Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » 20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI: SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU POETA ANDREEA VĂDUVA, FILIPEȘTII DE PĂDURE, PRAHOVA

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI: SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU POETA ANDREEA VĂDUVA, FILIPEȘTII DE PĂDURE, PRAHOVA

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI

SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU POETA ANDREEA VĂDUVA, FILIPEȘTII DE PĂDURE, PRAHOVA


SMA: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?
AV: Sunt un om retras, aș spune. Socializez cu toată lumea, dar am momente când prefer, să mă ascund de forfota lumii. Am si defecte, cine nu are? Cicălitoare uneori, încăpățânată, sunt în zodia Taur, deci se subînțelege.
Sensibilă, îl văd ca un defect, boemă și lista continuă.

SMA: Citindu-vă biografia mi-am dat seama că, în fața mea, am un scriitor cu o activitate literară complexă! De când pasiunea pentru scris? Este talent nativ sau moștenire de familie?
AV: Prima mea așa-zisă poezie „s-a născut” când aveam 13 ani, îmi plăcea să scriu mici povestioare, aveam un jurnal pe care îl mai „îmbrăcam” cu gândurile mele de puștoaică. Într-o zi mi-am luat caietul, pixul și m-am pus pe treabă. Îmi aduc aminte că după asta dat teză la Limba Română, având ca subiect poezia și ghiciți ce? Am luat 10.
Este ceva nativ, nu cunosc să fi avut scriitori în familie.


SMA: Povestiți-ne despre debutul literar!
AV: Ca autor am debutat în 2019, în urma câștigării unui Concurs literar, Premiu „Eminescu – 1868, Oravița, premiu ce consta în tipărirea volumului de debut. Marea mea tristețe a fost (și este) că nu am avut parte de lansare, deși mi se promisese. Dar mi-am văzut visul implinit, ce mai contează aceste… detalii? Exemplarele mi-au fost trimise acasă, ce bucurie am simțit când am luat o carte în mână și mi-am văzut numele scris pe copertă. „Poeme rupte din viață” titlu gândit încă de la primele mele notițe virtuale.


SMA: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice sau care trăiesc intens propria lor singurătate, fie ea în doi! Există vreun adevăr în această zicere?
AV: Da, cum am mai spus sunt un om retras, îmi place sunetul ploii, muziza veche, romantică, plimbările în natură.


SMA: Ce ați simțit atunci când ați publicat prima carte? Ce sentimente v-au încercat?
AV: Am plâns! Gândiți-vă că eu, o fată de la țară, cu o anumită deficiență fizică și cu puțină școală și-a îndeplinit visul depășindu-și condiția, trecând peste răutățile care se mai întâlnesc în lumea asta a condeierilor.


SMA: Aveți un loc anume unde vă așterneți gândurile?
AV: Sigur că da, mă găsiți pe pagina mea de Facebook „ Poeme rupte din viață – Andreea Văduva.


SMA: Până la momentul interviului câte volume aveți tipărite?
AV: Un volum, dar am multe antologii colective din care am făcut parte.


SMA: În afară de scris, legat tot de literatură, mai faceți și altceva? Considerați scrisul o meserie din care se pot câștiga bani?
AV: Am colaborat ca textier pentru câțiva artiști, genuri muzicale diverse, de la folk, pop, până la muzică populară. Nu am ținut morțiș să mă îmbogățesc în urma textelor scrise, dar per total am strâns ceva bănuți.


SMA: La care editură v-ați tipărit cărțile și de ce o considerați preferata dumneavoastră?
AV: Manuscrisul premiat în 2019 a fost tipărit de Clubul Mitteleuropa Viena/Oravița, nu știu exact dacă este vorba chiar de o editură sau dacă organizatorii sau ocupat direct de asta.
Cu alte edituri nu am avut colaborări.

SMA: Participați la evenimente sau cenacluri literare? Sunteți membru al vreunei asociații sau uniuni de creație din România sau din afara țării?
AV: Nu figurez ca membru în nicio uniune sau ligă a scriitorilor. Am fost prezentă doar la 3 evenimente literare, concursuri mai exact, unde am fost unul dintre premianți: Festivalul de creație literară „Bogdania”, Festivalul-Concurs Internațional de creație literară „Grigore Vieru-Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi!” și „Elogiul Iubirii”.


