Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » REVISTE » REVUISTICA: Revista de creație și cultură Bogdania, Anul XI, Nr. 107-108, mai-iunie 2023

REVUISTICA: Revista de creație și cultură Bogdania, Anul XI, Nr. 107-108, mai-iunie 2023

Bună ziua,
Am ataşat, domniilor voastre, pdf revistei Bogdania, Anul XI, Nr. 107-108, mai-iunie 2023 spre bucurie, informare  şi pentru răspândirea cuvântului scris românesc în lume. Vă  mulțumesc pentru frumoasa, rodnica colaborare! Vă doresc sănătate, liniște sufletească, inspirație şi mult bine.
Cu aleasă prețuire și prietenie literară,
Scriitor Ionel MARIN și redacția revistei Bogdania
Puteți accesa revista Bogdania, în format pdf… AICI! BOGDANIA 107

 

Despre tineri, tinerețe și …viitor

editorial IONEL MARIN

 

Prin legea nr. 425/25 octombrie 2004, s-a instituit, ca ziua de 2 Mai să devină Ziua Națională a Tineretului din România. Ministerul Tineretului şi Sportului, Autoritățile publice centrale și locale cu atribuții în domeniul tineretului trebuie să acorde sprijin material, financiar și organizatoric evenimentelor prilejuite de Ziua Tineretului. De asemenea, legea prevede ca Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune să difuzeze, în perioada 26 aprilie – 2 mai, emisiuni despre problematica tineretului. În mare măsură suntem ceea ce gândim și facem!

Omul este mărgăritar al lumii, ființa cea mai frumoasă și mai completă de pe Terra. Copiii, tinerii sunt temelia, baza viitorului… Prin democrație autentică fiecare generație se poate bucura de comorile vieții, ale patriei și naturii. Încă nu ne-am dezmeticit cât trebuie, democrația noastră-i prea originală, nu acordăm suficientă atenție educației, pregătirii tinerilor pentru muncă și viață. În loc să producem mai mult și mai bine pentru noi, importăm masiv produsele din străinătate și din nefericire încurajăm și plecarea tinerilor valoroși peste hotare, reducând astfel șansele de realizare a unei vieți prospere în spațiul strămoșesc, dăruit de Dumnezeu. O parte dintre ei, dezamăgiți și neajutorați merg pe calea beției, drogurilor, a pierzaniei. Însă tinerii din ziua de azi sunt în majoritatea lor dornici de afirmare, relaționează ușor, vor să vadă realitatea așa cum este și se implică în viața societății noastre, poate nu în măsura cuvenită. Vina o avem Noi că nu-i cointeresăm aici în România și că nu le asigurăm suficiente locuri de muncă și posibilități de afirmare. Este obligația noastră să-i educăm în spiritul valorilor moral-creștine ale neamului, al respectării și continuării tradițiilor noastre și de atașament față de Patria Română.

Trebuie încurajată colaborarea dintre tinerii români din țară și diaspora românească și intensificat dialogul dintre generații în folosul întregii lumi, spre asigurarea unui climat internațional, de afirmare a rolului acestora în realizarea unei societăți umane demne de evoluția

tehnologică contemporană. Educația pentru valoare trebuie să înceapă din primele clase de școală. Cunoaștem, promovăm valorile românești din toate domeniile de activitate? Se impune mai mult respect față de carte și lumina acesteia. Scriitoarea şi istoricul american Barbara Tuchman, afirma: ,,Cărţile sunt cărăuşii civilizaţiei. Fără cărţi, istoria e mută, literatura nu are glas, ştiinţa e infirmă, iar gândirea şi meditaţia suspendate’’. Templul cunoașterii, Şcoala ca temple al cunoașterii și educaţiei și cultura română trebuie să ne învețe să trăim demn, în libertate și prosperitate, în armonie, pace şi înţelegere. Nu nesimțirea, tupeul, răul, violența, lenea și alte lucruri negative trebuiesc scoase în evidență ci în mod deosebit faptele pozitive, aducătoare de bucurii și realizări sufletești deosebite. Din nefericire asistăm la o globalizare a fenomenelor și numai prin educație permanentă, prin credință vie, autentică, putem să renaștem și să asigurăm un trai mai bun tuturor cetățenilor patriei. Parcă nu ne-am revenit suficient din atâtea tranziții și reforme care mai mult ne-au învrăjbit și sărăcit…

 

Noile legi DECA initiate de elita globalistă promovează o ideologie periculoasă și ,,urmăresc secularizarea extremă a sistemului de învățământ prin eliminarea oricărei nuanțe valorice ori creștine”. Se dorește ,,eliminarea autorității decizionale de la nivelul local și național către un sistem global, progresist și universal de învățământ”. Noi suntem români și este imperios necesar să acordăm mai multă atenție studierii limbii române, altarul sacru din sufletul românilor, istoriei poporului român, geografiei, manualelor românești care să asigure o bună informare, educație și cultură. Diplomele obținute fără muncă și onestitate să fie invalidate și să reducem la maxim ,,analfabeții funcționali”. Cu certitudine vom reuşi să ieşim învingători şi din aceste mari încercări, provocări pentru țară, de altfel pentru întreaga planetă. Din decembrie 2009, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat rezoluția 64/134 prin care din anul 2010, ziua de 12 august, a devenit Ziua internațională a tineretului. De atunci în fiecare an se aduce în atenția comunității internaționale problemele majore ale tinerilor din întreaga lume.

Și România are tineri foarte talentați în toate domeniile de activitate și se impune ca necesitate stringentă ca aceștia să fie implicați în dezvoltarea țării și creșterea prestigiului acesteia în Europa și în lume. Tinerețea este o comoară și trebuie prețuită ca atare. Tinerețea presupune: entuziasm, veghe, strălucirea dragostei, nestinse vise, bucurie, iubire, etc. Tinerețea asigură zâmbet… viitorului.

Să nu îngăduim ca țara să devină un ,,poligon de încercări”, de experimente diferite, care să pună în pericol sănătatea poporului, securitatea și suveranitatea națională. Trebuie extinsă, rapid și cu maxim de eficiență educația patriotică a tinerei generații. Armata este osatura, coloana vertebrală a unei națiuni și trebuie să fie în măsură, în orice moment, să apere hotarele patriei și să asigure securitatea națională. A sosit vremea să avem în funcții publice doar români cu cetățenie română, nu și de alte cetățenii.

Dragi români avem o țară sfântă, România și pe care toți trebuie s-o respectăm, slujim cu credință și fidelitate și în care să trăim demn, bine, ca buni frați. Este vremea analizelor, a faptelor și a implicării fiecăruia dintre noi în promovarea românismului și a dragostei față de părinți, de casa părintească și de glia cea sfântă, românească. Reveniți acasă, putem asigura stabilitate economică și social, reveniți la rădăcinile de aur dăruite de Dumnezeu la naștere!

Crizele actuale pot fi învinse doar cu sprijinul tinerei generații, prin implicarea lor, onestă și responsabilă, în viața societății contemporane. Este necesar să ne punem mai des întrebarea: Ce facem pentru România? România poate să devină și trebuie să redevină pasărea măiastră a infinitului uman. Dumnezeu ajută pe cei drepți, harnici, curajoși, etc. Doar popoarele, guvernele țărilor, solidaritatea popoarelor, a oamenilor pot schimba cursul și fața lumii către normalitate, pace, justiție dreaptă, libertate, și fericire!

Scriitor Ionel MARIN

Facebooktwitterby feather