Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Prefață scrisă de Theodora Popescu, la cartea „Serile Festivalului Național de Folclor «Benone Sinulescu»”, Buzău, 17-18 iunie 2023”, de Aurel V. Zgheran

Prefață scrisă de Theodora Popescu, la cartea „Serile Festivalului Național de Folclor «Benone Sinulescu»”, Buzău, 17-18 iunie 2023”, de Aurel V. Zgheran

Veste foarte bună și invitație onorantă în ce mă privește: ziaristul și scriitorul Aurel V. Zgheran are gata de tipar o nouă carte și îmi solicită în felul său timid și respectuos să îi scriu prefața. Răspunsul meu nu poate fi decât pozitiv…! Cum să nu?! O voi scrie cu atât mai mult cu cât cartea, intitulată „Serile Festivalului Național de Folclor «Benone Sinulescu», Buzău, 17-18 iunie 2023”, se încadrează în perimetrul tematic al folclorului căruia i-am slujit o viață de om ca realizatoare tv de emisiuni folclorice în Televiziunea Română, de la începuturile ei și până la pensionarea mea.

Nu doar că nu mă incomodează să aștern câteva cuvinte într-un cuprins de prefață de carte, pentru domnul Aurel V. Zgheran, autor și al unor două cărți despre mine („Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii” și „Theodora Popescu – profesie, pasiune și destin…!”), chiar mă emoționează în măsura în care nu sunt nevoită să mă resemnez cu ideea de a sta departe de fenomenul activ al spectacolului prezent muzical folcloric.

Întreaga mea durată de slujire a Televiziunii Române m-a ținut în centrul activ al melosului folcloric românesc, realizând numeroase emisiuni cu cei mai mulți dintre artiștii unei ireversibile pleiade a celei de a doua jumătăți de secol trecut și a începutului acestuia de secol, a unor sfârșituri și începuturi de două secole și două milenii, de altminteri.

Cu Benone Sinulescu, deși mi-am dorit mai mult, am avut foarte puține, chiar nesemnificative colaborări, aș putea spune. Dar l-am respectat, admirat și apreciat. Îmi amintesc ultima mea discuție cu el la telefon, în care am punctat întocmai ceea ce spun cu regret mai sus. De fapt el l-a sunat atunci pe Aurel V. Zgheran care, ce mirare de modul în care se așază uneori întâmplările vieții, se afla în vizită acasă la mine. Benone nu știa asta, a discutat ce a discutat cu Aurel V. Zgheran care la un moment dat i-a spus că se află la mine. Surprins, pesemne, regretatul Benone Sinulescu m-a cerut la telefon și am discutat atunci preț de vreo oră despre de-ale noastre din vremurile cele bune din televiziune și din fabulosul univers al cântecului popular și folcloric pentru care nu s-a bătut până azi monedă la schimb, alta decât sufletul și ființa neamului românesc.

Mă face azi fericită faptul că există un festival concurs de folclor, național, elevat, la Buzău, că el poartă numele unicului Benone Sinulescu și că, iată, apare o carte, sunt sigură că valoroasă și înveșmântată cu metafore, așa cum scrie Aurel V. Zgheran (eu încă nu am citit-o în manuscris, dar am citit aproape tot ce a scris acest ziarist scriitor, iar de aceea nu mă gândesc nicio clipă să nu acord încredere în alb acestei izbânzi livrești nelipsite de curaj și sacrificii din partea celui care o semnează).

Abia aștept să o cumpăr și să o citesc, îi mulțumesc și îl felicit pe Aurel V. Zgheran, bravo lor, copiilor concurenți, celor care au câștigat premii și celor care au câștigat experiență, gânduri bune artiștilor consacrați care au susținut recitaluri…!

Încă o carte cinstită, grea, frumoasă și foarte interesantă…!

(Theodora Popescu)

          Foto reprezentativă: Theodora Popescu la Radio Televiziunea Română, la microfonul unei emisiuni, cândva în vremea dulcii și tumultoasei tinereți;

Galerie foto: Theodora Popescu, azi; Afiș prentru lansarea cărții „Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii”; Theodora Popescu, Elise Stan (muzicolog), Aurelia Cosma (director Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București), Irina Popescu Boeriu (regizor), Aurel V. Zgheran, la lansarea cărții „Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii”, 26 octombrie 2020.

 

 

Facebooktwitterby feather