Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » NOI APARITII » NOI APARIȚII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – Septembrie 2014

NOI APARIȚII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – Septembrie 2014

COLECŢIA EPOSS

***1. ALEXANDRA ARDUSĂDAN (Şomcuta, Maramureş): CELEBRUL ANONIM   ( proză, 84, A5)

            Debutând relativ recent, cu o carte de poezie intitulată  ”N-am visat de mult că zbor”, titlu inspirat, desigur, din romanul ”N-am mai visat de mult că zbor” – sensibila și senzuala poveste de dragoste dintre Mutsuko și Taura – de Taichi Yamada (o parabolă despre obsesia întineririi şi consecinţele acesteia, despre teama de moarte şi încercarea de a o eluda prin iubire), Alexandra Ardusădan încearcă – și reușește – să țeasă o poveste de iubire, cu suișurile și coborâșurile sale, cu personaje mai mult sau mai puțin obișnuite, personaje ce încearcă febril să iasă din anonimat, să facă față evenimentelor, să supraviețuiască.

            Lăsând cu greu în urmă o căsnicie eșuată, Harry (soțul Angelei și tatăl lui Bobby) se îndrăgostește de o ”himeră”, cu nume mitic, Pandora (Pamela pe numele său real), ce reușește să-l prindă în mrejele sale, devenind motiv de luptă dar și de multă amărăciune.

            Cartea, structurată în unsprezece capitole, este bine scrisă, firul epic ”țesut” discret, firesc, iar trăirile și sentimentele parcurg calea de la agonie la extaz, cadrele suprapunându-se cu viteze amețitoare. Cercul restrâns de personaje și derularea acțiunii pe o perioadă nu foarte întinsă de timp, conferă cărții valențe de nuvelă. Dintre paginile cărții, răzbate iubirea, cu multiplele sale fațete, o iubire veșnic supusă încercărilor, când blamată, când savurată cu un erotism discret, când fierbinte, când glaciară, o iubire care se rescrie și se reinventează. Cu certitudine, autoarea maramureșeană dovedește abilități de prozatoare, pe care le va dezvolta și le va amplifica, în viitoarea sa carte.

            Prin ”Celebrul anonim”, Alexandra Ardusădan luptă pentru afirmare, pentru recunoaștere, reconfirmând cuvintele lui Sydney Smith, care, referindu-se la talent și curaj, spunea: O mare cantitate de talent este pierdută în lume din cauza absenței curajului. În fiecare zi dispar oameni a căror timiditate îi împiedică să facă un prim efort. Dar, reamintindu-și acest lucru, Alexandra Ardusădan rămâne datoare publicului – de fiecare dată – cu încă un act de curaj – cel de a continua să scrie.  (GHEORGHE A. STROIA, Adjud)

***2. DEBUT: IRINA NOVAC (Adjud, 14 ani – elevă clasa a VIII-a Liceul Teoretic Emil Botta) – O CLIPĂ CÂT O ETERNITATE (roman, A5 manşetat, 112 pagini)

Analitică, riguroasă cu propriul stil – șlefuind trăirile și transformându-le în file de jurnal existențial, ce se întinde dincolo de planul realității – persuasivă, cu o ușoară notă de detașare și relaxare specifică unui scriitor, Irina Novac se dovedește a fi posesoarea talentului unei prozatoare, mânuind cu îndemânare condeiul și reușind să facă față meandrelor presupuse de construirea momentelor acțiunii în sine. Practic, dincolo de a fi un roman adolescentin, ”O clipă cât o eternitate” reprezintă momente instanțial-karmice ale efemerei existențe umane, supuse timpului, uneori implacabil, un gen de love-story modern, cu personaje inedite, insolit creionate.

            Este vorba despre o aceeași triadă în jurul căreia s-au țesut numeroase povești de dragoste: duetul de îndrăgostiți (precum Romeo și Julieta, Tristan și Isolda, Ulise și Penelopa) și eternul personaj negativ (simplu sau colectiv) care se opune acestei iubiri. În roman, atât Angela, cât și prietena sa Demi, eroinele cărții, sunt îndrăgostite de Chuck (un ușor ”asimilabil” Romeo modern). Prima dintre eroine, Angela, este ”oficiala”, cealaltă, Demi, autodeclarata ”insidioasă umbră”. Colegi și tineri absolvenți de liceu, Angela și Chuck se decid să-și închege un destin comun, căruia i se opune vehement Demi, ce reușește să-i despartă într-un mod violent și să-i hărțuiască permanent, cu o putere inimaginabilă (chiar diabolică). Povestea se multiplică, se repetă, schimbându-se de fiecare dată duetul: Angela-Chuck, apoi Demi-Chuck, ca în final să reapară cuplul Angela-Chuck, finalul romanului rămânând deschis unei noi posibile aventuri. (GHEORGHE A. STROIA)

