Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ARTE » PREMIERĂ ARTISTICĂ ARMONII CULTURALE: JUNELE MIHAI EMINESCU RELAXÂNDU-SE ÎN MIJLOCUL NATURII – Pictură de CRISTIAN PETRU BĂLAN

PREMIERĂ ARTISTICĂ ARMONII CULTURALE: JUNELE MIHAI EMINESCU RELAXÂNDU-SE ÎN MIJLOCUL NATURII – Pictură de CRISTIAN PETRU BĂLAN

Titlul picturii mele este: „JUNELE MIHAI EMINESCU RELAXÂNDU-SE ÎN MIJLOCUL NATURII,” (lucrarea este pictată  pe pânză, în ulei şi culori acrilice şi  are 93 x 62 cm. Am început-o pe 5 septembrie şi, cu unele întreruperi, am terminat-o astăzi 14 oct. 2015. Îţi  MULŢUMESC profund şi cu majuscule de aur pentru încredere şi încurajări. Pictura are multe simboluri legate de subiectele operei poetice eminesciene, printre altele – existând şi un… mic şarpe al invidiei .

În tabloul acesta i-am distilat fiinţa lui Eminescu reconstituindu-l  la vârsta de 18-19 ani, transformându-l în Vocea Naturii, în idealul de frumusețe al rasei noastre, l-am transformat în curcubeu de culori vesele şi reconfortante, smulse de pe plaiurile mioritice; l-am transformat admirativ pe Luceafăr în muzică sublimă, cosmică, apoi în tăceri meditative şi reconfortante; l-am definit ca Zeu al Poeziei eterne, dar şi ca oxigen vital de respirat peste veacuri de toţi românii, chiar şi de toţi străinii care-l vor descoperi, căci numai prin el omenirea întreagă va înțelege mai bine geniul poporului nostru.

Transatlanticul CPB

Glen Ellyn, 14 octombrie 2015

COMENTARIU GHEORGHE A. STROIA: Pictura lui Cristian Petru Bălan este la fel de sinceră precum sufletul său, adunând în infimii pixeli de lumină, toate culorile curcubeului. Picturile sale, viu colorate, exprimă dragostea de viață, bucuria trăirii și a viețuirii, generozitatea și noblețea cu care Transatlanticul – așa cum îi place să-i spună prietenii – ne înconjoară. Aici, printre culorile câmpului în floare, sub umbra teiului de care Geniul Stelar era veșnic îndrăgostit, în minunatul ciripit al păsărelelor, pe fundal, lângă lacul încărcat cu nuferi, este prezentat un altfel de june Eminescu decât îl cunoaștem noi. În tinerețea sa, pe când era student la Viena, dar și în posturile sale oficiale la Iași sau la București, poetul se îmbrăca nemțește, în costume de stofă fină, moderne pentru acea epocă. Asta, deși atunci când mergea la Ipotești sau își petrecea zilele în casa prietenului său Ion Creangă, lui Eminescu îi plăcea să îmbrace straiele simple ale portului țărănesc. Sufletul său era mai românesc ca al oricui, poate tocmai de aceea, natura prezentă atât de des în vasta sa operă este pur românească.

Lui Cristian Petru Bălan i se datorează o altă pictură a poetului național, cea mai mare din țară, aflată pe fațada Casei de Cultură din orașul Boldești-Scăieni, unică și deosebit de frumos realizată. Îi mulțumim prietenului nostru român, de pe tărâm american, că ne-a făcut onoarea de a ne trimite în premieră acestă frumoasă pictură înfățișându-l pe Eminescu în mijlocul naturii. Încă un gest unic, de o rară noblețe și frumusețe sufletească, de care se dovedește a fi capabil doar CRISTIAN PETRU BĂLAN. MULȚUMIM!

Facebooktwitterby feather