Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » SĂ NE CUNOAȘTEM SCRIITORII!

SĂ NE CUNOAȘTEM SCRIITORII!

 

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI

SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITORUL CALISTRAT ROBU, IAȘI


SMA: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?
CR: Născut la 4 iunie 1952, în localitatea Pufeşti-Vrancea. În prezent, fiind stabilit în Iași, cunoscut fiind și ca reper al conducerii unor entități din lumea artei: UNIUNEA CREATORILOR PROFESIONIȘTI DE ARTĂ (președinte), LIGA SCRIITORILOR, FILIALA IAȘI-NORD EST (vicepreședinte), CENACLUL DE PICTURĂ ȘI LITERATURĂ „OCTAV BĂNCILĂ” AL CERCULUI MILITAR IAȘI (vicepreședinte). Am debutat artistic în anul 1976, devenind și membru al Cenaclului „România Pitorească”, fiind ulterior înscris în lista personalităților FUNDAȚIEI CULTURALE „ETHNOS” (București, 1995), apoi în Clubul de elită al ASOCIAȚIEI „iART” din Iaşi. Am participat în țară și străinătate și evident numeroase expoziții colective, am expus pe simezele unor apreciate expoziții personale. Am debutat cu un album „Omul Ființă Trecătoare”, apoi cu volumul „Frumosul şi Urâtul În Arta Naivă Românească”, Am apărut în antologii literare. Am publicat peste 10 volume: poezii, roman, critică de artă.


SMA: Citindu-vă biografia mi-am dat seama că, în fața mea, am un scriitor cu o activitate literară complexă! De când pasiunea pentru scris? Este talent nativ sau moștenire de familie?
CR: Scriu de când mă știu, am început exact ca primii oameni, în artă, mă refer la primele manifestări umane, cele din peșteri. Am început a crea narațiuni în pictură, apoi prin scris. Consider talentul ca fiind un dar a lui Dumnezeu.


SMA: Povestiți-ne despre debutul literar!
CR: Primele încercări au fost în tinerețe. Cele tipărite au venit mai târziu. La mine culoarea a fost prima, expun din 1976. Am debutat cu albumul „Omul Ființă Trecătoare”.


SMA: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice sau care trăiesc intens propria lor singurătate, fie ea în doi! Există vreun adevăr în această zicere?
CR: Există! Creația e o zbatere în căutarea propriului limbaj, de fapt asta căutăm, un mod de a ne face înțeleși de semenii noștri. Ori modul de a-l găsi este o încercarea care e numai a noastră.


SMA: Ce ați simțit atunci când ați publicat prima carte? Ce sentimente v-au încercat?
CR: Nu știu ce simt alții, dar la mine e ca la preot, după ce mă spovedesc. Ușurare, poate un pic de zbor, așa mai scap de apăsarea gravitației.


SMA: Aveți un loc anume unde vă așterneți gândurile?
CR: Am un loc special în interiorul meu, uneori nici eu nu știu unde e. Dar de acolo vin toate acumulările puse în timp la păstrare, undeva în suflet. De scris, dacă la asta vă referiți, le pun pe calculator, uneori le uit, când le regăsesc, nu le mai recunosc.


SMA: Până la momentul interviului câte volume aveți tipărite?
CR: 14 volume: roman, poezie, cugetări, critică de artă.


SMA: În afară de scris, legat tot de literatură, mai faceți și altceva? Considerați scrisul o meserie din care se pot câștiga bani?
CR: Pictez de mult, dar nici din pictură nu se poate trăi. Din scris, nici atât.


SMA: La care editură v-ați tipărit cărțile și de ce o considerați preferata dumneavoastră?
CR: La Editura PIM. Motivul, probabil prețul mic și calitatea.


SMA: Participați la evenimente sau cenacluri literare? Sunteți membru al vreunei asociații sau uniuni de creație din Romania sau din afara țării?
CR: Particip cu drag la evenimentele cultural din ţară şi din afara ţării. Sunt în Cenaclul „Octav Băncilăˮ al Casei Armatei, Iaşi, Liga Scriitorilor, Uniunea Creatorilor de Artă, Asociaţia Literară „Păstorel”, unde sunt colegi minunaţi şi talentaţi.