COLECȚIA JURNAL

 

***1 NICHOLAS BUDA (New York, SUA) – ZIARIST LA NEW YORK (interviuri, A manşetat, 244 pagini)

Imigrând în America, autorul a lăsat totuşi o portiţă deschisă spre țara sa natală. Sentimental, acesta nu a părăsit România niciodată, urmărind cu vădit interes modul în care evoluează situaţia economică, politică, religioasă și culturală din ţară. Nu de puţine ori însă în articolele sale, Nicholas Buda s-a ridicat împotriva clasei politice de la Bucureşti, condamnând cu vehemență circul politic de pe Dâmbovița și, totodată, compătimind nivelul scăzut de viaţă impus pe nedrept românilor. În articolele sale politice, acesta a ridicat semne de întrebare împotriva diletantismului practicat de către unii reprezentanți ai Ministerului de Externe, dar şi ai preşedinţiei de la Bucureşti, în articole precum „România şi Moldova din nou în atenţia Secretarului de stat american  Hillary  Clinton”, „Din ce în ce mai săraci material, românilor le-au mai rămas doar bogăţia spirituală”, etc.

Nicholas Buda este nu doar un scriitor şi jurnalist talentat ci şi un româno-american, un moţ şi ardelean foarte patriot, care crede în destinul istoric al românilor din creasta Carpaţilor, încinşi cu brâul milenar al Dunării şi binecuvântaţi cu sărutul tainic al Mării Negre. (MARIAN PETRUŢA, Președinte North American Romanian Press Association, Chicago, Statele Unite ale Americii)

 

COLECȚIA LIRIK

 

***1. DEBUT EDITORIAL: LEPPA NICOLE (Adjud, Vrancea): LACRIMI DE STELE (versuri, A5 manșetat, 132 pagini)

            Sub numele unui anonimat, născut din respect pentru poezie și, de ce nu, pentru cititorul modern de poezie, LEPPA NICOLE dorește să împărtășească celor din jur, din petalele gândurilor sale, din dragostea pe care o poartă Omului, naturii, țării, părinților, vetrei strămoșești și, nu în ultimul rând, nobilelor sentimente și idealuri, ce au făcut ca spiritualitatea românească să fie, dintotdeauna, vie, dinamică, distinctă, cuceritoare. Pentru LEPPA NICOLE poezia trebuie să curgă ritmat, asemenea bătăilor inimii acordate bătăilor aripilor de fluturi, în zborul lor suav către nicăieri. Poate nu atât dorința de afirmare, de colectare de laude, aplauze sau chiar de recunoaștere, o îndeamnă pe autoare să scrie, ci doar nevoia de a desena pe cerul înstelat al nopților de vară, urme de aștri, de a adăuga poienelor însorite noi raze de lumină, de a se redescoperi în tumultul și viforul ce caracterizează cotidianul modernist. O stație tăcută, într-o gară uitată de lume, în care nimeni nu sosește și din care nimeni nu pleacă, niciodată. Poate doar dorințe, unde albastre de gând, sentimente încă treze și lumină, foarte multă lumină. Cu speranța și credința că într-un timp, cândva, acolo, aproape de rezonanța sufletului, cineva le va primi și adopta, convertindu-le în proprii săi copii. O încercare reușită de poezie, puțin diferită de vremurile pe care le trăim: o lirică perfectibilă a romanței, a speranței, căldurii și speranței. Toate acestea dăruite de LEPPA NICOLE… prin LACRIMI DE STELE… CLIPEI! (GHEORGHE A. STROIA)

Aşteptăm autorii interesaţi să ne contacteze, pe adresa editurii, la următoarele date de contact: Editura ARMONII CULTURALE, Str. Siret, bloc 28, ap. 30, Adjud, jud. Vrancea, fix: 0374-064.594, mobil: 0741-078.627, e-mail: geocosynus@gmail.com.

 

ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT!

În curând la Editura Armonii Culturale… Maria Niculescu (București), Cornel C. Costea (Cluj-Napoca), Aurel Vasilică (Tulcea), Andreea Muntean (Timişoara), Boris Ioachim (Suceava), Viviana Nadia Moscu (Tecuci, Galaţi), Mihaela Oancea (Bucureşti), Vasile Bele (Baia Mare), Mihaela Gudană (Tecuci), Gabriel Dragnea (București), Gheorghe A. Stroia, Margareta Chiurlea (Wolverhampton, UK), Rodica Popel (Iaşi)… și multe alte noi apariţii editoriale!

Armonii Culturale

Răpciune 2014

Facebooktwitterby feather
Etichete: