Simona Tache Tărtăcuță – specialist marketing și comunicare – este curator și coordonează proiectul expozițional „EU-RO ALTERNATIV” de la Galeria „Fantom!” din Berlin. Proiectele expoziționale ale Simonei au reunit artiști din mai multe țări din Europa, interculturalitatea fiind axa principală. În primavara anului 2018 expozițiile „Parcurs” desfășurate la ARCUB, Centrul Cultural al Bucureștiului, și Press Play, de la galeria bucureșteană Kube au adus în atenția publicului din România doi artiști plastici belgieni. Anul acesta, în afara unui proiect curatorial la Veneția, Simona pregătește un proiect artistic amplu – pictură, sculptură și performance – care va avea loc la București și Bruxelles și care reunește artiști din România, Belgia și Italia. Un proiect care, la 30 de ani de la transformarea politică și socială a României și a întregii Europe lanseaza intrebarea „WHAT’S NEXT?”
***
Expozitia EU-RO ALTERNATIV propune o succintă incursiune în România de astăzi, la treizeci de ani de la dispariția regimului comunist din blocul estic, o perspectivă alternativă asupra unei societăți aflate la finalul unui fenomen de transformare și care asistă, totodată, la nașterea unuia nou.
Privit metaforic, Zidul prabușit în 1989 a creat o altă mentalitate colectivă, o altă percepție asupra prezentului și asupra viitorului, un alter-ethos ce devine pretext pentru multiple întrebări. Raspunsurile din lucrările celor trei artiști aduc în Galeria „Fantom” o altă Românie, un univers în contrast cu noțiunea de stereotip, un univers a cărui energie atrage privitorul în propriul proces al interogării sau al aducerii aminte.
Cei trei artiști – Rone (pictură), Andreea Cel Mare (fotografie) și Dan Nica (sculptură) – au ales Berlinul ca simbol al originii pentru noua Europă, punctul de început al schimbării politice, sociale și culturale, lansând astfel o veritabilă invitație la descoperirea unor tendințe alternative ale artei plastice românești. De-a lungul ultimilor zece ani, Galeria „Fantom”, prin găzduirea mai multor manifestări ale artiștilor plastici și ale scriitorilor români, a devenit un veritabil vector de comunicare a artelor din țara noastră, adresându-se deopotrivă diasporei și publicului german.
Cei trei artisti plastici – RONE (pictura), Andreea Cel Mare (fotografie) și Dan Nica (sculptura) – aduc o privire alternativă asupra spațiului românesc de azi, cu lucrări ce ilustrează tendințele actuale ale artei plastice.
Expoziția EU-RO ALTERNATIV va avea loc între 13 iunie si 7 iulie 2019
și va beneficia de comunicarea generată de
Galeria „FANTOM”
–
Social media
https://www.facebook.com/pages/Galerie-Fantom/451653708511444 https://fantomonline.wordpress.com
Newsletters vor fi adresate clienților galeriei, criticilor de artă germani, muzeelor de artă contemporană, presei culturale, Institutului Cultural Român de la Berlin. La vernisaj vor lua parte reprezentanși ai mass media locale, critici de artă, colecționari, artiști, un public german pasionat de artă sau membri ai diasporei românesti. La rândul lor, cei trei artiști vor promova evenimentul în rețelele sociale, pe paginile proprii… dedicate creațiilor artistice.
***
RONE (www.rone.ro)
Pictură
„Prin această serie de lucrări intitulate sugestiv «Ploi rotunde/Round Rains», propun un joc minimal în care fervorea ductului liber al verticalelor, ce aduc aminte de senzualitatea scurgerii picăturilor de apă, intră în dialog cu suprafețe monocrome, în care vibrația în plan lipsește motivat pentru a nu știrbi din plăcerea lecturii privitorului. Asocierea acestor imagini propuse de mine cu cele ale unor ploi scoate din ecuație noțiunea de abstract. Să rezumăm totul la un altfel de joc, un joc colorat al transparențelor prin care vă îndemn la o anume meditație asupra efemerului momentelor în care ne lăsăm spiritul purtat de frumusețea naturii.”
ANDREEA CEL MARE (www.celmare.ro)
Fotografie
Andreea Cel Mare ilustrează printr-o serie de fotografii viziunea ei arhitecturală asupra modului în care trecutul și prezentul coabitează în București, capitala României.
DAN NICA (http://uapcraiova.ro/dan-nica/)
Sculptură
„Fascinaţia pe care o degajă vechile fonturi tipografice este, pentru privitorul de astăzi, neschimbată, şi probabil identică cu uimirea pe care a adus-o invenţia tiparului. Această extensie a omului ce se prezintă ca o imagine a preciziei repetate, a inspirat forme complet noi de extindere a energiilor sociale. Stilul de literă al titlurilor de ziar şi al publicaţiilor actuale din media, tinde să dea literelor o formă aproape iconică, o formă apropiată de rezonanţă auditivă, aşa cum este apropiată şi de calitatea sculpturală. Temele pe care le abordez în sculptura mea pleacă de la caracterul tipărit, privit ca textură, şi, în acelaşi timp, ca element principal, ca centru de interes al lucrărilor.”
by