Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » MIRELA UNGUREANU BISER: De la matematică la muzică – științe depărtate și totuși apropiate!

MIRELA UNGUREANU BISER: De la matematică la muzică – științe depărtate și totuși apropiate!

     Deși matematica este o știință exactă și cea mai veche, m-a atras “jocul” și arta cifrelor având un profesor privat excepțional. În esența ei matematica, cu algebra și geometria este o arta a cifrelor, a cercurilor, a unghiurilor și a liniilor care prin diferite metode și teorii de calcul în spatele unui haos aparent, te duce la rezultat. Tocmai aceste calcule, aplicații și teorii cât mai simple și mai apropiate de rezultat m-au captivat. Cu ajutorul matematicii oamenii devin mai “isteți” la minte, iar capacitatea lor intelectuală devine tot mai uimitoare. După obținerea multor premii la olimpiadele de matematică, acest profesor excepțional nu a mai fost….iar ceilalți profesori făceau din matematică o materie banală, controversată și cumva “rece”.
     Așa că după opt ani de școală m-am decis sa fac muzică – la canto. O altă lume fascinantă se deschidea tot mai intens pentru mine!
Americanii Daniel Levitin și Petr Janata spun că efectul muzicii cu creierul este enorm; și mi-am dat și eu seama că muzica este o materie care se ocupă cu “jocul” și arta sunetelor. Ca și în matematică așa este și în muzică: exersezi mult singur fiind mereu în “lumea ta”. Ea dă aripi gândirii prin farmec și fascinatie, cum spunea chiar și Platon: “Muzica este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos.” La fel ca și matematica, muzica este legatura cu creierul, cu intelectul omului. Dacă nu înțelegi limba și limbajul muzicii nu ajungi la rezultat, el fiind defapt mesajul emoțional al sunetelor muzicale. Așadar, muzica este o combinație a filozofiei și literaturii cu matematica sunetelor și a armoniei. Atât în matematică, cât și în muzică oamenii își găsesc refugiul, fiind ei însuși! Pitagora a fost cel care a clasificat sunetele muzicale, iar  matematiceanul englez James Sylvester a tras concluzia: “Muzicianul simte matematica, iar matematicianul concepe muzica.”
Articol scris de Mirela Ungureanu Biser
North Caroline / USA, 2018
Mirela Ungureanu Biser născută la Brașov este absolventă a Facultății de Muzică din West Virginia și a Universității Southern din Illinois. Din 2001 este asistent universitar și profesoară de canto la diferite Universității din USA și profesor invitat în Germania. În același timp colaborează ca și soprană cu Operele din Memphis și North Carolina. Din 2011 scrie articole despre diferiți compozitori și cronici muzicale.
Facebooktwitterby feather