Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » PASTORALA » Scrisoare pastorală Foaie periodică,  gratuită  a Parohiei Malovăţ-Mehedinţi Anul XXIV(2024),  nr. 509(1 –15 Ianuarie)

Scrisoare pastorală Foaie periodică,  gratuită  a Parohiei Malovăţ-Mehedinţi Anul XXIV(2024),  nr. 509(1 –15 Ianuarie)

 Scrisoare pastorală

Foaie periodică,  gratuită  a Parohiei Malovăţ-Mehedinţi

Anul XXIV(2024),  nr. 509(1 –15 Ianuarie)

 

Dragii mei enoriași!

La  început de an 2024, rog pe Bunul Dumnezeu să reverse asupra Dumneavoastră și celor dragi ai Dumneavoastră sănătate, bucurii, împliniri în toate cele bune, puterea de a nu vă pierde speranța și credința, să aveți pace, liniște sufletească, bună înțelegere și trăire creștinească!  La mulți și fericiți ani!

*

 Rugă la-nceput de an. Ajută, Doamne, tuturor celor obidiți și nefericiți, tuturor prietenilor și dușmanilor, tuturor binefăcătorilor și răufăcătorilor noștri, tuturor celor ce cred și celor ce nu cred în Tine, ajută și familiei mele, enoriașilor mei, ajută-mi și mie! 

Spre Tine se îndreaptă speranțele noastre, căci Tu ești limanul speranței și bucuria împlinirii. Fă ca-n lume să fie pace, sănătate, pâine și bucurie! Lumina Ta să lumineze întunericul necredinței, al urii și al prostiei. Să fie mai multă iubire între oameni și popoare, să fie oamenii oameni pentru oameni, ci nu lupi. Fă, Doamne, ca să se oprească armele, iar sângele și lacrimile să nu mai curgă. Oprește puhoaiele de refugiați și fă-i să se întoarcă în țările lor, la casele lor, redă-le bucuria de-a trăi acolo unde s-au născut. Ajută, Doamne, tuturora și fiecăruia în parte să nu-l muște șarpele ce l-a mușcat pe Iuda, să nu-l sfâșie acest monstru nevăzut al bolii, ce ne bântuie planeta de    câțiva ani încoace. Fă, Doamne, să fie cât mai puține jertfe și victime pentru pâine, cât mai puțină grijă pentru ziua de mâine, cât mai multă încredere, siguranță, sănătate, dragoste și nădejde. Fă, Doamne, să curgă vinu-n teascuri, iar săracul să nu-l bea numai în grijanie. Fă, Doamne, să ardă toate tichetele și cartelele de alimente din lume, să nu mai moară nimeni de foame, de boală și de urgii de tot felul. Doar proștii, hapsânii, trădătorii de frate și de țară, hoții, afaceriștii, escrocii, lașii, fanfaronii să se ducă în pustiile Saharei, în frigurile Siberiei și în tartarul gheenei, pregătit de Tine celor ce nu Te vor! Rămână aici, pe pământ, între noi și cei dintotdeauna, belșugul, pacea, fericirea, iubirea, sănătatea și cântecul, credința și nădejdea, Doamne!

Revarsă din plinătatea bunătății Tale și peste noi, că prea ne-am sălbăticit! Simțim nevoia de Tine mai mult decât oricând, deși nu vrem s-o recunoaștem. Te așteptăm, Doamne, cu ușile zăvorâte, pentru ca să nu știe vecinii că suntem acasă și că primim străini! Nu Te mai recunoaștem, Doamne, și-ai devenit străin pentru deșertul nostru. Tu ești ploaia pe care o așteptăm să ne astupe crăpăturile, să ne astâmpere setea, să ne redea speranța de viață! Am îmbătrânit, Doamne, înainte de vreme! Tu, Cel care-Ți măsori zilele cu veșnicia, redă-ne, Doamne, bucuria de-a trăi! Fă, Doamne, ca și eu, ca toți cei ce încă mai suntem, în prag de An Nou, să avem mai mulă nădejde în viitor!

