. Fiindcă eram nerăbdătoare să aflu prin ce aventuri mai trec piticii noștri, m-am hotărât să îl citesc înaintea colegilor mei.
La începutul basmului, după ce au fost prezentate câteva personaje și obiceiurile lor, am aflat cum Labă-de-Fier și Barbă-Cot l-au găsit pe Dodoacă înghețat și bolnav. Acesta le-a spus povestea vieții lui și prin ce aventuri a trecut, pe vremea când locuia la cavalerul Lancelot, împreună cu prietenul său, Biciușcă. După ce au fost izgoniți pe nedrept, au fost adăpostiți o vreme de moș Cicuță. Imediat ce au plecat de la acesta, cei doi prieteni s-au rătăcit în viforniță. Impresionați de povestea tristă a lui Dodoacă, Labă-de-Fier și Barbă-Cot au hotărât să îl ia cu ei acasă. Când s-a mai însănătoșit piticuțul bolnav, cei trei au pornit în căutarea lui Biciușcă. Din nefericire, Dodoacă a fost din nou doborât de boală, iar Labă-de-Fier și Barbă-Cot l-au dus la doctorul Pastilă și acesta l-a pus să se odihnească alături de alt pacient, care s-a dovedit a fi chiar Biciușcă. După ce Dodoacă și Biciușcă s-au acomodat în casa lui Labă-de-Fier, Veselaș, Barbă-Cot și a șoricelului Pic, a venit cavalerul Lancelot să își ia piticuții acasă.
Pe parcursul basmului apar numeroase personaje, care iau parte la acțiune: Veselaș, Labă-de-Fier, Barbă-Cot, șoricelul Pic, Dodoacă, Biciușcă, Lancelot, vraciul Merlin, Yvain, moș Cicuță și doctorul Pastilă, măgarul Antonie. Personajul meu preferat este Labă-de-Fier, deoarece este bun și se comportă frumos cu cei din jurul său.
Mi-au plăcut în mod deosebit, la acest basm, numele personajelor, răsturnările de situație și momentul când Dodoacă l-a regăsit pe Biciușcă, fiindcă a fost un eveniment fericit.
M-a surprins faptul că Lancelot a venit să îi ia acasă pe cei doi prieteni, pentru că nu mă așteptam să facă acest lucru. M-am bucurat că Dodoacă și Biciușcă s-au reîntors la cavaler, deoarece țineau mult la acesta și i-au simțit lipsa.
În concluzie, pot spune că acest basm a fost interesant, surprinzător și mi-a făcut plăcere să îl citesc! Îi mulțumesc autorului, domnul Eugen Dorcescu, pentru că mi-a oferit această ocazie! Îi sunt recunoscătoare și doamnei profesoare, Almăjan Gabriela, că mi-a făcut cunoștință cu lumea fantastică a lui Biciușcă și Dodoacă!
_______________
*Elevă, clasa a V-a, Școala Gimnazială Ramna, județul Caraș-Severin.


