Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » NOI APARITII » NOI APARIȚII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – 1 MAI 2015

NOI APARIȚII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – 1 MAI 2015

COLECȚIA LIRIK

***1. ION C. DUŢĂ* Novaci, Gorj: OPINII ŞI OBSESII (versuri, A5, 336 de pagini)

Prin fiecare nou volum, universul liric al poetului gorjean ION C. DUŢĂ capătă valenţe noi, câştigă prin profunzimea şi diversitatea tematicii abordate, capătă expresivitate. Acest al treilea volum propriu grupează temele după patru axe fundamentale: revolta socială, lirica religioasă, poezia de dragoste şi poezia naturii. Dacă la începutul volumului, tonul este furtunos, în forţă, curgând precum o cascadă învolburată peste un creştet de munte (OPINII), în finalul volumului tonul se potoleşte, devine liniştit, molcom, reverberant (OBSESII).

Interesantă este abordarea făcută de autor în poeziile sale, românismul autentic prin care transpare dragostea imensă pe care acesta o resimte faţă de locurile dragi, de fiinţele dragi, dorul de acest loc minunat, binecuvântat de Dumnezeu cu frumuseţi unice. Acestei frumuseţi paradisiace, poetul îi contrastează sărăcia omului de rând, nemilos spoliat de lăcomia unei „clase“ politice lipsită de scrupule, vicioasă, coruptă, cu sufletul înnegrit de goana nebună după partea materială a vieţii, lux şi huzur.

Inedită este şi includerea în volumul poetului gorjean a doi autori – Alexie DUŢĂ şi Ionel PARASCHIVESCU, cu ale lor peripluri cu ecouri şi nuanţe folclorice – doine şi balade. Acest fapt denotă generozitatea lui Ion C. DUŢĂ,  ce dăruieşte firesc din crâmpeiele sufletului său ales. OPINII ŞI OBSESII reprezintă povestea unei vieţi întregi  – dinamică, vie, cu bucuriile şi tristeţile, satisfacţiile sau nemulţumirile ei, dar pe care poetul o trăieşte din plin, eforturile sale creatoare având menirea de a lăsa în urmă o moştenire pe măsură… (Gheorghe A. STROIA)

COLECŢIA EPOSS

***1. NICU DAN PETRESCU* Craiova, Dolj: OPINII ŞI OBSESII (roman, A5, 120 de pagini)

Fără nicio îndoială, Nicu Dan Petrescu are harul povestirii sau repovestirii unor întâmplări reale, frumos alcătuite şi înşirate pe firul gândurilor, reuşind să închege o scriere epică în care personajele abundă, epocile se schimbă, stările, sentimentele, intrigile, sunt ţesute cu migală şi îndemânare. Personajul central al cărţii, Moş Mache, reprezintă portretul românului neaoş din prima jumătate a secolului al XX-lea, participant la Marele Război de Reîntregire a Neamului (1914-1918), inteligent, cu o voinţă de fier, organizat, disciplinat, aparent dur, dar cu un suflet generos, dedicat trup şi suflet familiei sale. Mache, om fiind, este supus greşelii, căci „nimeni nu e perfect, ci numai Bunul Dumnezeu care pe toate le rabdă“.

Deşi om simplu, de la ţară, cu două căsătorii la activ şi cu prunci din ambele, Mache se luptă cu greutăţile, necazurile, cu nevoile copiilor, reuşind să facă fiecăruia un rost în viaţă. Indiferent că vorbim despre Vasile, Petrică, Iftimia, Maria… toţi copiii lui Mache au moştenit din voinţa, perseverenţa şi încăpăţânarea lui. Un lucru de bun augur pentru unii şi nefast pentru alţii. Dintre fiii săi, se remarcă în mod special Vasile, soţul Alexei, un om şcolit, educat, inteligent, cu o mare dorinţă de reuşită în viaţă. Destine mai mult sau mai puţin triste, mai mult sau mai puţin fericite, dar şi cu finaluri umane, în esenţă.

Eposul beneficiază de adnotări ample asupra oamenilor, locurilor şi faptelor, autorul reuşind să prezinte un tablou aproape complet al  României acelor vremuri. O carte bine scrisă, întâmplările fiind completate de autor cu piesele de „puzzle“ lipsă, pentru ca scenele să capete realism şi concreteţe. Mai mult, autorul mărturiseşte: „Pe Vasile și Alexa i-am cunoscut foarte bine… deoarece erau părinții mei. Pentru Vasile aveam o datorie, deoarece, după ce am devenit adolescent, l-am tachinat… că a intrat ca gâsca în boabe în averea mamei, făcând abstracție de inteligența lui și faptul că a fost principalul întreținător al familiei până când am terminat facultatea… și a reușit să stea în aceeași casă și curte împreună cu cei doi fii, iar eu și fiul meu cel mare am fost preferații săi, probabil pentru că eram mai aproape de modul  în care considera el… că trebuie să se comporte copii față de părinți”.

Un roman care va prinde pe oricine în mrejele unei lecturi plăcute, din care fiecare poate învăţa câte ceva şi care aduce mărturie despre prozatorul craiovean NICU DAN PETRESCU, un romancier de toată isprava… (GHEORGHE A. STROIA)

___________________________________________________________

Aşteptăm autorii interesaţi să ne contacteze, pe adresa editurii, la următoarele date de contact: Editura ARMONII CULTURALE, Str. Siret, bloc 28, ap. 30, Adjud, jud. Vrancea, fix: 0374-064.594, mobil: 0741-078.627, e-mail: geocosynus@gmail.com.

___________________________________________________________

 

ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT!

___________________________________________________________

În curând la Editura Armonii Culturale… Alexandra Ardusădan (Maramureș), Vasile Bele (Baia Mare), Rodica Popel (Iaşi), Cornel C. Costea (Cluj-Napoca), Gabriel Dragnea (București), Bombonica Curelciuc (Suceava), Margareta Chiurlea (Wolverhampton, UK), Narcis Zahiu (Tecuci), Virginia Bogdan (Focșani), Toma Barbăroşie (Focşani), dr. Cornelia Păun (Bucureşti), Angela Burtea (Brăila) … și multe alte noi apariţii editoriale!

Armonii Culturale

27  Aprilie 2015

Facebooktwitterby feather
Etichete: