Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » MIHAI CABA: Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea dulcelui Târg al Ieşilor  şi a întregii Moldove

MIHAI CABA: Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea dulcelui Târg al Ieşilor  şi a întregii Moldove

Dragi prieteni

de la Iaşi,

din toată ţara

şi de pretutindeni…

 

Sărbătorit la 14 octombrie, Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea dulcelui Târg al Ieşilor  şi a întregii Moldove,  constituit de municipalitatea ieşeană într-o binemeritată  Sărbătoare a Cetăţii ieşene, ne oferă plăcutul prilej de a vă transmite multă sănătate şi nenumărate bucurii ale vieţii trăitoare de zi cu zi. Ne bucurăm deosebit 2022 ne (re)oferă desfăşurarea unui amplu şi tradiţional pelerinaj la Sfintele Moaşte ale Cuvioasei, expresie vie a Credinţei strămoşeşti nepieritoare.  

Aducerea la Iaşi, în 13 iunie 1641, a Sfintelor Moaşte ale Cuvioasei Parascheva în noua şi neasemuita dantelărie de piatră aurită a ctitoriei Trei Ierarhilor, inaugurată la 6 mai 1639, dăruite de Patriarhia de la Constantinopol Domnitorului Vasile Lupu, drept urmare a generosului său sprijin acordat,  a însemnat nu numai împlinirea unui vis al acestuia, ci şi o dovadă de vrere şi credinţă a oraşului Iaşi şi a întregii Moldove.

Au trecut de atunci, iată, 381 de ani, dar Credinţa ieşenilor, în special, a moldovenilor şi a tuturor românilor, în general, în harul Sfânt al Cuvioasei Parascheva a rămas şi astăzi la fel de vie şi nestrămutată în suflete, exprimată în numărul tot mai numeros al pelerinilor de pretutindeni care vin să se închine la Sfintele Moaşte ale Cuvioasei, mutate din 1889 în Catedrala Mitropolitană. Bucuria trăită este cu atât mai mare, cu cât Iaşul ospitalier, arborându-şi straiele primenite în semn de mare sărbătoare, îşi întâmpină şi de această dată pelerinii întru acelaşi inconfundabil “spirit ieşean” al omeniei.  

Ne bucurăm, totodată, că 2022, în atmosfera de caldă sărbătorire a Sf.Cuv. Parascheva, permite ieşenilor să revină şi la Sărbătoarea Cetăţii ieşene, statornicită de municipalitate, în urmă cu 31 de ani, în spiritul împământenitei tradiţii a neasemuitei  vetre de istorie, ştiinţă, cultură şi spiritualitate românească, care este Iaşul, Capitala Moldovei, oraş Istoric şi Regal, oraşul celor 3 Uniri, Capitala Rezistenţei până la capăt!

                       Cu toată simţirea însufleţitoare,  fam. Simona Ana şi Mihai Caba  

Iaşi, 14 oct. 2022

Facebooktwitterby feather