Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ISTORIE » prof. dr. VIOREL ROMAN – REVOLTA ORTODOXĂ 2015

prof. dr. VIOREL ROMAN – REVOLTA ORTODOXĂ 2015

Rusia, după marea vânzare din anii 90, se ridică sub Vladimir Putin din genunchi, nu mai acceptă o singură supraputere şi e în război cu vestul fascist. Grecia premierului Alexis Tsipras şi-a recâştigat demintatea, refuză colaborarea cu FMI, BCE, CE şi cere despăgubiri de război Germaniei. Premierul Victor Ponta nu semnează Acordul cu FMI.

Revolta ortodoxă e firească. După imensul eşec 1989, când lumea aştepta refacerea unităţii creştine, a urmat o perioadă de lehamite şi de promovarea, fără tragere de inimă, a unităţii tehnico-economice mondialiste, fără Dumnezeu: modernizare (laică) fără occidentalizate (religioasă). Ăsta e mărul discordiei, ne asigură Putin, nu Ucraina.

Occidentalii, azi prizonierii unui laicism arogant, unei imagini deformate a islamului şi creştinismului sunt şi ei în derută, aşa că greco-pravoslavnicii profită de lipsa de unitate din lagărul catalicilor şi protestanţilor, adică a catolicilor care au trecut prin Reformă. Ei câştigă timp până la Marele şi Sfântului Sinod Panortodox de la Constantinopol, 2016.

La începutul anilor 60, după ridicarea anatemei reciproce de către Patriarhul grec şi Papa urma să aibe loc un Sinod Panortodox (ultimul a avut loc în anul 787) simultan cu al doilea Conciliul de la Vatican. Sinodul n-a avut loc din cauza Lagărului comunist. În timp ce Conciliul a pus bazele destinderii, sfârşitului Razboiului Rece şi unităţii creştine.

Ce vor greco-pravoslavnicii? Un Imperiu de la Moscova la Muntenegru (A. Dugin), o Uniune Eurasiatică, un URSS fără Karl Marx şi izolarea, discriminarea Cortinei de Fier, dar care oricum ar genera a la long aceleaşi probleme socio-economice, care au dus la prăbuşirea Lagărului moscovit. Vezi dictatura de dezvoltare, panortodoxie, panslavism.

Occidentalii s-au luptat mereu pentru refacerea unităţii creştine şi salvarea creştinismului oriental ameninţat de Islam, cu sabia, cruciaţii, cu buna înţelegere a egalilor, la Conciliul de la Florenţa 1437 (vezi Biserica unită cu Roma din Ardeal), mai recent cu generozitatea de la Conciliul Vatican II. Creştinismul respira cu doi plămâni.

Tensiunile, urmare a lipsei de unitate creştină, au dus la deformări grave şi în vest: ateism, modernism, materialism, naţionalism, fascism, socialism, naţional-socialism, consumerism. De aceia aşteptările de la Sinodul Panortodox sunt la fel de mari în vest şi est. Mai mult decât atâta, civilizaţia creştină este model pentru întreaga lume.

Un mileniu de adversitate a creat însă un întreg catalog de prejudecaţii reciproce, care în aceste zile de criză, din Ucraina până în Grecia, reapar că ciupercile după ploaie. Deja simpatia şi respectul pentru ortodocşi din anul 1989 e pe cale de dispariţie, iar greco-ortodocşii, cetăţeni de categoria II, se văd din nou ameninţaţi de fantome fasciste.

Cum s-a ajuns aici? Imediat după Marea Schismă, în sec. 11-13 Revoluţia papală a pus bazele civilizaţiei occidentale actuale prin santificarea raţiunii: raţio, ştiinţa şi şcoala de la greci; dreptul, individualitatea şi proprietatea privată de la romani; ambele puse apoi în slujba esatoligiei şi eticii Bibliei. Sinteza străină ortodoxiei. (H.J. Berman; P. Nero)

Occidentalii îl preamăresc pe Creator prin muncă (după protestanţi condiţia mântuirii), perfecţionarea condiţiilor de trai, ortodocşi cred că astfel El este mai degrabă trecut cu vederea şi trădat.Primii se uită de sus la mizeria materială din est, ortodocşii cred în superioritatea lor duhovnicească şi sobornicească. (F. Dostoievski; A. Solgenitin)

După eşecul modernizării ţariste, început de tarul Petru I, în sec. 20 ortodoxo-comunistii sperau că imitând revoluţia industrială, cu ajutorul unei dictaturi de dezvoltare, ajung din urmă şi chiar depăşeasc occidentul. Eludând însă Revoluţia papală, dialogul, unitatea cu Roma, totul s-a năruit, iar azi ortodocşii Putin, Tzipris, Ponta sunt dezorientaţi.

Ce-i de făcut? Lumea aşteaptă ca Sinodul Panortodox să depăşească dezorientarea, revolta actuală prin refacerea unităţii, fără de care civilizaţia creştină, fractură dintre est şi vest, generează conflicte binecunoscute de la de Marea Schismă la Războiul Rece. Vezi criză de astăzi din Ucraina, Moldova, România şi Grecia.

Istoria fireşte nu se repetă, nimeni nu mai vrea un război mai ales al creştinilor între ei, sau o imitare superficială a vestului, o modernizare fără occidentalizare, ca cea de după anul revoluţionar 1989. Dorinţa de refacere a unităţii creştine în era globalizării fără graniţe e mai puternică decât niciodată. Suntem martorii debutului unei noi ere istorice?

www.viorel-roman.ro
viorel-roman-bremen.over-blog.de
Bangkok la 11 februarie 2015

Facebooktwitterby feather
Etichete: