Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » INTERVIU » 20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI: SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITORUL LORIN CIMPONERIU, ORAVIȚA ROMINA, JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI: SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITORUL LORIN CIMPONERIU, ORAVIȚA ROMINA, JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN

 

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI

SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITORUL LORIN CIMPONERIU, ORAVIȚA ROMINA, JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN


SMA: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?
LC: Despre mine voi spune că sunt autor, autor de poeme în vers ALB, proză, membru activ al Cenaclului online ”Regatul Artelor”- președinte Ileana Nana Necșuțu, al Cenaclului ”Uniunea Artelor”, director de imagine al revistei literare cu același nume destinat scriitorilor din Oltenia, din țară și nu numai, revistă ce apare prin grija scriitoarei Rodica Nicoleta Ion, cu ajutorul prietenei mele Ileana Nana Necșuțu și al Cornelia Georgescu. Sunt născut în zodia Leu, pe data de 06.08.1969, în Oravița. Sunt încăpățânat, veșnic îndrăgostit de femeie, autor de carte, critic literar.

SMA: Citindu-vă biografia mi-am dat seama că, în fața mea, am un scriitor cu o activitate literară complexă! De când pasiunea pentru scris? Este talent nativ sau moștenire de familie?
LC: Din anii de gimnaziu, când l-am avut ca mentor pe profesorul de istorie Doru Hofman. Deci am talent nativ, dar sunt primul scriitor din familie care a debutat literar. Scriu de la vârsta de 18 ani și am început să scriu o poezie de dragoste, destinată unei femei din Galați.


SMA: Povestiți-ne despre debutul literar!
LC: Am început să public la aproximativ 24 de ani, în anul 1993 la o revistă literară în nr. 7-8 al revistei ”Rostirea Românescă”, debutând cu 2 poezii melancolice, iar în anul 2000 am publicat prima carte de poeme de dragoste intitulată ” Împotriviri de cuvinte” ce cuprinde versuri cu rimă și în vers alb.

SMA: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice sau care trăiesc intens propria lor singurătate, fie ea în doi! Există vreun adevăr în această zicere?
LC: Sunt o persoană sociabilă, dar până într-un moment cheie al vieții mele am trăit singurătatea în doi. Nu mă consider singur, cât timp am o relație cu Creatorul, cu Dumnezeu. De mic mi-a fost cunoscut și am o relație specială, cu El, apreciind natura și toată frumusețea pământului ce ne înconjoară.


SMA: Ce ați simțit atunci când ați publicat prima carte? Ce sentimente v-au încercat?
LC: Prima carte a apărut la maturitate, la vârsta de 31 ani, dar eram încercat de puține emoții, cumulate cu fericire, sentimentul de bucurie, cu satisfacția unei mari realizări. Prima carte am publicat-o, asumânându-mi riscul de a nu fi acceptat… poezia te poate ajuta să convingi și pe alții, să îți umeze calea.


SMA: Aveți un loc anume unde vă așterneți gândurile?
LC: Acum scriu în mijlocul naturii, în liniștea casei sau dictez la telefon în momentul inspirației, prietenei mele Nana Necșuțu, pe telefon la mesagerie, cu pixul, depinde unde mă aflu. Scriam în trecut și pe șervețele, facturi vechi.
SMA: Până la momentul interviului câte volume aveți tipărite?
LC: 53 de cărți publicate, cu tot cu antologii.

SMA: În afară de scris, legat tot de literatură, mai faceți și altceva? Considerați scrisul o meserie din care se pot câștiga bani?
LC: Din păcate nu cred că se pot câștiga bani din literatură, dar te poți bucura de încrederea în sine, respectul de la oamenii pe care îi ai în jur, un drum al eliberării sinelui, un drum anevois spre cunoaștere de sine prin studiu și de asemenea am stimulat tinerele talente să se autodepășească. Am mai scris și coperta 4 la mai mulți autori, mici recenzii de carte.


