Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » RADU DEMETRIADE: SALUTĂRI DIN… ARGENTINA!

RADU DEMETRIADE: SALUTĂRI DIN… ARGENTINA!

Bună ziua!

Mă numesc Radu Demetriade și mărturisesc sincer…citesc cu mare plăcere și satisfacţie sufletească articolele publicate on-line pe siteul distinsei dumneavoastră reviste literare. Din păcate, nu pot răsfoi revista deoarece sunt foarte departe de casă, mai exact la….12.855 km spre sud-vest, în capricioasa dar splendidă Argentină!

 

Ale vieţii valuri și regimul represiv de tristă amintire din anii 90 care a distrus ţărișoara noastră m-au dus departe, în Bueno Aires, unde trăiesc de peste 20 de ani. In România am absolvit Facultatea de Litere din București și, după o perioadă în care am lucrat tot felul de meserii in intreprinderile patriei, am reușit să mă angajez pe un post de seminarist la Universidad de Buenos Aires. Ȋn prezent sunt profesor universitar asociat la aceasta instituţie publică, mai exact în cadrul catedrei de literatură veche.

 

Ȋn ultimii zece ani mi-am dedicat timpul unei lucrări despre curentele literare minore din America Latină…și acum voi ajunge la subiectul scrisorii mele și la motivul pentru care v-am contactat. Ȋn urmă cu trei ani am găsit în registrele facultăţii câteva referinţe bibliografice ale unui scriitor complet neglijat aici, în Americi, pe nume Antonio Rodriguez de la Muerte (este un pseudonim, numele lui este Adrian Gheorghe). Investigând, am găsit prin intermediul editurii care i-a cumpărat drepturile de autor arhiva cu documente personale ale scriitorului. Am descoperit, printre multe alte documente care demonstrează originea română a autorului, o serie de corespondenţe prin fax în română datate 1970-1980(de la Muerte a decedat în 1981) a scriitorului cu un anume Ernest Gheorghe, un conviv din localitatea dumneavoastră stabilit în USA, fratele autorului.

Așadar, am descoperit un scriitor argentinan de origine română care cred că ar merita câteva menţiuni (mă ofer să scriu un articol dacă există spaţiu liber) în revista culturală pe care o păstoriţi cu atâta pricepere. Antonio Rodriguez este un scriitor prolific, specializat în literatura de subgen (science-fiction, policier, horror, gotic, etc) dar păstrând un specific ironic-ludic, profund subliminal. Cărţile lui, aproape ignorate în anii ‘70-’80, sunt  în curs de reeditare la o editură prestigioasă din Buenos Aires. In anul 2017 voi organiza câteva simpozioane despre acest important scriitor argentinian de originie română, la care vor participa personalităţi din lumea întreagă. Desigur, invitaţia vă este adresată, ne-ar bucura prezenţa unui exeget de calibrul dumneavoastră (mai ales că dispunem de fonduri de protocol de la universitate).

Cu menţiunea că această scrisoare este doar începutul unei corespondenţe în care să cunoaștem împreună (și s-o popularizăm în rândul cititorilor dumneavoastră) viaţa și opera scriitorului româno-argentinian Antonio Rodriguez de la Muerte, vă transmit toate cele bune!

Cu deosebit respect,

R. Demetriade

Facebooktwitterby feather