Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » MUZICA » Veronica IVANOV: PIANISTA BIANCA MARIA MATEI ŞI VIOLONISTUL SORIN ALEXANDRU HORLEA AU CONCERTAT LA NICOSIA

Veronica IVANOV: PIANISTA BIANCA MARIA MATEI ŞI VIOLONISTUL SORIN ALEXANDRU HORLEA AU CONCERTAT LA NICOSIA

Nicosia: Concert de vioară şi pian susţinut de violonistul Sorin Alexandru Horlea şi pianista Bianca Maria Matei.

Nu este pentru prima dată când asistăm în Sala Kasteliotissa (Paphos Gate) din Nicosia la un concert de muzică clasică susţinut de doi muzicieni români talentaţi Bianca Maria Matei & Sorin Alexandru Horlea…. dar este prima dată când cei doi au interpretat împreună. Un eveniment deosebit organizat, marţi 17 februarie 2015, de Ambasada României în Nicosia şi Alianţa Românilor din Cipru.

***

SORIN ALEXANDRU HORLEA s-a născut la Bucureşti în 1975 şi a început să studieze vioara de la vârsta de 8 ani. A absolvit „Liceul de Muzică George Enescu”, unde a studiat sub îndrumarea maestrului Octav Saviţchi şi „Universitatea de Muzică Ciprian Porumbescu”, unde l-a avut ca profesor pe maestrul Daniel Podlovschi. În timpul studiilor universitare a cântat în „Orchestra de Cameră a Radio – Televiziunii Române”, „Orchestra de Cameră a Filarmonicii”, la Opera Română şi mai ales în „Filarmonica George Enescu”. În 2000 s-a mutat în Liban unde a cântat în „Orchestra Simfonică Naţională libaneză”. În 2005 s-a mutat în Cipru şi de atunci este membru al Orchestrei Simfonice din Cipru. Este, de asemenea, profesor la Orchestra Simfonică de Tineret a Ciprului. A susţinut numeroase concerte şi recitaluri ca solist şi în diferite formaţii camerale din România, Franţa, Olanda, Liban şi Cipru. Sorin susţine concerte şi în alte stiluri, inclusiv jazz şi folk. Este membru al „Cvartetului de Coarde din Cipru”, şi al trupei folk “Danube Quartet” – „Cvartetul Dunării”. Cântă pe o vioară modernă, creată de Stephan Sultanian, de origine cipriotă. Îl puteţi asculta pe pagina de web: www.youtube.com/sorinestera.

BIANCA MARIA MATEI s-a născut în 1992 la Cluj şi a crescut într-o familie de muzicieni. Sub îndrumarea mamei sale a început să studieze pianul  la frageda vârstă de 5 ani. După un an a intrat la “Şcoala de Muzică Sigismund Toduţa” sub îndrumarea prof. Monica Noveanu şi prof. Mihaela Gavriş. Următorii 12 ani i-au adus numeroase premii, participând la numeroase recitaluri şi festivaluri: „Pro-Piano”, „J.S. Bach” şi „George Enescu”. A debutat în Orchestra Filarmonică din Cluj la vârsta de 15 ani. Bianca este absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, clasa prof. Daniel Goiti.

***

Intrând în Sala Kasteliotissa totul avea să pară inundat într-o lumină divină, în care doi interpreţi, la pian şi vioară, reuşeau să oprească timpul în loc. Au fost interpretate “Spring Sonata”/ “Sonata Primăverii” (Sonata pentru vioară şi pian nr. 5 în Fa major, opus 24) a compozitorului Ludwing van Beethoven, publicată în 1801, “The Lark Ascending” / “Ciocârlia în văzduh” (pentru vioară şi pian) a lui Ralph Vaughan Williams, publicată în 1914, “Violin Sonata” / Sonata pentru Vioară nr. 2 în Fa minor, opus 6, a lui George Enescu, publicată în 1899, iar la final “Balada” lui Ciprian Porumbescu.

Atmosfera încărcată de emoţii s-a destins la finalul concertului, când cei doi solişti, în aplauzele publicului au primit flori din partea  Ambasadorului României, a Aliantei Românilor din Cipru şi a unor elevi ai Şcolii Românesti din Nicosia. Numeroşi oameni de cultură şi reprezentanţi ai Ambasadelor din Cipru au participat la un cocktail cu preparate tradiţionale româneşti, pregătite de membrii Alianţei.

Aş spune că aseară dragostea a plutit în aer. Muzica, un mod de comunicare fără graniţe a creat o atmosferă de bucurie şi speranţă. Le mulţumim organizatorilor, în special domnului Ambasador Ion Pascu şi doamnei Christina Christodoulou – Todea (preşedintele Alianţei Românilor din Cipru), precum şi celor doi solişti, pentru această seară minunată care au impresionat publicul ascultător până la lacrimi. Cei doi solişti au interpretat partituri foarte dificile, într-un dialog muzical de excepţie.

Felicitări şi la cât mai multe concerte!!!

–––––––––––

Veronica IVANOV

redactor şef al revistei RoMania

Cipru

Facebooktwitterby feather


Etichete: