Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Exegeze » Mariana Vicky Vârtosu: Profil de autor RODICA SOREANU – Floarea vieţii între concept şi credinţă

Mariana Vicky Vârtosu: Profil de autor RODICA SOREANU – Floarea vieţii între concept şi credinţă

Rodica Soreanu este un nume cu vechime în lumea literară vrînceană. A debutat şi s-a remarcat cu poezie.Dar Rodica Soreanu a scris şi proză.  Eseu,. A scris o carte de tradiţii în arta culinară. A  pictat, a desenat, într-un cuvînt a creat. Luînd în cosideraţie presupunerea că orice persoană care pictează, sculptează, face grafică, dansează, găteşte(de ce nu?), scrie or face dragoste, săvîrşeşte un act de creaţie, putem spune că, excluzîndu-l pe ultimul enumerat, Rodica Soreanu a  înfăptuit actul de creaţie, prestînd în numele artei lucrări diverse. Se mai spune că, talentele ne sunt dăruite pereche. Este valabil(şi verificat) şi în cazul Rodicăi Soreanu: ea este poetă şi graficiană, este prozatoare şi pictoriţă…

Şi, probabil aş mai găsi o pereche de haruri, dar mă voi opri doar la cele menţionate, subliniind: Rodica Soreanu a scris poezie,  a scris proză, a schimbat stiloul cu penelul şi a pictat. Şi-a ilustrat propriile volume. A debutat editorial în 1990 la Editura Porto-Franco din Galaţi cu volumul de versuri Trup de aer. A urmat în anul 2001 alt volum de versuri Nesomnul florii girat de Editura Milcovul din Focşani. Din acest volum  se remarcă poezia Rodie care sună astfel:,,învins, înfrînt, dar nu ucis/eu te blestem/ pentru versul a rodi, rodie, rodire/rostit în faţa unui copac/deja fulgerat,,(fragment din poezia Rodie). Ca prozatoare a semnat două volume Conştiinţa de cristal şi Strada inelului(cea mai recentă apariţie editorială) girată de editorul Gheorghe A. Stroia din Adjud (am exclus volumul de cercetare a tradiţiilor culinare, pe care nu-l pot include la categoria  proză).

Despre expoziţiile sale de grafică şi pictură desigur, focşănenii îşi mai amintesc,  lucrările  fiindu-i  găzduite de  simezele Galeriilor de Artă, de cele improvizate la Casa Armatei din Focşani şi în alte locuri, acolo  unde pictoriţa Rodica Soreanu a decis să-şi expună arta vizuală. În calitate de artist complet Rodica Soreanu a cunoscut şi trăit recunoaşterea  în Italia,  unde a fost răsplătită cu un premiu în cadrul Festivalului ,,Poesia, prosa e Arti Figurativa,, al Academiei Internaţionale,, – Il Convivio.  Cît despre poezie, prima iubire a autoarei, aş defini-o prin  aceste versuri ale sonetistului Radu Cârneci:,,…esenţa sublimându-se-n esenţă/vis colorat în somnul transparenţă/tânjind în miezu-i spiralata formă/spre-a-nvrednici materia informă/iris veghind cea tainica prezenţă:/esenţe sublimându-se-n esenţă,,( frag.din O definiţie a poeziei). Discursul poetic,  mai mult, mesajul  poetic al Rodicăi Soreanu  subliniază  feminitatea poeziilor sale şi, de ce nu, poezia feminităţii sale, exemplificînd cu aceste versuri:,,un sîmbure cu dor de rătăcire/mă-ncearcă pe dinăuntru/îmi strică nepăsarea/îmi deranjează indiferenţa/de parcă m-ar trezi/dintr-o mortificare autoimpusă/se pare că-ncolţeşte/un sîmbure cu dor de viaţă/nu-ncape-n piept/ atîta dorinţă de a fi şi/de aceea mă doare/eu sunt încă AICI/eu sunt…,,(poezia Un sâmbure).

Odinioară simpla prezenţă a Rodicăi Soreanu era poezie! Iar acum, poezia ţine loc de oglindă.  Scriitoarea Rodica Soreanu  se remarcă prin proza sa de factură esoterică întîlnită în volumele  Strada Inelului şi Conştiinţa de cristal.

Cele două volume de proză se definesc  prin stilul de abordare, cea a unei gîndiri poetice construite  în conceptul – iubeşte, iartă, mulţumeşte. Sau, în conceptul ..facă-se voia Ta Doamne, precum în cer aşa şi pe pămînt,,.

Ca să pot defini conţinutul, mesajul volumului STRADA INELULUI trebuie să fac nişte precizări: 1) Motivaţia este cubul metatronic. Fiind bidimensional, alcătuit din treisprezece  sfere, şase umane şi şase divine, cea de-a treisprezecea fiind reprezentată de Arhanghelul Metatron, îngerul păzitor căruia i se adresează  această  floare  a vieţii astfel  constituită, cere arhanghelului dezlegarea  energiilor care vor parcurge cele şapte chacre atingînd punctul maxim al energiei kundalini; 2) simbolurile, mijloc de exprimare cu care operează autoarea, este   folosit pentru a crea imagini, dar şi pentru a descifra  mesajul textului.(Inelul, simbol al integrităţii, infinităţii,unităţii reprezintă yin-yang-ul, sunstanţa volumului);3) cartea propune cititorului un exerciţiu cathartic cu intenţii vindecătoare.

,,CONŞTIINŢA DE CRISTAL  – cel de-al doilea volum este literatură senzorială, eul narativ avînd un simţ în plus, puteri paranormale, o conştiinţă de cristal. Iată ce spune Rodica Soreani în ,,cuvîntul autorului,,: ,,ne simţim ocrotiţi în trupul nostru de carne, ne simţim ocrotiţi de pacea Dumnezeirii ce ne inundă ca o vibraţie înaltă răspunzînd aspiraţiei noastre către adevărul absolut,,. La finalul lecturii celor două volume de proză şi a poeziei Rodicăi Soreanu se poate spune: ,,Nu orice persoană, cititor avizat poate atinge nivelul conştiinţei de cristal, nivel spiritual superior  ce ar permite persoanei în cauză să vadă, să audă, să simtă lumi nevăzute de alţii.

MARIANA VICKY VÂRTOSU

Președinte LSR – Filiala Vrancea

Facebooktwitterby feather
Etichete: