Moto: Cine il cauta pe Dumnezeu L-a si gasit..!
Religia explica sensul si scopul existentei noastre si sta la baza civilizatiilor. In timp ce stiinta studiaza rational cauzele si efectele fenomentelor si filozofia le interpreteaza, religia crede intr-un sistem de valori pe care il considera imuabil. Stiinta stricta poate conduce totusi la ateism; filozofia poate degenera in ideologii excesive; dar si religia poate fi golita uneori de sens si redusa la simple ritualuri. Oamenii de rand si-au cautat intodeauna echilibrul intre aceste tendinte. In timp ce sacerdotii il cauta pe Dumnezeu in singuratate, cei mai multi credinciosi se aduna in temple si biserici dedicate creatorului.
Oamenii de stiinta vor dovezi rationale pentru a crede; cei care cred din suflet nu au nevoie de dovezi. Pe primii nu-i poti convinge; ceilalti sunt deja convinsi. Intre ei exista majoritatea celor care cauta adevarul; unii il cauta pe Dumnezeu! Iar Dumnezeu e constiinta suprema a universului care trebue sa fie benevolenta, omniprezenta si omnipotenta, si in final sa invinga raul din lume.
Am prieteni care cred cu fermitate; prieteni deschisi la ideia de divinitate; si am prieteni atei. Am fost intrebat dece cred fara dovezi de existenta unei forte divine? Am gasit un singur raspuns: cred pentru ca asa m-am nascut – crestin ortodox si cu credinta in Dumnezeu. Se spune: “Bine-cuvantati cei cred fara sa se indoiasca.” Eu m-am indoit si chiar m-am revoltat impotriva divinitati, dar nu i-am putut nega nici odata existenta si am continuat sa cred si sa ma rog.
Am avut perioade cand m-am rugat intens. Primele asemenea rugaciuni le am de la varsta de 11 ani. Era pe timpul foametei din 1947 si familia noastra cu opt copii traia foarte greu. Imi aminesc bine pentru ce m-am rugat si ce am cerut, dar Dumnezeu nu a raspuns rugaciunilor mele. Apoi. m-am rugat mult in inchisoare cand eram la Aiud. Implinisem 20 de ani si ma temeam de o noua condamnare. Si e paradoxal, dar cei care m-au inspirat cel mai mult au fost legionarii si evreii. De la legionarii intalniti la Aiud am invatat demnitate, credinta si curaj. De la evreii cu care am convietuit in aceiasi camera, si intre care se afla si rabinul Fuchs, am invatat sa nu disper si sa continui sa ma rog. Cand mi-a sosit sorocul, Dumnezeu m-a scos din temnite, dar m-a trecut prin iad pana cand, tot El, m-a salvat din comunism. Cand in cele din urma am ajuns America m-am rugat sa gasesc ceace imi dorisem toata viata, dar si aici soarta a avut alte planuri cu mine…
Acum la varsta 87 de ani ma rog mai putin pentru mine. Ma rog insa pentru cei care au mai ramas din familie si ma rog pentru tara. Vreau o Romanie intregita, buna si dreapta! Si aici ma lovesc de o dilema: dece legam credinta in Dumnezeu de natiunea si de crezul in care ne-am nascut si ne-am format? Pentru ca probabil asa ne-a croit divinitatea destinele. Venim pe lume in familii; avansam prin semintiile mentionate in Biblie, adica natiunile de azi; si tindem sa ajungem la spiritualitate si constiinta universala. Scopul fiecaruia dintre noi este sa evolueze sufleteste, sa inteleaga semnificatia vietii, si sa-si ajute semenii sa inteleaga si ei sensul existentei. Altfel, Dumnezeu nu raspunde la toate rugaciunile noastre, dar le noteaza in marele registru divin al universului.
Ce este insa omul si cine e Dumnezeu?
In cartea-eseu Scopul si Senificatia Vietii (Bucuresi, editura Viga, 2015) am indraznit sa abordez acest subiect pornind rational de la stiinta si filozofie, dar ajungand finalmente la religie. Semnificatia vietii nu se poate intelege fara un punct de inceput si fara o finalitate. Nu poate fi inteleasa fara un scop, fie chiar asa cum il percepem noi in lumea noastra limitata in timp si finita in spatiu, si fara un punct final pe care doar il intuim. Si mai ales, semnificatia vietii nu se poate intelege decat acceptand un conflict continuu intre doua forte contrare, intre bine si rau; intre cel divin si cel negru, conflict care ne afecteaza pe toti, dar prin care ne perfectionam. Si din nou se impun intrebarile: ce suntem, ce forta ne-a adus pe lume, si catre ce evoluam?
In randurile de mai jos, culese de-a lungul anilor din framantari personale, dar mai ales din intelepciunea religiilor, fiecare cititor isi poate gasi si identifica scopul si menirea pentru care existam. Eu incerc cu modestie sa ajung la unele concluzii.
***
In esenta lui intima, omul este o vibratie de materie si energie care exista intr-un camp energetic permanent si universal si in care Eul fiecarui dintre noi se manifesteaza sub forma fizica si spirituala. Si pentru ca ne dam seama ca existam, cogito ergo sum, acea unda de energie are constiinta de sine; suntem de fapt o parte infima din constiinta universala. Asa cum spunea un mare poet al inchisorilor intr-una din poemele sale, suntem… O pretutindeneasca vibrare de lumina.
In ce priveste divinitatea, trebue sa fie mare pacat sa incerci sa o definesti, dar cred ca Dumnezeu este constiinta intregului univers; este energia care a creiat universul si care ne permite tuturor sa ne manifestam si sa evoluam. Noi oamenii suntem scantei din constiinta universala. Si scopul si datoria noastra este sa evoluam moral si spiritual si sa ne dobandim dreptul de a reveni… acasa. Pornim de la o mica scanteie divina si avem potentialul sa ne intoarcem acasa ca o flacara! In acest scop si pentru a ne lumina calea de intoarcere Creiatorul ne-a trimis filozofi si profeti, iar noua crestinilor, ni la trimis pe Iisus – Fiul Tatalui.
Redau in continure extrase din manuscrisul Cartea Nr. 13 pe care nu cred ca o voi publica vreodata si din care am desprins unele ganduri. Adagiile si proverbele le-am cules de-a lungul anilor din diverse surse…
Crestinismul
Cea mai raspandita religie din lume este religia crestina si intre crestini cea mai numeroasa este Biserica Catolica. Aici in America, biserica Protestanta s-ar afla pe primul loc, dar aceasta nu e unitara fiind alcatuita din cateva culte majore si numeroase secte minore.
Din punct devedere canonic si filozofic, crestinismul inseama destine individuale; inseamna respectarea demnitatii si libertatii personale; inseamna mantuire prin dragoste si prin acceptarea lui Iisus. Si desi nu exista egalitate intre oameni pentru ca fiecare dintre noi e alcatuit altfel si se dezvolta diferit, crestinismul incurajeaza ideia de egalitate fiind astfel compatibil cu notiunile de libertate si democratie. Si totusi, relatia dintre democratie, biserica si autoritati a fost intodeauna delicata si uneori chiar dificila. In general, biserica a reprezentat nevoile si interesele celor multi si s-a opus exceselor guvernamenale. De altfel, religia crestina cu ideile de iubire si respect pentru oameni nu e pe placul multor lideri politici. Oricum, toate bisericile crestine sunt axate pe invataturile primite de la Iisus, dintre care citez:
Inainte de Avram am fost eu;
Eu sunt in Tatal si Tatal e in mine; Tatal si Eu suntem unu
Eu sunt calea, adevarul si viata;
Nimeni nu vine la Tatal ceresc decat prin mine;
Eu sunt lumina lumii; Eu sunt reinvierea si viata;
Am venit sa-i salvez pe cei pierduti;
Pe pamant, Fiul omului are autoritatea de a ierta pacatele;
Voi veni din nou!
In casa Tatalui exista multe incaperi;
Iubeste-ti dusmanul; Iarta de 70 zeci de ori 7;
Lasati-i pe cei fara pacat sa arunce prima piatra;
Nu puteti servi doi stapani: Or il slujiti pe Dumnezeu, or slujiti banii;
Vinde tot ce ai si doneaza banii saracilor;
Multi chemati-Putini alesi…
Pentru a face asemenea afirmatii si a rastorna o mare religie anterioara cu scopul de a o indrepta trebue sa provii intr-adevar dintr-o sfera cereasca. Nu e de mirare ca Iisus a fost respins, condamnat si rastignit. De fapt Iisus este rastigit incontinuu de doua mii de ani si cercurile globaliste de azi considera ca a sosit probabil timpul sa-l ucida definitiv…
Pe de alta parte, evanghelia dupa Toma, descoperita in 1945, ii atribue lui Iisus urmatoarele afirmatii:
Imparatia lui Dumnezeu se afla in voi si in afara voastra;
Cunosteti-va pe voi insiva si veti intelege ca sunteti copiii Tatalui;
Alte citate crestine celebre:
Dumezeu a devenit om pentru ca omul sa poata deveni Dumnezeu. (Sfantul Clement din Alexandria, circa 200);
Prin moarte ne renastem la viata eterna. (Sf. Francis de Assissi, cca 1200);
Dumnezeu se revarsa asupra ta in momentul in care esti pregatit sa-l primesti. (Meister Eckhart, Teolog german, cca 1300);
Doamne da-mi seninatate sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curaj sa shimb ceace pot schimba, si intelepciune sa inteleg diferenta dintre ele. (Richard Niebuhr, teolog protestant modern).
Din punct de vedere canonic, diferentele dintre cele trei ramuri majore ale bisericii crestine, Catolica, Protestata si Ortodoxa, sunt minime, dar organizarea sociala si comportarea credinciosilor difera mult. Catolicii, de exemplu, participa activ la viata religioasa. Protestantii traesc religia. Ortodoxii sunt in majoritatea lor participanti pasivi. Altfel, biserica Catolica ramane cea mai bine organizata biserica crestina, dar pierde teren in confruntarea cu protestantii. Protestantii au pus Biblia la dispozitia oamenilor de rand pe care ii cheama continuu la slujbe si la scoala duminicala. Ei au instilat in randurile credinciosilor disciplina, punctualitate si o noua etica a muncii care au transformat si omul si societatea. Atitudinile oficiale si personale intre cele trei ramuri crestine difera si ele. Iata un exemplu edificator: Biserica catolica se opune jocurilor de noroc si loteriei de teama ca enoriasii sa nu-si piarda ceace au. Protestantii se opun jocurilor de noroc de teama ca daca enoriasii ar castiga s-ar putea lasa de munca. In ce priveste biserica Ortodoxa, de prea multe ori aceasta a oferit sperante pentru zilele de apoi, dar prea putina pregatire pentru prezent…
Hinduismul
Cea mai mare adunare religioasa din lume e sarbatoarea hindusa Kumba Mela. Timp de o saptamana la fiecare 12 ani aproximativ 30 de milioane de credinciosi indieni se aduna la Alahabad pe Gange pentru aceasta festivitate. Evenimentul e condus de batrani numiti Adu or Baba, care sunt considerati sfinti. Unii din ei sunt complet goi pentru ca au renuntat la orice bunuri pamantesti. Credinciosii se imbaiaza si beau apa din Gange, considerat fluviu sfant, desi apele lui sunt puternic poluate. Cand eram la Benares pe Gange l-am intrebat pe un indian tinar care tocmai se imbaia daca nu se teme de consecinte si mi-a raspuns zambind: Mind over matter…tradus liber, spiritul e deasuprea materiei. La prima vedere Hinduismul pare mai mult filozofie decat religie, dar reprezinta una din cele mai vechi religii ale omenirii. Intr-adevar, adagiile Hindu si indiene sunt printre cele mai profunde din lume. Iata un numar de exemple:
Oamenii sunt spirite care au doar uneori experiente umane;
Luam forme fizice pentru a implini anumite scopuri spirituale;
Corpul nostru e lacasul sufletului;
Invata sa dai ceace iti doresti cel mai mult: iubire, bani, respect…si le vei primi inapoi inzecit;
A da inseamna a primi: Cu cat dai mai mult, cu atat vei primi mai mult;
In fiecare dintre noi exista un sambure divin care asteapta sa se nasca si sa-si exprime divinitatea…
Nici o datorie nu ramane neplatita in univers;
Potrivit scripturii Baghavad Gida scopul final al vietii e implinirea eului etern din noi si intoarcerea la divinitate. Cine il cunoaste pe Brahman (Dumnezeu), sustine scriptura, devine Brahman… ajunge la sfarsitul evolutiei! Altfel, sustine hinduismul:
Pomul eternitatii isi are radacinile in ceruri si ramurile lui ajung pana pe pamant.