Dar, Doamne, noi n-am venit pe lume, fiindcă Te-am rugat sau Te-am obligat  să ne lași, am venit fiindcă Tu însuți ne-ai adus! Lăsăm în voia Măriei Tale destinul ființei noastre și nu încercăm, fiindcă nici n-am putea altfel, să schimbăm noi voia Ta! Fă, Doamne, însă, atâta cât trăim, să fim sănătoși, să fim înțelepți, să pășim pe drumul vieții și-al mântuirii, să avem pâine pe masă! Pe acestea să ni le dai nouă din belșug, iar de celelalte să Te îngrijești Tu, c-așa e când ești Tată, zice-o vorbă din bătrâni!

Alungă, Doamne, bolile din noi, din case și din oase, redă sănătatea celor din spitale, binecuvântează și ajută celor ce se jertfesc cu fiecare zi, cu fiecare ceas, la căpătâiul celor bolnavi!  Alungă, Doamne, din lumea Ta pe toți cei care vor rău creației Tale, celor ce vor războaie, moarte și suferință, celor ce ne vor pieirea. Înmulțește-ne copiii, întoarce-ne acasă pe cei dragi plecați peste mări și țări după o pâine, după un trai mai bun, ajută-ne să ne iubim mai mult Țara, pe semenii noștri și mai ales pe Tine, Dumnezeul dragostei, al înțelepciunii, al dreptății și al milei. Fă, Doamne, să ne înflorească Țara, să fim liberi și stăpâni pe bogățiile ei. Fii cu noi, Părinte Sfânt, căci crucea vieții ne e grea și n-o mai putem duce. Ajută-ne să nu ne prăbușim! Întinde-ne mâna și mila Ta și redă-ne puterea, voința și bucuria de-a merge mai departe. Cu Tine alături nu ne vor doborî nici vânturile, nici furtunile, nici ploile, nici gerul, nici covidul, nici războiul, nici dușmanii, nici bolile, nici greutățile, nici necazurile.

Fii, Doamne, cu noi și le vom avea pe toate! Amin și voia Ta să fie!

*

Gânduri de ținut minte: Am cules de pe internet câteva gânduri frumoase și înțelepte. Păcat că cel ce le-a pus acolo a uitat să scrie și ale cui au fost. Totuși, le redăm mai jos:❋ Viața nu face zgomot. Trece atât de ușor, încât, dacă nu ești atent, îți scapă printre degete. ❋Cine dă, nu trebuie să-și amintească, iar cine primește nu trebuie să uite. ❋Să fii atent la șoaptele vieții, nu la zgomotele ei! ❋Fiecare vede în ceilalți ceea ce are în inima sa: dragoste, sau ură. ❋Dacă fiecare ar acționa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai. ❋Patru lucruri pe care le avem mai mult decât credem: defecte, datorii, ani și dușmani. ❋ Netoții caută răzbunarea. Inteligenții lasă destinul să trimită nota de plată. ❋ Sunt trei categorii de oameni pe care nu trebuie să-i uiți: pe cei care te ajută în momentele dificile, pe cei care te părăsesc în momentele dificile și pe aceia care te pun în momente dificile. ❋Matematica îți poate salva viața dacă eviți trei accidente geometrice: cercurile vicioase, triunghiurile amoroase și capetele pătrate. ❋Nu regreta nimic din viață, cu excepția a ce nu ai făcut! ❋Arta de a trăi frumos: cuvântul ceartă să-l transformăm în ,,ce artă!” Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la viață este că mai am multe de învățat…! ❋Probleme, neajunsuri sau oameni care nu se plac vor fi tot timpul, dar contează să nu le dăm mai multă importanță decât este necesar. ❋ În viață este necesară și vremea rea. Numai așa vezi cine este dispus să împartă umbrela cu tine. ❋Unii citesc și adorm, alții citesc și se trezesc… ❋Prietenia și iubirea se simt, nu trebuie demonstrate.