SMA: La care editură v-ați tipărit cărțile și de ce o considerați preferata dumneavoastră?
LC: Cele mai multe cărți ale mele au fost tipărite la Editura Sitech sau Contrafort, având ambele același administrator, în persoana domnului Popa Aurel, profesor de matematică, care m-a convins de receptivitatea angajaților săi și de profesionalismul de care dau dovadă în munca lor. Am fost cucerit în momentul când mi-a editat mai multe cărți istorice, reușind să restaurez cărți din zona Banatului de o valoare inestimabilă. De atunci colaborăm excepțional și deși prețurile au cam crescut în ultima vreme din cauza războiului și a crizei economice, după circa 2 ani și jumătate sperăm să publicăm o nouă carte de poezie de dragoste în duet, cu prietena mea Ileana Nana Necșuțu, numită ”Izvor de lumină”.


SMA: Participați la evenimente sau cenacluri literare? Sunteți membru al vreunei asociații sau uniuni de creație din România sau din afara țării?
LC: Da, pe cât posibil, întrucât sunt la serviciu program normal și activitățile literare sunt pe locul doi. Am fost la Liga Scriitorilor din România, Timișoara, iar timp de 16 ani am participat la cenaclul ”Mihai Novac” de la Oravița. Astăzi fac parte din cenaclul ”Uniunea Artelor” și cenaclul ”Regatul Artelor”. Sunt prezent în cercuri literare în mai multe zone ale țării: Banat, Oltenia, Moldova, dar cărțile mele s-au bucurat de lansări de carte și în afara granițelor, în Serbia și au fost citite de scriitori și cititori români din Austria și Germania, Elveția.


SMA: Se scrie mult și lucrul acesta îl cunoașteți și dumneavoastră! Există piață de desfacere în România? Cărui segment de public vă adresați?
LC: Tuturor vârstelor, depinde de cât de tânăr au sufletul. Din păcate nu putem vinde ușor cartea în România, fiind o țară săracă. Poezia se adresează unui segment de public educat …


SMA: Sunteți un scriitor consacrat! Unde vă pot găsi cititorii activitatea literară și de unde vă pot cumpăra cărțile?
LC: Din câte știu majoritatea cărților noastre se găsesc pe site-ul Librăria.net, având prețuri accesibile, însă eu nu am beneficiat nicioadată de drepturile de autor. Nu consider că se fac bani din publicații, ci poate postum, se pot bucura de drepturile de autor, copiii noștri.

SMA: Este scrisul o formă de eliberare emoțională a sufletului? Vă simțiți împlinit la finalul oricărui manuscris?
LC: Da cu siguranță, da. Fiecare scriitor se simte eliberat de emoții și încărcat cu timiditate, în fața publicului numeros de la lansări.


SMA: Cum vă alegeți temele sau ele vă aleg pe dumneavoastră?
LC: Tema mea principală este iubirea. Poezia este inspirație.

SMA: V-a trecut prin minte, vreodată, să renunțați la scris? Și dacă da, ce v-ar fi determinat?
LC: Niciodată.


SMA: Considerați necesar întroducerea în manualele de literatură a poeziei și prozei contemporane?
LC: Da, pentru cunoașterea scriitorilor contemporani.


SMA: Ce mesaj aveți pentru tinerele talente?
LC: Să continue să creadă în ei și să publice.


SMA: Ce proiecte de viitor aveți?
LC: Să continuu să scriu și cărți în alte domenii, dar recunosc, că nu mai am exuberanța anilor din tinerețe.


SMA: Perioada tumultuoasă prin care trecem v-a afectat în vreun fel activitatea literară și dacă da, în sensul pozitiv sau negativ?
LC: Nu prea m-a afectat. Sunt încă ok. Nu am mai făcut atâtea lansări ca de obicei, dar am continuat să scriem.


SMA: La final de interviu, vă rog, lăsați un gând pentru cititori!
LC: Să citească cât mai mult literatură clasică, să-și sedimenteze cunoștințele în mai multe domenii! Vă mulțumesc pentru colaborare.



Sibiana Mirela Antoche,
jurnalist, membru U.Z.P.R.


Facebooktwitterby feather