Acest adagiu imi aminteste de o poezie a unui mare poet al inchisorilor comuniste. Redau mai jos ultima strofa:
…Atat de dulce stiu sa cad/ Si-atat de greu ma’nalt in sfere/ Ca radacina mea in cer e/ Si fructul meu se coace’n iad.
Revenind la hinduism si la viata practica, un proverb indian afirma:
Sarac este omul care nu are nici odata destul; Si completarea acestui proverb:
Exista suficienta bogatie in lume pentru toti oamenii, dar nici odata destul pentru cei lacomi.
Rockefeller, care pe la 1900 avea o avere de un milliard de dolari, ceace reprezenta cat jumatate din produsul national brut al Americii, a fost intrebat de un journalist: De cati bani are nevoie un multi-milionar ca sa fie multumit?
Raspunsul lui Rockefeller: De putin mai mult decat are!
Daca hinduismul inseamna salvare prin dobandire de cunostinte, Budismul, care izvoreste din Hinduism, inseamna salvare prin reincarnare si prin fapte bune.
Religia budista a fost fondata de Sidhhartha Gautama (Buddha) care a trait acum 2600 de ani. Dupa ce a primit lumina divina el a predicat noua sa credinta timp de 45 de ani. Multe din invataturile sale seamana cu cele Hindu.
Iata doua exemple:
Este neintelept sa cauti raspunsuri la intrebari fara sens care nu au raspunsuri;
Oamenii sunt calatori intr-un univers cosmic; ei se intalnesc pentru un moment de iubire si comuniune, un moment foarte pretios in eternitate …
In final, toate religiile converg. Exista un singur Dumnezeu!
Iudaismul
Iudaismul este un din cele mai vechi religii monoteiste ale lumii si sta la baza religiilor crestina si musulmana. Iudaismul e profund filozofic si spiritual, dar in aceiasu masura este si foarte practic. Spre deosebire totusi de Biblia crestina, care reprezinta cuvantul lui Dumnezeu inghetat insa in timp, cartile evreiesti si in special Talmudul sunt intelegerea si adaptarea continua a omului la noile conditii. Fondatorii iudaismului au inteles ca lumea se afla in permanenta schimbare si ca omul si societatile trebue sa se adapteze continuu la conditii noi.
Conform scriitorului American Philip Novak, talmudul reprezinta… raspunsul adus la zi in cautarile omului la provocarile vremurilor.
Omul iudaic nu e un simplu spectator. El e permanent activ. Omul biblic evreu e partener cu Dumnezeu. Israel inseamna de fapt Cel ce se lupta cu Dumnezeu… In viziunea iudaica:
Omul a fost creiat in chipul si asemanarea dommnului;
Vietile tuturor duc la divinitate;
Cel mare si sfant a imprimat in fiecare dintre noi matricea primului om.
Fiecare om poate spune: De dragul meu, Dumnezeu a creiat universul…
Fiecare dintre noi e un Adam unic in felul lui si e centrul universului si al atentiei divine.
Adam in ebraica inseamna lut sau pamant. Creatorul a suflat in fieare dintre noi si ne-a
dat viata. El se asteapta ca noi sa ne intelegem rolul pe care ni l-a harazit; sa conlucram cu El la perfectionarea noastra; sa evoluam sufleteste, si sa ne intoarcem la El.
