Al treilea director, ziaristul profesionist: Ionel Stănuță
Dintre toți directorii, Ionel Stănuță mi-a fost cel mai aproape. În primul rând, ca director al CCS Buzău. Pe vremea sa, cenaclul literar, cursurile de calificare, cineclubul ș.a. mergeau firesc de bine. Apoi am lucrat împreună, la ziarele ”Muntenia” și ”Informația Buzăului”, dumnealui ca director, eu ca simplu redactor sau șef de secție. Ne-am înțeles bine. Era destul de tolerant cu noi și nu ținea, sub niciun fel, dușmănie pe cineva. În fine, mulți ani am făcut parte cu domnia sa și cu scriitorul Dumitru Ion Dincă din juriul Festivalului Național de Creație Literară ”V. Voiculescu”. Ca să fim siguri că avem date exacte, apelăm la foarte utila carte a lui Valeriu Nicolescu, ”Oameni de ieri, oameni de azi”, din care cităm:
”STĂNUŢĂ, IONEL[1], ziarist, consilier la Inspectoratul pentru Cultură şi Culte al judeţului Buzău, s-a născut la 12 octombrie 1949, în municipiul Buzău. Absolvent al Şcolii Profesionale Căi Ferate Bucureşti (1966), Liceului „ B. P. Hasdeu” (curs seral, 1970) şi al Facultăţii de Ziaristică (1980).
Timp de şapte ani este lăcătuş mecanic la Depoul de locomotive CFR Buzău, după care este redactor la ziarul Viaţa Buzăului (1980-1982); director al Casei de Cultură a Sindicatelor (1982-1985). În această perioadă, prin natura activităţii instituţiei, ia contact cu o serie de personalităţi ale teatrului românesc, prezente la Buzău: Radu Beligan, George Constantin, Silviu Stănculescu, Irina Petrescu, Matei Alexandru, Sebastian Papaiani, Mircea Diaconu, George Motoi, Carmen Stănescu, Stela Popescu ş.a., dialogurile cu aceştia, profilate îndeosebi pe personalitatea actorului şi legătura lui cu publicul – buzoian şi nu numai -, fiind publicate în ziarul local şi suplimentele acestuia.
Revine în presă în anul 1990, ca redactor şi, ulterior, ca secretar de redacţie la ziarul Opinia, unde realizează, cu prioritate, materiale cu caracter economic, reportaje şi cronici sportive; secretar de redacţie la ziarul Muntenia şi apoi, din 1994, la cotidianul Informaţia Buzăului. Din anul 1993 este consilier la Inspectoratul pentru Cultură al judeţului Buzău, calitate în care a contribuit la editarea periodicului Mesager cultural, a unor pliante cu profil cultural, la organizarea unor manifestări reprezentative, între care: „Toamna buzoiană”, Festivalul de teatru „Ion Băieşu”, Festivalul-concurs de muzică uşoară „Mihaela Runceanu”, Concursul Naţional de creaţie literară „V. Voiculescu”, Salonul Naţional de Artă Fotografică.
Este redactor de carte al lucrărilor: Buzău – Râmnicu Sărat. Oameni de ieri, oameni de azi şi Adina Paula Moscu. Documente şi mărturii, editate la ALPHA MDN Buzău.
Fiica sa, Alina, absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, este, din 6 noiembrie 2000, redactor la Radio România Actualităţi”.
Așadar, la Casa de Cultură buzoianul nostru și-a făcut cu brio datoria. De fapt, a fost primul buzoian care a deținut funcția de director al instituției. În redacția celor două ziare pomenite mai sus, a lucrat cu conștiință și a reușit să țină pe picioare cele două publicații într-o perioadă în care presa în general o ducea destul de greu, în ciuda faptului că era practicată mult mai profesionist decât în prezent. Aș aminti aici că, în acele vremuri, am fost coleg, dacă nu cumva mă laud, cu marii ziariști ai vremurilor, unii dinainte, alții de după 1989: Nicolae Nicolae, Cornel Neculai Dinu, Gheorghe Vasile (patronul ”Munteniei”), Victor Andreica, Nicolae Radu, Aurel Jipa, Ion Aldeniu (Gătej), Petre Titi, Nistor Tănăsescu, Zina Neagu, Stelian Chiper, Dan Dinu etc. În perioada cât a fost consilier la Inspectoratul Județean de Cultură, de asemenea, Ionel Stănuță și-a făcut datoria cu vârf și îndesat, a ținut aproape de el toți creatorii, indiferent de preocupările artistice ale fiecăruia. De fapt, cu niște ani în urmă, la Casa Memorială ”V. Voiculescu”, actualul director al Culturii buzoiene, pr. Cățoi Constantin, recunoștea că, fără eforturile și priceperea lui Ionel Stănuță, Concursul Național de Creație Literară ”V. Voiculescu” ar fi dispărut de mult timp. În prezent, deși s-a pensionsat, Ionel Stănuță se ocupă cu aceeași pasiune de concursul respectiv, practic, acesta devenind unul dintre cele mai importante din țară. În 2018, Ionel Stănuță, împreună cu Florentin Popescu și Dumitru Ion Dincă, au fost declarați Cetățeni de Onoare ai Județului Buzău, tocmai pentru consecvența cu care au promovat viața și opera lui Vasile Voiculescu. Pe lista respectivă, din păcate, sunt și câțiva de-alde Dinu Păturică. Oricum, astfel de ”vecinătăți” nu știrbesc cu nimic din meritele celor amintiți mai sus. Ce e val ca valul trece! Îl așteptăm pe fostul director al CCS cu o scurtă evocare din perioada în care conducea această instituție.
Consemnare de Marin Ifrim
03.02.2019
[1] Date comunicate personal.



![]() |
Referinţă Bibliografică |