SMA: Se scrie mult și lucrul acesta îl cunoașteți și dumneavoastră! Există piață de desfacere în România? Cărui segment de public vă adresați?
AV: Îmi place să cred că oamenii încă mai citesc, fie o poezie, o poveste, un citat. Pentru că dincolo de copertă sau mai nou, tastatură, se află un suflet care, asemeni mie, scrie din propriile experiențe, dureri sau bucurii. Cărui segment mă adresez? Celor care iubesc poezia clasică, ușor de înțeles și care încearcă să transmită emoție.


SMA: Sunteți o scriitoare consacrată! Unde vă pot găsi cititorii activitatea literară și de unde vă pot cumpăra cărțile?
AV: Îi aștept cu mare drag pe pagina de Facebook „Poeme rupte din viață – Andreea Văduva”!
Referitor la cărți, exemplarele volumului meu de debut s-au epuizat, eu eram cea care le expedia doritorilor, nefiind în legătură cu nici o librărie.


SMA: Este scrisul o formă de eliberare emoțională a sufletului? Vă simțiți împlinită la finalul oricărui manuscris?
AV: Categoric! De multe ori am scris despre mine, despre trecutul sau frământarile mele. O poezie care nu e simțită de poet, o poezie care nu înduioșează, o poezie care nu pune cititorul pe gânduri este doar un text care rimează. 


SMA: Cum vă alegeți temele sau ele vă aleg pe dumneavoastră?
AV: Contează mult starea pe care o am, am nevoie de liniște, de o muzică în surdină, de o cafea fierbinte.
Și anotimpul toamna mă inspiră, îl înțeleg pe Bacovia de ce o iubea așa de mult.

 

SMA: V-a trecut prin minte, vreodată, să renunțați la scris? Și dacă da, ce v-ar fi determinat?

AV: De multe ori răutatea așa-zișilor colegi de breaslă m-a făcut să fac în pas în spate, să mă retrag din anumite grupuri literare, să nu mai particip la anumite proiecte. Lumea scriitorilor e o junglă.  Și cu asta am spus tot. De multe ori răutatea așa-zișilor colegi de breaslă m-a făcut să fac în pas în spate, să mă retrag din anumite grupuri literare!SMA: Considerați necesar întroducerea în manualele de literatură a poeziei și prozei contemporane?
AV: Ar fi minunat, dar nu poezia sau proza contemporană care se tot perindă de câțiva ani încoace, plină de vulgaritate, seacă și fară sens.


SMA: Ce mesaj aveți pentru tinerele talente?

AV: Să creadă în ei, să accepte sfaturile celor care știu cu ce se mănâncă literatura, să nu pună la suflet criticile făcute cu răutate. Însă, cel mai important, să nu se urce pe un piedestal, să nu se autointituleze poet sau prozator. Noi suntem doar  oameni, care atunci când au un stilou scriu, mână în mână cu Dumnezeu!

 
SMA: Ce proiecte de viitor aveți?
AV: Îmi doresc să continui cu „Poeme rupte din viață”, al 2-lea volum. Am crescut, astăzi am poezii mult nai calitative, cred eu. Dar rămâne de văzut. Momentan îmi petrec timpul cu băiețelul meu, el e cea nai frumoasă poezie a mea.


SMA: Perioada tumultuoasă prin care trecem v-a afectat în vreun fel activitatea literară și dacă da, în sensul pozitiv sau negativ?
AV: Neparticipând constant la întruniri sau evenimente pot spune că nu m-a afectat în niciciun mod.


SMA: La final de interviu, vă rog, lăsați un gând pentru cititori!
AV: Iubiți tot ceea ce vă înconjoară, de lucrurile bune bucurați-vă, pe cele rele depășiți-le!
Vă salut cu drag și cu respect.


Sibiana Mirela Antoche,
jurnalist, membru U.Z.P.R

Facebooktwitterby feather