Cat despre trupuri …din tarana au venit, in tarana se vor duce.
Mare e domnul-Dumnezeu..! spun rabinii care nici nu indraznesc sa-i pronunte numele. Si cine este El? Nimeni nu-i cunoaste numele. Cand I s-a aratat lui Moise invaluit intr-un nor pe muntele Sinai, si cand Moise l-a intrebat cine este, divinitatea a raspuns:
Eu sunt cel care este. Si i-a mai spus:
Eu voi fi Dumnezeul vostru, dar voi sa fiti un popor drept;
Sa fiti un popor de preoti;
Sa nu persecutati strainii pentru ca si voi ati fost straini si ati fost persecutati in Egipt…
Din vechea Intelepciune a Chinei
China reprezinta cea mai veche civilizatie continua din lume. La randul ei, intelepciunea chinezeasca este mai mult filozofica si practica, dar are profunzimea religiei. Iate unele exemple:
Chiar si cea mai lunga calatorie incepe cu primii pasi.
O singura fotografie vorbeste cat o mie de cuvinte.
Banii uneori previn necazurile; prea multi bani cauzeaza necazuri.
Toti oamenii iti sunt rude; asteapta deci sa-ti creieze probleme.
Nici unui om sa nu-i lipseasca experienta de a fi fost candva sarac.
Daca fatza unui om nu e putin trista inseamna ca gandurile lui nu sunt destul de adanci.
Cel tare se va rupe; cel suplu va invinge.”(Capul aplecat sabia nu-l taie?).
Incearca sa-i faci fericiti pe oameni si le vei aduce nemultumire.
A cunoaste inseamna inteligenta; a te cunoaste pe tine insuti inseamna intelepciune.
Nu inceta nici odata sa cauti cunostinte si sa te perfectionezi.
Intelepciune inseamna sa iti dai seama de ceace stii si de ceace nu stii.
Daca vrei sa trezesti omenirea, trezeste-te pe tine insuti.
Cel mai mare cadou pe care il poti face omenirii este propria ta transformare.
Daca intelegi ca ai destul esti un om bogat.
Cel mai mare adevar nu poate fi pus in cuvinte si deci…
Cel mai bun invatator nu mai are nimic de spus.
Din Intelepciunea Araba
Proverbele din antichitate, adagiile de mai tarziu si maximele moderne reprezinta esente ale intelepciunii populare. Din punct de vedere formal, Islamul este poate cea mai stricta religie din lumea de azi, dar proverele arabe si musulmane sunt uneori impresionant de practice. Iata cateva exemple:
Nu merge pe drumuri necunoscute.
Controleza-ti supararea si iarta-ti semenii.
Nu fi mandru; Allah nu iubeste oamenii aroganti.
Invata sa te cunosti pe tine insuti si il vei cunoaste pe Dumnezeu.
Nici un om nu e bogat atata vreme cat are un vecin sarac.
Controleaza-ti limba; vorbeste oamenii de bine ori taci din gura.
Mai intai impiedica picioarele camilei si apoi roaga-te lui Allah.
E mai bine sa petreci timpul invatand decat sa te rogi.
Dobandirea de cunostinte e o datorie; cauta-le din leagan pana in mormant.
Cine e un om invatat? Cel care practica ceace a invatat.
Poarta-te in aceasta lume ca si cum ai fi un calator pe pamant.
Oamenii dorm si numai cand mor se trezesc din somn.
Graba e de la diavol; rabdarea e de la Dumnezeu…
In incheire stimati cititori, si ma adresez in special celor tineri dintre voi, nu uitati ca viata e o calatorie in care suntem datori sa descoperim sensul trecerii noastre pe pamant. Veti intampina multe greutati si veti da multe examene, dar veti putea descoperi sensul vietii. Si nu uitati: Cine il cauta pe Dumnezeu L-a si gasit!
Stima, Curaj si Voie Buna.
(Adagii si proverbe culese de Nicolae Nicholas Dima)
Eseu editat in forma actuala la data de 28 mai 2023.


