Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » SĂ NE CUNOAȘTEM SCRIITORII!

SĂ NE CUNOAȘTEM SCRIITORII!

 

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI

SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITORUL MARIUS VLĂSCEANU, BUZĂU

S.M.A.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?
M.V.: Bună ziua distinsă doamnă scriitor, Sibiana Mirela Antoche. Sunt profund onorat să vă adresez caldele mele mulțumiri pentru acest minunat interviu, un demers necesar și atât de important. Întrucât mă caracterizează sinceritatea absolută, vă voi răspunde succint. Înainte de a fi poet, scriitor, promotor și organizator de evenimente cultural-artistice, sunt OM! Un om care a întins o mână de ajutor multor tineri români din toate colțurile țării dar și din afara ei, în ceea ce privește domeniul scriiturii. Poet, scriitor, promotor al valorilor culturale și tradiționale românești, politician și om de cultură buzoian. Volume publicate: ,,Cuvinte în tihna”, 2013 editura Media Promotion Buzău; ,,O istorie sinceră a liberalismului românesc 1875-2014”, Buzău, 2014; „Cântecul inimii”, „Royal poems”, Editura Teocora, 2017; ,,România sub zodia deznădejdii,”, vol.1, editura Teocora 2017; ,,Colecție de sentimente”, aforisme, editura Teocora, 2019 Buzău. În calitate de organizator de evenimente, am organizat trei mari expoziții de artă: Expoziție de artă Marius Vlăsceanu și Seila Rațiu, noiembrie 2015, la sediul Fundației „Sfântul Sava” Buzău, Expoziție ,,Istorie și spiritualitate românească” a fraților Bogdan și Viorel Ioniță, organizată la sediul Mizil Hub din Mizil, Jud.Prahova, octombrie 2017; Expozitie și lansare de carte ,,Regal de patriotism românesc”, decembrie 2017, la Palatul Alexandru Marghiloman Buzău. Prezent în alte publicații: Antologia pentru Civilizație Creștină 2017, editata de ASCIOR. Cartea ,,Oglinda” a scriitorului și omului de cultură Ion Viorel Ionita din București. Antologia ,,Lacrimi de nemurire”, editată de Societatea Culturală „Apollon” România, a domnului ambasador George Călin, 2018, Coșereni, Jud Ialomița; Revista ,,Orizonturile bucuriei”, editată de ASCIOR. Premii și diplome obținute: Diploma de excelență din partea ASCIOR 2017, Diploma Revistei ,,Uscând o lacrimă”, 2018; Certificat de imputernicire-președinte ASCIOR Mizil ,aprilie 2018; Diploma de participare din partea Fundației ,,Origini Carpatice”,2017; Diploma de excelență din partea asociației ,,Renașterea Neamului Românesc,”, anul 2017, Rimnicu Sărat; Diplomă de excelență, din partea Primăriei Rușețu, cu ocazia lansării de carte a domnului Dumitru Istrate Rușețeanu 2018.; Diplomă de excelență din partea Consiliului Județean Ialomița cu ocazia Centenarului Marii Uniri, pentru contribuție în domeniul culturii, 2018; Diplomă de excelență pentru contribuția în domeniul culturii din partea Academiei Națiunii Române din Chișinău 2022. Militant activ pentru cultura și promotor al tinerelor talente, fondator al revistei ,,Ochiul buzoian”.


S.M.A.: Citindu-vă biografia mi-am dat seama că, în fața mea, am un scriitor cu o activitate literară complexă! De când pasiunea pentru scris? Este talent nativ sau moștenire de familie?
M.V.: Stimată doamnă, nu pot spune că sunt un scriitor foarte bun! Sunt alții mai buni ca mine, cu siguranță, dar pot certifica faptul că am o pasiune de nestăvilit pentru cultură, tradiții, folclor, literatura românească. Aș putea spune că este un talent moștenit din familie, iar primii ,,muguri” i-am avut în perioada claselor gimnaziale.


S.M.A.: Povestiți-ne despre debutul literar!
M.V.: Am debutat în anul 2013 când am lansat la Buzău, primul meu volum de poezii intitulat ,,Cuvinte în tihnă”, o carte foarte revoluționară, cu poeme de o sensibilitatea aparte, romantice dar și patriotice și religioase. Unii colegi scriitori au apreciat demersul meu de atunci, alții mi-au dat în cap, criticând chiar și o virguliță. Totuși, asta mi-a folosit foarte mult în viață și m-a întărit scriitoricește, vorbind. Am luat-o ca pe un sfat înțelept bătrânesc, nicidecum ca pe o ofensă. Am progresat datorită acestui aspect.


S.M.A.: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice sau care trăiesc intens propria lor singurătate, fie ea în doi! Există vreun adevăr în această zicere?
M.V.: Eu trăiesc viața intens în fiecare zi! Îmi place să scriu, dar nu sunt un grafoman! Scriu tot ce simt, cum simt, scriu din suflet pentru suflet! Nu sunt o fire solitară deloc!


S.M.A.: Ce ați simțit atunci când ați publicat prima carte? Ce sentimente v-au încercat?
M.V.: Îmi era teama să ies la rampă, dar în același timp eram și foarte curios să apară cartea pe piață, să văd cum va fi primită. Sunt mulțumit de debutul meu literar, dar mai ales de faptul că am perseverat și nu m-am pierdut în negura timpului.


S.M.A.: Aveți un loc anume unde vă așterneți gândurile?
M.V.: Da, am acasă un birou special, un loc de poveste în care mă retrag și scriu!


S.M.A.: Până la momentul interviului câte volume aveți tipărite?
M.V.: Până în acest moment am șase volume tipărite, cărți de poezie, eseuri, aforisme dar și o revistă bilunară intitulată ,,Ochiul Buzoian”, în care promovează oameni talentați, aflați la început de drum.


S.M.A.: În afară de scris, legat tot de literatură, mai faceți și altceva? Considerați scrisul o meserie din care se pot câștiga bani?
M.V.: Scrisul este o pasiune cu care te naști! Când faci ceva din pasiune și cu har, mai ales literatura, nu poți avea pretenția să și scoți bani. Acela ar fi doar business!! Eu nu fac business cultural niciodată!


S.M.A.: La care editură v-ați tipărit cărțile și de ce o considerați preferata dumneavoastră?
M.V.: Lucrez în prezent cu Teocora Buzău, o editură foarte bună, cu oameni inimoși și dedicați, care lucrează cu multă pasiune pentru munca lor. Sunt mulțumit de domniile lor!


S.M.A.: Participați la evenimente sau cenacluri literare? Sunteți membru al vreunei asociații sau uniuni de creație din Romania sau din afara țării?
M.V.: Sunt un participant activ și promotor cultural al evenimentelor artistice și culturale din Buzău și alte județe. Din păcate, nu am timp să frecventeze și cenacluri literare!


S.M.A.: Se scrie mult și lucrul acesta îl cunoașteți și dumneavoastră! Există piață de desfacere în România? Cărui segment de public, vă adresați?
M.V.: Personal, scriu din suflet pentru suflete adevărate, pentru oameni care simt și trăiesc tot ceea ce scriu. Scriu atât pentru oameni cultivați cât și pentru persoane mai puțin instruite, dar care au o inimă mare și simt românește. Asta contează cel mai mult!



S.M.A.: Sunteți un scriitor consacrat! Unde vă pot găsi cititorii activitatea literară și de unde vă pot cumpăra cărțile?
M.V.: Doritorii îmi pot găsi cărțile la Bibliotecă, librării și chiar la mine, evident cu autograf! Le ofer gratuit, din suflet!


S.M.A.: Este scrisul o formă de eliberare emoțională a sufletului? Vă simțiți împlinit la finalul oricărui manuscris?
M.V.: Cu siguranță, scrisul este o formă de eliberare emoțională a sufletului unui slujitor al slovei. Nu ar putea fi altfel!


S.M.A.: Cum vă alegeți temele sau ele vă aleg pe dumneavoastră?
M.V.: Natura mă inspiră cel mai mult! Apoi realitatea cotidiană!


S.M.A.: V-a trecut prin minte, vreodată, să renunțați la scris? Și dacă da, ce v-ar fi determinat?
M.V.: Marius Vlăsceanu este un umil slujitor al slovei și al culturii. Nu aș putea vreodată să renunț fiindcă asta mă definește cel mai bine ca persoana. Scrisul este esența vieții mele, aș putea spune fără echivoc!


S.M.A.: Considerați necesar întroducerea în manualele de literatură a poeziei și prozei contemporane?
M.V.: Mă deranjează cel mai mult că scriitori foarte buni nu prea mai apar în cărți, în manuale de literatură. Există o tendință infamă de ștergere a trecutului nostru ca ne-am și identitate. Nici scriitorii contemporani nu prea sunt promovați așa cum ar trebui.


S.M.A.: Ce mesaj aveți pentru tinerele talente?
M.V.: Să creadă în visul lor și să lupte! Să pătrundă fără teamă și cu curaj în lumea culturală românească. Este nevoie ca de aer, de cultură!


S.M.A.: Ce proiecte de viitor aveți?
M.V.: Prefer sa le înfăptuiesc, apoi să vin în fața publicului! Promit să fiți printre primii care veți afla de noile proiecte pe care le am deja în desfășurare.


S.M.A.: Perioada tumultuoasă prin care trecem v-a afectat în vreun fel activitatea literară și dacă da, în sensul pozitiv sau negativ?
M.V.: Nicidecum stimată doamnă! Am continuat să scriu, chiar dacă a fost mai greu și anevoios să și organizez un eveniment sau o lansare de carte.


S.M.A.: La final de interviu, vă rog, lăsați un gând pentru cititori!
M.V: Aș dori să transmit tuturor cititorilor multă sănătate și să auzim numai de bine! Este nevoie de cultură, avem cu toții nevoie de înțelepciune și adevăr. Să fie încrezători și plini de speranță într-o viață culturală mai bună și mai deschisă. Tot respectul pentru dumneavoastră și cititorii noștri!

 

Sibiana Mirela Antoche,
jurnalist, membru U.Z.P.R.

Facebooktwitterby feather