MOȘII DE IARNĂ – Sâmbăta Morților
Cu o săptămână înainte de-a începe Postul Paștelui, în tradiția creștină sunt cinstiți cei cu sufletul strămutați în altă lume, prin pomenirea lor în lăcașuri sfinte și pomana tradițională.
Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, din Postul Paștelui, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete.
Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.
În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită.
Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte, în special pește, care nu lipsește celor vii la Lăsata Secului.
Se pot da de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe.
În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, mai exact un chec cu mere.
Se prepară și se dau de pomană, piftie sau răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în unele zone.
Din acest motiv, sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii”.
De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze, în special să nu se spele rufe.
La slujbele de pomenire a mortilor, din pomelnice sunt strigate de preot, numele fiecăruia, așa cum s-a chemat el, spre comunicare spirituală, cu rugăciuni de iertare a păcatelor, pace și odihnă în vesnicie.
Aceasta este o datorie creștină, moștenită și transmisă din generație în generație, pentru moșii din neam, poate cea mai importanta și cea mai de suflet pe care o avem fata de „cei plecati de aici.”
Îndemnul Bisericii este ca în această zi, fiecare familie să duca un pomelnic la Biserică, împreună cu o colivă și o sticluță de vin roșu, la care arde o lumânare pe tot parcursul slujbei, după care se merge cu ele la mormânt, pentru a fi stropit cu vin de preot, binecuvântând „veșnica pomenire” și „Dumnezeu să-i ierte”.
Tradiția se repetă în fiecare zi de „Sâmbăta morților”, în semn de cinstire, ca dovadă că nu au fost uitați. a ceara ca cei adormiti din familia lor sa fie pomeniti, sa nu fie uitati.
Să urmăm, așadar, îndemnul Sfântului Ioan Gură de Aur:
„Să ne rugăm pentru cei morţi, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege toate păcatele, iar dacă este un drept, să câştige prinos de plată şi să mijlocească la Dumnezeu pentru noi.
Să ne aplecam cu tot sufletul, să aprindem cate o lumânare și să rostim o rugăciune pentru cei dragi: părinți, bunici, frați și toți care s-au strămutat cu sufletul la Domnul.
Amin!”
Dumnezeu sa-i ierte și să le dăruiască odihnă și veșnică pomenire!
Amin! +
Rugăciune pentru cei adormiți
Pomenește, Doamne, pe cei adormiți întru nădejdea învierii și a vieții care va veni!
Pe adormiții robii Tăi, care s-au sfârșit în dreapta credință (numele de botez al decedaților): părinți, frați și cei care au ne-au golit sufletul de bucuria revederii pe acest pământ, pomenește-i întru împărăția Ta!
Iartă-le, Doamne, toate greșelile din timpul vieții, cu știință sau neștiință, cu gândul sau cuvântul, cu voie sau fără voie!
Așează-le sufletele în locuri cu lumină, unde nu este durere, nici întristare nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
Cu fața Ta veselește-i, Preasfinte-Dumnezeule și cu toți sfinții din veac pomenește-i, că Tu ești învierea adormiților robilor tăi (numele celor pomeniți), Dumnezeul tuturor creștinilor, să te slăvim întru Sfânta Treime – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, acum și pururea, în vecii vecilor!
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi!
Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!
Veșnică lor pomenire!
Amin!
Maria Filipoiu – poet, exeget, jurnalist UZPR
by
Despre Maria FILIPOIU
Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români)
Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău.
Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni.
* Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU:
●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008);
●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008);
●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014);
●,,Ecouri străbune"2015;
●,,În zodia poeziei"(2015)
- „La Poarta Divinității” (2017)
- „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018)
- „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019
*Peste 35 premii obținute la competiții literare:
●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015)
●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015)
●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești.
●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova
●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015)
●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015
●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele
* Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie:
●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016)
●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele
* Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online:
●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele
* Organizații din care face parte:
- LSR / Liga Scriitorilor Români
- USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană
- UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație
- Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București
Vezi toate articolele scrise de Maria FILIPOIU →