*

Tradiții de Anul Nou(I). Cele mai multe obiceiuri din ziua de Sfântul Vasile au ca scop atragerea fertilităţii şi bogăţiei. Astfel, ,,Semănatul”, ,,Pluguşorul”, ,,Plugul cel Mare” şi ,,Vasilica” sunt cele mai importante obiceiuri din prima zi a anului şi au o valoare colectivă puternică: sunt adresate individual, fiecărui gospodar în parte, dar acelaşi conţinut se referă şi se repetă pentru toţi membrii comunităţii. Totodată, se urează bunăstare fizică şi materială individului în ,,Sorcova” sau colindele de Sfântul Vasile. Un alt obicei răspândit este atingerea unui miel în ziua de Sfântul Vasile, acest gest aducând noroc şi bogăţie.

De asemenea, în ziua de Sfântul Vasile, în general la sate, se practică numeroase obiceiuri de descifrare a viitorului, obiceiuri cu vădită origine păgână.

          Fiind la cumpăna între „timpul bătrân” şi cel nou, fetele din comunitatea sătească îşi căutau prin semne matrimoniale ursitul, aflarea viitorului soţ. În satele noastre obiceiul se numea „sânvăsâi” amintind numele Sfântului Vasile şi consta printr-o ceremonie magică în care fetele de măritat îşi ghiceau viitorul soţ. Flăcăii şi fetele, de vârste apropiate se adunau la casa unora dintre ei. În camera cu ferestrele acoperite se aşezau pe masă 9 – 12 blide (farfurii) cu fundul în sus. Fiecare acoperea câte un obiect considerat simbolic: oglindă, pieptene, busuioc, ştiulete de porumb, spin, bani, pâine, mici instrumente de lucru (cuţit, cute, foarfece). Fetele îşi alegeau câte un blid şi în funcţie de ce găseau sub el, descopereau, prin analogie cu obiectele, defectele sau calităţile viitorilor soţi. Pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, se zice că e bine să bei mult vin, existând credinţa că atât vin cât va bea omul în aceasta zi, atât sânge va avea în obraz în timpul anului. Mai mult, femeile obişnuiau să joace fusul şi furca, pentru a creşte cânepa peste an. Un număr mare de practici magice şi ritualuri se săvârşeau în această zi și marcau începutul, nu doar al unui nou an, dar şi, în mod simbolic, al unui nou ciclu de viaţă.

Românii îl sărbătoresc în prima zi din an pe sfântul ,,păzitor de duhuri rele”. Sfântul Vasile, perceput de unii drept primul petrecăreţ, numele lui fiind considerat de alţii drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este apărătorul creştinilor, ,,păzitor de duhurile rele”. Pe de o parte, 1 ianuarie reprezintă un moment de cumpănă, care, în funcţie de cunoaşterea tradiţiilor mitologice, poate fi interpretată în sensul dorit de fiecare; pe de altă parte, este o zi fastă prin excelenţă – este prima zi a anului, a unui nou interval de timp. Integrându-se în perioada mai largă a sărbătorilor de iarnă, ce debutează în ziua de Sfântul Nicolae, obiceiurile ce au drept scop uratul revin la domeniul fundamental al vieţii omului simplu de la ţară: muncile agricole, fertilitatea câmpului, roadele bogate etc. Astfel, ,,Semănatul”, ,,Pluguşorul”, ,,Plugul cel Mare” şi ,,Vasilica” sunt cele mai importante texte, care se rostesc în prima zi a anului şi au o valoare colectivă puternică(Va urma).

*

La cumpănă de ani. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate, căci fără El suntem praf și pulbere. Atât cât vrea El mai ființăm pe acest pământ, ne mai bucurăm de fiecare zi ce ne-o dăruiește, de fiecare anotimp, de fiecare clipă fericită, pe care mai avem prilejul s-o trăim!

