Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » prof. ECATERINA CHIFU: BUCURIA DE A TRĂI…

prof. ECATERINA CHIFU: BUCURIA DE A TRĂI…

„BUCURIA DE A TRĂI”

O ființă frumoasă, d-na Ecaterina Irimia ne oferă bucuria de a trăi și ne învață a trăi frumos pe acest pământ. Bucuria doamnei devine bucuria noastră, căci, din paginile cărții, descoperim frumusețea lumii de lângă noi, o lume care ne farmecă și pe care trebuie să știm să o prețuim. „Frumusețea lumii de lângă noi” este titlul cărții lui Artur Silvestri recenzată de mine și mă întreb cum se pot realiza asemănări uimitoare de gândire și simțire între doi oameni departe în timp și spațiu unul de altul. Coperta elegantă ( pe fond alb este un vas cu flori albastre, reproducere a unui tablou al autoarei) ne indică gustul rafinat al pictoriței-scriitoare.

În ambele cărți simt uimirea din ochii scriitorul în fața miracolului naturii, căreia d-na îi face o declarație directă de dragoste. „Natură, cât te iubesc!” Evocare lumii miniaturale

formate din insecte, păsări fel de fel, flori de toate culorile ne transpune în universul mirific al existenței sale, căci Dumnezeu a binecuvântat-o, i-a dăruit o casă de la fereastra căreia vede oceanul de verdeață din jur și o grădină, un rai pământesc, bucuria a sufletului. Acest univers mirific ni-l dăruiește nouă, care suntem mai puțin norocoși, căci trăim între ziduri de apartamente. Dar i-a dat și harul scrisului, să ne facă bucurii spirituale. Dumneaei face poezie din lumina și parfumul teilor, din coroana cireșilor și vișinilor încărcați de boabe rubinii sau din caișii, piersicii corcoduși și fructelor zemoase. În tabloul animat de cântecul cocoșului parcă auzim ecoul timpului ce trece.

Doar cine a trăit „Pe culmile disperării” ca autoarea a avut capacitatea să soarbă în ființa sa toată frumsețea clipei trecătoare, bucuria vieții.

Doamna Irimia are bucuria descoperii cuvintelor, a celor frumos spuse, purtătoare de sensuri adânci. D-na face din arta scrisului de mână, în care pixul apare ca o prelungire a minții o misiune de credință. Scrisul de mână oferă relaxare, echilibru, ordonare gândirii, înșiruirea logică a frazelor. Cuvintele aici sunt purtătoare de valori morale, căci vorbele înțelepte ne fac și pe noi, lectorii să gândim mai profund, să trăim la incandescența sufletului autoarei.

Astfel, bucuria de a trăi ce ni se transmite și nouă este triumful vieții asupra morții și ceții ce ne învăluie adesea existența.

Scriitoare prețuiește opera lui Eminescu, o definește ca o expresie a infinitului, găsind noi valori și profunzimi.

Cartea nu abundă în figuri de stil (ex: nori de argint, boabe rubinii, boabe de cristal), căci cartea autoarei este simplă, dar creatoarea ei este empatică.

Mereu mă voi întoarce cu dragoste și bucurie la această carte, căci îmi place să resimt comoara de frumuseți pe care o dezvăluie.

Aștept cartea de cugetări pe care i-am sugerat să o facă, adunând în ea toată înțelepciunea unei vieți de om trăită cu dăruire și pasiune.

 

Prof. Ecaterina Chifu – Cronici culturale

Facebooktwitterby feather