Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » LANSĂRI DE CARTE » MARIAN ILIE: OSMAN BOZKURT „Soapta viselor/Duslerin esintisi” in România

MARIAN ILIE: OSMAN BOZKURT „Soapta viselor/Duslerin esintisi” in România

Dragi prieteni,
In sfarsit, a venit timpul sa-mi adun gandurile dupa cele trei saptamani in care l-am insotit pe poetul turc Osman Bozkurt in lungul sau periplu prin Romania prilejuit de tiparirea la Bucuresti, in editie bilingva, a volumului sau „Soapta viselor/Duslerin esintisi”. Nici in saptamana scursa de la despartire n-am stat chiar degeaba nici eu si nici el; am clarificat unele detalii, am analizat si am tras concluzii. A fost splendid – asta e concluzia generala. Sa va povestesc eu insumi despre cele intamplate la intalnirile cu fiecare din domniile voastre nu cred ca are rost. Mi se pare mult mai interesant sa va aduc la cunostinta impresiile oaspetelui turc si modul cum acestea s-au reflectat la el in tara – cum puteti afla descarcand atasurile.

Osman Bozkurt  a postat in urma cu cateva zile un mesaj intitulat  ROMANYA’DA ÜÇ HAFTA ve TEŞEKKÜR  (Trei saptamani in Romania, cu multumiri), adresat tuturor celor cunoscuti cu prilejul periplului sau in tara noastra, mesaj ce  se cuvine, cred, sa-l lecturam de la cap la coada, bineinteles, in traducere. Asadar:

Osman Bozkurt
6 iunie
Dragi prieteni,
 
Date fiind incununarea cu un trofeu a volumul meu editat in Romania cu titlul „Soapta viselor” (Trofeul” Ceurile Oltului, n.t.) si interesul manifestat fata de el, in perioada 14 mai – 03 iunie am luat parte la o serie de actiuni desfasurate in 7 orase din Romania. Prima dintre acestea a fost festivalul de la Ramnicu Valcea. Interesul manifestat aici i-a determinat pe scriitorii veniti din alte orase sa-mi ceara sa particip si la intalniri ce uramau sa se organizeze in zonele lor de provenienta. Asa s-a ajuns la un numar de orase mai mare decat programaseram initial. Cred ca interesul a fost starnit nu atat de persoana mea, cat mai les de dorinta de a lua cunostinta cu literatura turca.
 
Respectul si politetea au fost cuvintele de ordine, si trebuie sa spun ca scriitorii si organizatiile gazda s-au comportat cel putin in aceasi masura respectuos si politicos. Tin de la bun inceput sa le multumesc tuturor scriitorilor si organizatiilor implicate din Romania, fara a nominaliza, pentru cordialitatea cu care am fost inconjurat.
Le multumesc apoi si imi exprim toata gratirudinea fata de: directorul Editurii Betta Domnul Rosu, autorul prefetei la volum Emil Lungeanu, traducatorii Nevzat Yusuf si Nermin Yusuf; criticii  Aureliu Goci, Victor Atanasiu si Eliza Roha, pentru cronicile si comentariile lor continand informatii lamuritoare inclusiv in ceea ce ma priveste pe mine; la Ramnicu Valcea, arhitectul festivalului Ioan Barbu pentru excelentele oficii de gazda si Doamna Margareta Labis, sora marelui poet roman; la Cluj, presedintele Filialei Uniunii Scriitorilor Irina Petras, colega domniei sale Doina Cetea precum si Hanna Bota si Ion Cristofor, care au vorbit despre volum; arhitecta intalnirii de la Targoviste poeta Ana Hancu; Marian Ilie si profesoara pensionara Valentina Vasile care au organizat lansarea din palatul istoric de la Potlogi; profesorul Viorel Mortu pentru lectura volumului si comentarii, la Braila; scriitoarea cu radacini cumva otomane Marilena Lica Masala (masala/mesale=faclie, n.t) care ne-a insotit in deplasarea de peste 400 km de la Bucuresti la Braila si retur. Aduc deosebite mulltumiri poetului traducator Marian Ilie, care nu m-a lasat nicio clipa singur, si fiului sau Vlad Ilie, ghidul care l-a suplinit cand el n-a putut fi langa mine.
 
Cealalta distinctie, Diploma ce mi-a fost acordata pentru modestul meu aport la intensificarea legaturilor dintre literaturile tarilor noastre de catre „Fundatia Dragos Vranceanu” purtand numele cunoscutului scriitor valcean are pentru mine o importanta aparte. Pentru ca  literatura reprezinta una din caile cele mai bune prin care popoarele se pot intelege mai bine intre ele, contribuind impreuna la imbogatirea tezaurui valorilor universale. Pe mine, care sunt animat de dorinta pentru o lume a pacii, asta ma face fericit.  

Fotografiile pe care le postez sunt doar o parte din cele facute la lansarile din diferite orase. La Targoviste, epuizandu-se cartile luate cu noi, ne-am luat ramas bun. Cum mai aveam carti in masina, cei ce nu apucasera au venit in fuga dupa noi, iar faptul ca, asa cum se vede intr-una din fotografii, a trebuit sa dau autografe in strada m-a impresionat in mod deosebit.  Postarea video prezinta momentul cand i-am oferit cartea mea doamnei Beatrice Chiseleff, care a editat o carte in memoria fiului sau.  
 
Le multumesc din suflet si prietenilor si colegilor din tara mea care, animati de aceeasi dorinta pentru o lume a luminii si prosperitatii, m-au felicitat. 
 
N-AM CUVINTE SA-I MULTUMESC COLEGULUI PRIETEN PICTORUL IRFAN ERTEL  PETRU TABLOUL DE PE COPERTA VOLUMULUI.
 
In ceea ce priveste articolele aparute in ziarele din Turcia, ele sunt ecoul stirii privind acordarea Trofeului „Cerurile Oltului” si a Diplomei de excelenta din partea Fundatiei Dragos Vranceanu poetului Osman Bozkurt , descriind contextul, cunoscut participantilor romani, precum si impresiile la mometul respectiv ale poetului astfel recompensat, descrise in modul cel mai sugestiv in mesajul postat de el pe FaceBook. Tuturor, lectura placuta!
Facebooktwitterby feather