Vă mulțumim cordial tuturor pentru tot sprijinul ce ni l-ați dat în cursul anului 2023! Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați primit cu colindul, atât la Crăciun, cât și la Bobotează, după datina străbună, ca niște adevărate  familii de creștini! Vă mulțumim cordial pentru darul ce ni l-ați făcut, fiecare după voia și posibilitățile ce le-a avut, dar mai ales pentru bunăvoința creștinească și românească. Să dea Dumnezeu să vă găsim pe toți sănătoși și cu voie bună mulți ani de aici înainte!

La cumpănă de ani, se cuvine să facem un scurt bilanț  fiecare dintre noi cu privire la viața noastră, la familiile noastre, la speranțele ce le avem de viitor. Dacă n-ar mai fi sărbătorile și rânduielile acestea ale anotimpurilor, viața ar fi ca o lungă călătorie fără popas. Așadar, să ne oprim un pic în lungul drum al trecerii noastre prin lume și să ne facem un examen de conștiință fiecare. Să ne imaginăm că derulăm filmul vieții noastre de până acum, cu toate ale sale bune și rele. Să ne imaginăm, de asemenea, că la acest film ar privi și Dumnezeu. Ia gândiți-vă, ați găsi vreo scenă în acel film de care să vă fie frică, ori să vă roșească obrazul la gândul că va vedea-o  Cel de Sus?  Sau chiar și numai ceilalți semeni ai Dumneavoastră?! E o grea încercare. Căutați, de asemenea, să socotiți dacă ați făcut tot ce a depins de Dumneavoastră, ca propria familie să dureze, ca soțul, soția, copiii, părinții, socrii, cumnații  Dumneavoastră să aibă o rază de fericire, când s-au aflat în preajma Dumneavoastră, când ați vorbit, când ați muncit împreună. Vedeți dacă ați făcut vreo fărâmă de bine cuiva, dacă v-ați făcut întotdeauna rugăciunea, dacă sunteți împăcați cu Dumneavoastră înșivă, cu cei din jur și, mai ales, cu Dumnezeu. Încercați să vă imaginați, că în clipa următoare ați fi chemați înaintea lui Dumnezeu, că v-ar sosi ceasul cel din urmă. Aveți, oare, bagajul făcut? Sunteți, într-adevăr, pregătiți de marea călătorie?  Aveți suficiente argumente ca să vă apărați la dreapta judecată pentru faptele săvârșite în această viață?  Sunt câteva întrebări, pe care ar trebui să ni le punem fiecare dintre noi la această cumpănă de ani.

Faceți planuri pentru familia Dumneavoastră, dar țineți seamă și de ceilalți membrii ai familiei. Vedeți dacă și lor le place și sunt de acord cu ceea ce vreți să faceți. Așa va fi armonie și unitate în casa Dumneavoastră și nimănui  lehamite nu-i va fi, că stați sub același acoperiș!

A fost un an greu nu numai pentru fiecare dintre noi, ci pentru lumea întreagă. Au continuat să moară mulți, foarte mulți oameni de Covid, atât la noi în țară, cât și în lume. Boala este oarecum sub control în momentul de față, dar tot mai face victime, mai ales printre cei slăbiți de alte boli. Alte variante ale bolii însă apar la orizont și acestora încă nu li se cunoaște tratamentul. Deci, pericolul continuă să persiste.

Un alt mare pericol s-a ivit însă la începutul anului 2022 în lume: războiul din Ucraina; anul trecut cel din Orientul Apropiat. Frații s-au luat la bătaie între ei, unul vrând să răpească grădina și casa celuilalt. Acela s-a luptat pe viață și pe moarte să se apere. A strigat după ajutor și iată că din lumea întreagă i-au venit alții în ajutor. Au murit însă și de-o parte și de alta a frontului sute de mii de civili și de ostași. Au fost bombardate zi și noapte unități militare, hidrocentrale, centrale nucleare, spitale, școli, grădinițe, instituții de cultură și administrative, blocuri de locuințe. Orașe întregi au fost șterse de pe fața pământului. Copii, femei, bătrâni, adulți au fost sfârtecați de bombe și rachete, străpunși de gloanțe și de schije, striviți sub dărâmături. Milioane de oameni au pornit în bejenie, cu frica-n suflet și cu moartea-n spinare, căutându-și scăparea-n țările din jur. Avem și noi, românii, mulțumirea, că ne-am comportat ca un popor cu adevărat creștin. Cu mult peste un milion de ucraineni și-au găsit scăparea-n România. Le-am dat mâncare, haine, adăpost, serviciu, copiilor școli în limba ucraineană, ba le-am mai dat și bani de cheltuială. Mulți români au luat familii sau persoane refugiate din Ucraina și i-au adăpostit în casele lor, ca pe niște rude apropiate. Cu toții speră și sperăm să înceteze cât mai curând războiul, vărsarea de sânge și șuvoaiele de lacrimi. Să dea Dumnezeu!

