Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » OAMENI DE LÂNGĂ NOI

OAMENI DE LÂNGĂ NOI

Omul din spatele camerei de filmat

 

” Munca în echipă îi face pe oamenii obișnuiți să facă lucruri neobișnuite.” ( Pat Summitt)

În februarie 2018, o echipă de patru voluntari din satele: Zoresti, Vernești și Nișcov, aparținătoare comunei Vernești, au demarat proiectul verneștitv în speranța că, în felul acesta, o comună așa de mare și înzestrată de la Dumnezeu cu peisaje și oameni minunați ar putea ieși din zona gri de pe harta județului. Ce-i unește pe cei patru în acest proiect? Răspunsul e simplu și stă la îndemâna oricui-faptul că le pasă de ce se întâmplă în jurul lor… dragostea pentru oameni și altruismul. Pentru că trei din cei patru realizatori ai canalului verneștitv , care poate fi vizionat pe youtube, își fac fizic vizibilă prezența când al patrulea filmează, am găsit oportun momentul când se împlinește un an de activitate să-l am ca invitat la rubrica Oameni de lângă noi pe cameramanul echipei, Romulus Gomoescu.

Numele invitatului meu are rezonanță istorică, dacă ne gândim la legenda întemeierii Romei ilustrată prin binecunoscuta statuie a lupoaicei alăptându-i pe gemenii Romulus și Remus, fii ai preotesei Rhea Silvia avându-l ca tată pe zeul războiului, Marte. Și nu întâmplător amintesc acest episod din mitologia romană, pentru că noi, românii, de la Râm ne tragem, adică din urmașii primului rege al Romei, Romulus, care și-a ucis fratele în disputa pentru colina pe care urma să se ridice cetatea ( 753 î.Hr.).  Și  înclin să merg mai departe cu supozițiile…Dumnezeu- alții ar spune destin-a hotărât ca Romulus Gomoescu să se stabilească pe meleaguri verneștene, tocmai în locul încărcat de istorie unde urmează a se reconstitui o așezare dacică reprezentativă, aflată în situl arheologic Cârlomănești-Cetățuia.

Suntem, și de data asta, în spațiul bibliotecii ” Vasile Cârlova” din Vernești, în sala unde se desfășoară lunar ședințele CL, intervievatul meu fiind și consilier local, unul dintre puținii care încearcă să aducă în dezbatere problemele reale cu care se confruntă comunitatea.

Născut în orașul Buzău, într-o familie modestă cu un spațiu impropriu creșterii copilului-o garsonieră-, părinții au ales soluția propusă de bunicii materni de a-l crește ei pe micul Romică-așa-l alintă familia și prietenii-la Zorești. Așa că anii copilăriei invitatul meu i-a petrecut pe meleaguri verneștene, nebănuind la vremea aceea că va deveni mai târziu locuitor al acestei frumoase comune. Între timp, părinții și-au achiziționat un apartament și și-au luat copilul de la bunici ca să-și continue  educația la Șc. Generală nr. 12 din Buzău. Forma superioară de învățământ a urmat-o la Lic. ind. nr. 1, dovedind înclinații spre partea tehnică ca mai apoi să urmeze un curs de electronică aplicată.   În urma unui concurs la Cooperativa de consum, Berca, a devenit șef de unitate reparații aparate  electrice și electronice.

În timp ce ”ochiul” electronic ne urmărește din locul unde a fost fixat trepiedul, interlocutorul meu răspunde cu lejeritate întrebărilor mele, semn că e obișnuit să stea și în fața camerei de filmat, nu numai în spatele ei.

Momentul cel mai fericit al existenței sale de până acum a fost căsătoria cu Ginuța Negoiță din Cârlomănești, de pe Drumul pietrișului, datorită căreia s-a stabilit într-o zonă frumoasă și liniștită, la ieșirea din satul Nișcov, în apropiere de situl arheologic de care am amintit mai sus. De aproape 20 de ani, relația celor doi soți se bazează pe respect reciproc și pe iubire, așa încât niciunul dintre ei nu simte că ar fi înhămat la jugul căsniciei, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri. N-au copii, din motive medicale, dar amândoi iubesc copiii.