SMA: Se scrie mult și lucrul acesta îl cunoașteți și dumneavoastră! Există piață de desfacere în România? Cărui segment de public, vă adresați?
CR: Cititorii mei!? Păi nu am cărți pentru ai mulțumii! Toate le-am dat. Piață!? Cine mai cumpără carte azi? Raportul condiții de trai și lectură e definit de bugetul fiecărei persoane în parte. Dacă eram un popor mai atent la nevoile societăţii actuale, nu ajungeam slugi la alții.


SMA: Sunteți un scriitor consacrat! Unde vă pot găsi cititorii activitatea literară și de unde vă pot cumpăra cărțile?
CR: Scot un număr limitat de cărți. Editurile mari nu mă caută, dar nici eu pe ele. Cititorii mă pot găsi la lansările personale, la expoziţiile de pictură sau mă pot contacta pe Facebook.


SMA: Este scrisul o formă de eliberare emoțională a sufletului? Vă simțiți împlinit la finalul oricărui manuscris?
CR: La mine da. De altfel asta e menirea artei să redea emoții și stări, care la rândul lor să fie simțite de cititor, privitor, ori cei ce sunt iubitori de artă.


SMA: Cum vă alegeți temele sau ele vă aleg pe dumneavoastră?
CR: Viața e tema mea! E atâta mizerie! E păcat să fie lăsată neobservată, poate atunci când omenirea va fi altfel, poate atunci o să spună cineva: „A fost unul care a lăsat o imagine reală a acelor vremuri”.


SMA: V-a trecut prin minte, vreodată, să renunțați la scris? Și dacă da, ce v-ar fi determinat?
CR: În fiecare zi. Am noroc, îmi trece repede! Pentru mine e un mod de a mă feri de a duce acest balast în altă lume. Îl las demonilor de aici. Paradoxul e, când cred că am scăpat de un motiv, locul lui e luat de altul. Sănătate să fie, că de motivații nu ducem lipsă!


SMA: Considerați necesar întroducerea în manualele de literatură a poeziei și prozei contemporane?
CR: Sigur că da! E firesc ca tinerii să vadă că există încă talente și artiști care sfidează Globalismul.


SMA: Ce mesaj aveți pentru tinerele talente?
CR: Fraților dacă nu aveți pe nimeni în sistemul de propagandă al noii stăpâniri, căutați unul măcar. Altfel vă costă mult să fiți sufletul unui neam lovit la temelie, cum e al nostru. Mesajul ar fi: poți trăi fără suflet!?


SMA: Ce proiecte de viitor aveți?
CR: Timp și bani mi-aş dori, proiecte sunt! Unul ar fi Urâtul şi Frumosul În Arta Naivă Universală. Dar cel imediat e partea a doua a romanului „Călător în Timp”, care e aproape de final, a patra trilogie „Callo”, „Lupul Alb” şi „Cerrber” aşteaptă să fie finalizată.


SMA: Perioada tumultuoasă prin care trecem v-a afectat în vreun fel activitatea literară și dacă da, în sensul pozitiv sau negativ?
CR: Pentru scris e o opțiune pozitivă, extraordinară, vă dați seama ce vremuri trăim, personajele mele sunt de aici, de acum și trăiesc și mor de covid, foame, mizerie, facturi mari, bănci, și alți criminali ai vremurilor de azi. Dar ca sacrificiu a marii lumi e o nenorocire cum nu s-a mai văzut de mult. Afectarea vine din plin, mai ales la cei nevoiaşi și tot mai mult la cei cu multă simțire, mă refer la artiști.


SMA: La final de interviu, vă rog, lăsați un gând pentru cititori!
CR: Să ne ferească Dumnezeu de nebuni și de proști! Dar după mine partea proastă de acum vine! Să ne rugăm să fie pace iar tinerii să nu renunţe la proiectele lor!


Sibiana Mirela Antoche,
jurnalist, membru U.Z.P.R.


Facebooktwitterby feather