Am fost profund dezamăgiți și stupefiați în 1922, când parlamentul și președintele ucrainean au dat o lege, prin care interziceau limba română din puținele biserici și puținele școli în care ea se mai folosea. Episcopi români de acolo au fost obligați să părăsească țara. E greu de înțeles și de motivat o asemenea măsură. Se adeverește vorba românească: ,,Cel pe care nu-l lași să moară, nu te lasă să trăiești!” În Ucraina, mai bine-zis în Bucovina de Nord cea donată de Stalin Ucrainei, trăiesc cu mult peste o jumătate de milion de români. Numai Dumnezeu știe suferințele și umilințele acestor oameni datorate ucrainenilor în ultimul veac! Tocmai acum când credeam că aceste suferințe au încetat, când lumea vede altfel lucrurile, acum în veacul al XXI-lea, asemenea practici medievale sunt la ele acasă în Ucraina! Se pare însă că autoritățile ucrainene și-au dat seama de gafa ce-au făcut și se străduiesc să reglementeze situația. Să dea Dumnezeu!

Și, totuși! Dacă este să vedem și binele în acest val imens de rău și disperare ce s-a abătut asupra Pământului, acela ar fi faptul că situația aceasta ne-a unit mai mult, ne-a solidarizat. Ne-am temut pentru viața și sănătatea noastră, pentru integritatea țării noastre și pentru pericolul de a fi atrași în război, dar ne-am temut și pentru viața și sănătatea celorlalți, fie că au fost membrii familiei noastre, fie că au fost cetățeni ai planetei Pământ. Ne-am temut pentru cei dragi nouă plecați departe. Zi de zi am așteptat cu înfrigurare și teamă să aflăm numărul de morți, de răniți, de dispăruți, de internați, de vindecați. Ne-am bucurat copilărește, când am aflat că răul începe să fie alungat, că numărul vindecaților este tot mai mare.  În multe cazuri membrii unei familii ajunseseră ca niște străini cazați la un hotel, care doar se văd, se salută și pleacă fiecare la treburile lui. Am avut prilejul în această perioadă să ne aducem aminte de Dumnezeu mai mult ca oricând și să-i cerem ajutorul. Chiar dacă nu ne-am dus la biserică, din motive binecuvântate, ne-am rugat în sinea noastră, în casa noastră, în fața icoanei de acasă.

Să sperăm că va fi bine în anul care a început, că molimele vor fi învinse, că nu va mai cade niciunul dintre noi pe câmpul acesta de luptă cu dușmanul nevăzut,  că se va opri războiul și va fi pace, că frații români de peste graniță vor intra în drepturile lor legitime, că va fi iarăși bine și frumos în lumea aceasta!

Doamne ajută!