În meseria pe care o practică, aceea de cameraman și fotograf la evenimente: nunți, botezuri, petreceri private, are satisfacția lucrului făcut din plăcere, de aceea nu simte oboseala și nici plictiseala chiar dacă sunt perioade când lucrează până la cinci dimineața pentru prelucrarea materialului înregistrat. Nu duce lipsă de clienți pentru că făcând ce face din pasiune, cu profesionalism și de calitate, este invitat în urma unor recomandări de la unul la altul. Și ca să-i fie mai ușor,   soția, care  este și supraveghetor al bazei arheologice Cârlomănești,   îi este coechipier pe partea foto. La ei în familie funcționează principiul egalitații.

Într-o vreme a lucrat și în CATV ( comunicare prin satelit) ocupându-se de remedierea defecțiunilor care se iveau pe rețea, dar mai mult l-a atras arta filmării.

Cu camera de filmat a străbătut județul în lung și-n lat, ba și-n afara lui, având posibilitatea să cunoască obiceiurile de nuntă după zonă, dar în cea mai mare parte sunt cam aceleași: de dimineață bărbieritul mirelui cu spectacolul aferent, apoi alaiul nuntașilor se-ndreaptă spre  casa nașilor de unde merg împreună să ia mireasa de la părinți, urmează Starea civiă, dacă n-au făcut cununia civilă…poze cu familia, cu prietenii, cununia religioasă și în final petrecerea la localul închiriat. Toate acestea mi le povestește interlocutorul meu cu o mare plăcere, cum sigur face și înregistrările acestor momente din viața tinerilor căsătoriți. Ceva diferențe sunt la familiile de etnie romă unde a avut posibilitatea să filmeze un botez.

Viața însă nu l-a scutit de momente neplăcute, pentru că, la puțin timp după nunta lui cu Ginuța,  mama acesteia a decedat…nu după mult timp, s-a întâmplat ca și tatăl soției să plece  în lumea de DINCOLO. Dispariția părinților crează un gol imens în sufletele copiilor, mai ales dacă lucrul acesta se întâmplă la o vârstă tânără, cu toate că durerea pierderii unui părinte este la fel de mare și la o vârstă inaintată. Durerea aceasta a trăit-o Romică cu puțin timp în urmă când și mama lui a decedat. Încercările vieții n-au destabilizat familia, pentru că Ginuța și Romică au ținut unul de altul, formând un cuplu puternic în care respectul este coordonata principală.

În finalul întrevederii noastre, cameramanul echipei  vernestitv, singurul consilier local care s-a oferit să se implice voluntar în demersul inițiat de câțiva cetățeni ai comunei, a ținut să precizeze: Sunt total dezamăgit! Comuna noastră e la 10km de oraș și arată jalnic…cunosc toată zona județului Buzău și văd ce fac celelalte primării. Vreau  să vin cu niște proiecte de hotărâre…avem meșteșugari, avem talente…Oamenii trebuie să știe că au dreptul să participe la ședințele CL, în ultima joi din lună, au dreptul să propună proiecte de hotărâre…Trebuie să ieșim din starea de inactivitate în care ne complacem!

Eu ce-aș putea să mai adaug? Doar că sunt întru totul de acord cu spusele invitatului meu, și-i invităm alături de noi pe toți verneștenii la activități de schimbare în bine a habitatului nostru.

 

P.S. Din păcate, la un an după această înregistrare, inactivitatea fizică avea să se accentueze și la Vernești ca în toată țara din cauza restricțiilor de Covid 19. Activitățile online nu pot suplini trăirile întâlnirilor în spațiu deschis când zâmbetul fețelor neacoperite de masca impusă induce în sufletele celor prezenți bucurie și speranță. Să nu uităm că singura speranță mai e la Dumnezeu!

Curierul zoreștean, 2019

Facebooktwitterby feather