Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » MIOARA OPRIȘAN: Tabăra literară ,,OPREȘTE-MĂ LA TINE, MARAMUREȘ!” – EDIȚIA 2022

MIOARA OPRIȘAN: Tabăra literară ,,OPREȘTE-MĂ LA TINE, MARAMUREȘ!” – EDIȚIA 2022

OPREȘTE-MĂ ÎN TINE, ANOTIMP!”, o supernovă care ne-a adus pe plaiul maramureșean în plină vară și ne-a trimis spre casă în toamnă. Întâlnirile poeților, ale scriitorilor sunt adevărate supernove, dar aceasta din Maramureș a înfiorat eterul cu suflul și lumina ei, căci în centru s-a aflat distinsul poet, scriitor, Vasile Bele, care cu magnetismul său ne-a unit pe toți într-o inimă de frate.
Și sărbătoarea aceasta, dedicată ,,ZILEI LIMBII ROMÂNE” a ținut 3 zile, ca nunta crailor, zile care ne-au prins în vraja lor, făcând timpul să se dilate. Am vizitat astfel
Biblioteca Județeană ,,Petre Dulfu” din Baia Mare, impresionant și modern locaș de cultură, cu cel mai mare număr de cititori.
No, tulai, Doamne, frații noștri din Maramureș sunt pe cât de frumoși, pe atât de luminați la minte!
Am vizitat MUZEUL ,,VASILE LUCACIU” din ȘIȘEȘTI și am aflat despre această personalitate a noastră, a românilor, despre lupta sa neîntreruptă pentru ,,Sfânta Unire a tuturor Românilor”, întru luminarea ,, trecutului, presintelui și viitorului neamului meu iubit”.
Am admirat frumoasele costume populare ale dansatorilor, cântecele și dulcele grai maramureșean, mândra ținută a acestor tineri și copii, câți au mai rămas pe plaiul natal, cu iubirea lor de neam și de țară.
Am respirat aerul amețitor al munților, am sorbit din apa limpede de izvor, am ascultat cântul cetinii, am primit mângâierea pajiștilor și dangătul clopotului bisericuțelor din lemn, cu acoperiș de șindrilă și am aflat că tu, neam românesc, nu ai voie să mori, cu tine pășește Dumnezeu.
Și drept mulțumire, în fiecare carte lansată sau prezentată de poeți și scriitori aici susură dulcea limbă română a iubire.
Te iubesc, Maramureș, plai de dor!
Nici acasă nu m-am simțit mai român ca în tine! M-ai învățat să port fruntea sus și să-mi respect cuvântul, să port cu mândrie cununa DEMNITĂȚII!
Mulțumesc cu recunoștință, Vasile Bele,Cristina Bele, Nelu Danci, Gelu Dragoș și întregii echipe, care a trudit pentru realizarea acestei întâlniri de suflet a scriitorilor din toate meleagurile țării, chiar și din cele basarabene!
MIOARA OPRIȘAN
ÎNSURĂȚEI – BRĂILA
Facebooktwitterby feather