*

Starea parohiei (II). În numărul trecut al ,,Scrisorii pastorale” făceam o analiză amănunțită a vieții religioase din parohia noastră din cursul anului 2023. Colindul cu Botezul ne determină să venim cu câteva completări, pe care le considerăm absolut necesare. În primul rând, mulțumim lui Dumnezeu că avem asemenea creștini în parohia noastră, care păstrează atât cât se mai poate tradițiile noastre strămoșești, credința și datinile. Veniți în număr mare la biserică în duminici și sărbători, sunteți atașați de biserică, nu batjocoriți slujitorii bisericești, ci, dimpotrivă, avem semnale că vorbiți chiar mai bine decât ar trebui despre preotul Dvs. Aveți în casele Dvs. icoane, candele, atmosferă creștinească. În majoritatea caselor icoanele sunt așezate pe peretele dinspre răsărit, pe acel perete nu mai sunt tablouri, postere, decupaje din reviste cu mâțe, câini, lei, șerpi, femei goale și alte bazaconii de acestea. Am găsit case în care cărțile primite de la  parohie în ultimii ani erau așezate pe masă, în mijlocul camerei, ca într-o sală de lectură dintr-o bibliotecă. Aceleași cărți le-am văzut în multe case în biblioteci, în altele formau singure ,,biblioteca” familiei. Au fost legați cei mai mulți câini, iar cei care au fost dezlegați s-au dovedit a fi bine educați. Anul acesta nici unul  dintre ei n-a încercat rezistența pantalonilor popii și nici nu i-au verificat gustul cărnii. Aproape toți enoriașii noștri știu să se închine corect. Am mai întâlnit câteva cazuri, în care oameni în toată firea nu știau acest lucru: fie făceau niște rotocoale cu mâna, parcă s-ar fi apărat de muște, fie dădeau din mână, parcă ar fi tras la ferestrău. N-au mai fost cazuri, când enoriașilor noștri să le fie frică să ne primească din cauza pandemiei. N-au mai fost cazuri, când le-a fost frică să sărute Sfânta Icoană sau Sfânta Cruce. E un semn bun, o intrare în normalitate. După doi ani în care n-am mai intrat în toate camerele, anul acesta parcă a fost o bucurie atât pentru Dumneavoastră, cât și pentru preot. I-ați arătat ce-ați mai construit, ce-ați mai amenajat, cât de frumoasă este locuința Dumneavoastră, cât de buni gospodari sunteți.

În Malovăț s-au făcut multe construcții noi, s-au consolidat ori s-au extins altele mai vechi, s-au amenajat frumos, au fost dotate cu multă aparatură, ceea ce arată că nivelul de civilizație s-a ridicat simțitor. Mai puțin s-a întâmplat acest lucru în Bârda. Vorbe amuzante, nevinovate, am auzit mai puține anul acesta! Dacă e vorba de porci, remarcăm că și anul acesta au fost destul de mititei. Nu mai sunt porcii de altădată, care umpleau câte două postăvi cu carne! Nu mai sunt nici câinii de altădată! Ehei, pe atunci funcționa crescătoria de păsări din vecinătate! Acum predomină pechinezii! Criza economică se resimte peste tot. Chiar starea Dvs. de spirit, îngrijorarea față de nevoile de azi, de mâine, spune acest lucru. Mulți, foarte mulți nu aveți serviciu, mulți sunteți plecați în țară sau peste hotare la muncă. Sunt copii lăsați în grija bunicilor, în grija rudelor. Lipsa părinților se resimte în timpul anului, atât la școală, cât și  în viața lor în general. Am găsit multe porți deschise între vecini, între părinți și copii, dar am mai găsit și garduri noi construite între părinți și copii! Expresii de genul ,,- Pe aici nu se trece!” am întâlnit anul acesta, când a fost vorba să merg de la casa părinților la a copiilor pe poteca ce-o cunoșteam din anii trecuți. Expresia mi-a amintit de deviza trupelor române pe frontul de la Mărășești!

Am mai găsit frați și consăteni certați și încrâncenați de ani de zile. Am găsit  și mulți bolnavi, bătrâni, săraci și singuri! Din păcate, parcă mai mult ca-n alți ani, am găsit familii destrămate. Nu sunt familii aflate în luna de miere, ci familii cu copii la școli, alții în prag de căsătorie. Nu analizăm aici cauzele, ci deplângem copiii rămași cu un părinte, gospodăriile frumoase pe care și le realizaseră, viața lor de familie de altădată, care părea atât de armonioasă! Poate că nu e totul pierdut! Dumnezeu să le ajute, să le dea pace, înțelegere, împăcare  și să nu uite că pasărea din mână e mult mai de valoare decât cea de pe gard!

