Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Pr. Al. Stănciulescu-Bârda: Valentina

Pr. Al. Stănciulescu-Bârda: Valentina

Despre Valentina Gârlă din Iaşi s-a auzit până departe, în ţară şi străinătate. S-au scris cărţi şi articole despre dânsa, a participat la diferite emisiuni televizate, participă la întâlniri cu publicul, altfel spus, trăieşte în mijlocul lumii şi al evenimentelor.

Valentina s-a născut într-o familie numeroasă. Nenorocirile nu au ocolit-o nici în ani copilăriei, ba dimpotrivă, au marcat-o pentru tot restul vieţii. Un accident stupid i-a cauzat pierderea vederii pentru tot restul vieţii. Se părea că totul este pierdut, că va ajunge o cerşetoare oarecare, aşa cum sunt mulţi. Dar n-a fost aşa. Fetiţa aceea era o luptătoare. Nu s-a dat învinsă şi Dumnezeu a ajutat-o să fie şi o învingătoare. Nu s-a lăsat pradă deznădejdii. Cu eforturi, pe care numai Dumnezeu le ştie, şi-a dezvoltat alte simţuri şi organe de simţ. Aceasta a făcut ca azi să ajungă o adevărată vedetă.

Valentina a început încă din copilărie să vadă cu ochii săi interiori. Ştia exact ce se petrece în jurul său, cât şi la distanţe foarte mari, depăşind astfel cu mult pe cei pe care aveau vederea perfect sănătoasă. Valentina citea lucrurile şi oamenii. Le descifra trecutul, prezentul şi viitorul, le descoperea tainele şi bolile, gândurile şi leacurile. Uşor-uşor, lumea a înţeles că are de-a face cu un adevărat fenomen. Copilăria şi tinereţea au însemnat pentru Valentina muncă de rob, asprimea vieţii până la insuportabilitate, umilinţă şi lacrimi. Handicapul de care suferea fizic îi cauza o suferinţă psihică mult mai mare. Dar nu s-a lăsat învinsă!

Capacităţile sale paranormale au continuat să se dezvolte, făcând-o pe Valentina tot mai căutată. Au început să-i bată la poartă medici şi miliţieni. Valentina ştia ca nimeni altul să pună diagnostice, să indice leacuri, să descopere infractorii.

Se părea că e o biruitoare. Părea numai! Nenorocirile nu o ocoleau. În urma unei suferinţe necruţătoare, soţul a rămas imobilizat la pat pentru tot restul vieţii, iar unicul copil s-a stins…!

Şi totuşi…, Valentina a găsit puterea necesară să meargă mai departe, să nu se dea înfrântă. Şi-a continuat activitatea în spitale şi pe unde era nevoie de dânsa. Şi era multă nevoie, fiindcă era şi multă suferinţă în lume. Suferinţă trupească şi sufletească! Iar dânsa nu putea să rămână indiferentă la aceasta. Uita propriile suferinţe şi se dedica alinării suferinţei celorlalţi. Înainte de ’89 se vorbea în şoaptă de Valentina. După aceea, existenţa ei n-a mai fost un secret. Vestea ei s-a dus până departe, aşa că cei de la NASA au invitat-o în SUA, ca să-i testeze capacităţile paranormale pe care le avea.

La o discuţie pe care am avut-o cu Valentina în particular şi apoi într-o emisiune TV, am fost uimit în primul rând de modestia şi de seninătatea acestei femei. Zâmbetul ei încurajator dădea speranţă şi celor fără de speranţă. Nu uita niciodată să-i îndrume pe toţi spre credinţă puternică în Dumnezeu, singurul Doctor adevărat. Radiografia pe fiecare de la cap până la picioare şi-i spunea ce boli a avut, ce boli are şi ce primejdii îl pasc în viitor. Dincolo de aceasta, le vorbea de bolile sufleteşti, de patimile şi apucăturile fiecăruia, de pericolele ce-l aşteaptă. Totul era exprimat într-o pitorească limbă românească presărată de regionalisme moldoveneşti. Nu accepta să i se spună „Doamna Valentina“. Replica ei era dezarmantă: „Când m-am botezat, mi-a pus numele Valentina, nu Doamna Valentina!“. Era îngrozită de câtă meschinărie sufletească „vede“ în oameni, în aura lor. Credea cu tărie în posibilitatea de redresare morală a societăţii româneşti.

Pretutindeni era asaltată de cei care aveau nevoie de ajutorul ei. Lucrul acesta te uimea. Eram obişnuiţi să vedem nevăzătorii la colţul străzii cerşind ajutorul trecătorilor. Iată că Valentina a ajuns în situaţia de a i se cerşi ajutorul de cei consideraţi de societate „întregi“. Discuta cu oameni învăţaţi şi oameni simpli cu uşurinţă, deşi a absolvit doar clasa I-a…! Aşa cum s-a spus în repetate rânduri, Valentina este un fenomen![1]

Pr. Al. Stănciulescu-Bârda[1] Valentina, în ,,Datina”, Tr.  Severin, an.  XIII (2002), 24-25 aug., p. 5; în vol.  Piscuri și prăpăstii, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2005, pp.  80 – 82;

 

Facebooktwitterby feather