Am întâlnit un enoriaș al nostru, care m-a certat cu vitejie că nu i-am mai trimis demult ,,Scrisoarea pastorală”, pe care, zicea el ,,o citea cu plăcere”. I-am explicat dumnealui, dar cu siguranță că mai sunt și alții în această situație și de aceea e nevoie să repet. Într-adevăr, acelui enoriaș nu i-am mai trimis de câțiva ani buni ,,Scrisoarea pastorală”. Cam  de când nu m-a mai primit dânsul cu colindul de Crăciun și Bobotează. Nu iau ca reper vremea de când n-a mai achitat un leu măcar pentru contribuția de cult! Eu, mulțumesc părinților mei, am făcut cei șapte ani la zi, nu la fără frecvență și atunci am învățat că nu trebuie să deranjezi un om, să abuzezi de bunăvoința lui. Nu iau în calcul, spre exemplu, că ,,Scrisoarea pastorală” necesită niște cheltuieli: uzura calculatorului, a imprimantei, tonerul, hârtia etc. Nu luăm în calcul nici mintea popii, fiindcă asta nu face doi bani! Luăm în calcul deschiderea, bunăvoința enoriașilor noștri, dorința de a comunica cu preotul. Dacă ne întoarce spatele precum enoriașul în discuție, cum să-l deranjăm din două în două săptămâni cu ,,Scrisoarea pastorală”? Doar și Mântuitorul spune: ,,Iată Eu stau la ușă și bat. Dacă cineva Îmi va deschide, voi intra și voi cina cu el”. Așadar, Mântuitorul nu intră cu forța în casa și în viața nimănui. Mai mult! În ultimii ani numeroși enoriași ai noștri sunt plecați în țară sau în străinătate la muncă. Într-o astfel de situație sigur că întrerupem trimiterea ,,scrisorii”. Așadar, întreruperea pe care ne-o imputa enoriașul nostru nu era numai vina preotului!

Dacă Dumnezeu ne va ajuta și Dvs. îmi veți fi alături, vom reuși să mai facem multe lucruri bune împreună, spre slava lui Dumnezeu. Dorim să continuăm publicarea și răspândirea cărților religioase; să continuăm să scoatem și să vă trimitem ,,Scrisoarea pastorală”; să distribuim gratuit fiecărei familii din parohie și celor ce ne-au  ajutat cartea Viața Sfântului Ștefan cel Mare. Am vrea să găsim resursele necesare și să pregătim pentru Sfintele Paști de anul acesta câte un exemplar din Proverbe….., pe care s-o donăm fiecărei familii și persoanelor din afara parohiei, care ne sunt alături;  să fim prezenți în presa scrisă și pe internet cu cât mai multe contribuții; să organizăm mai multe excursii cu caracter religios; să continuăm cu donarea pâinii  în duminici și sărbători; să menținem serviciile gratuite și contribuția de cult la aprecierea fiecăruia; să putem să acordăm ajutoare celor bolnavi, neputincioși și tuturor celor  loviți de nenorociri; să intensificăm activitatea pastorală și misionară; să mărim numărul participanților la slujbe, să înmulțim vizitele la azile și orfelinate, și multe-multe altele, despre care vom vorbi pe parcurs. Doar sănătate să fie și relele să se ducă pe pustii! Dumnezeu să ne ajute!

*

Contribuția de cult. Până la închiderea acestei ediții, situația contribuției de cult pe 2024, după revizuire și corectare, se prezintă astfel: în Malovăț au achitat 88,62%, în Bârda 89,37%, iar la nivel de parohie au achitat 88,95%. E  un procent mulțumitor, dar putea fi mult mai bun! Asta este! Mulțumim cordial celor ce au achitat, așa cum au putut dumnealor, contribuția de cult! Așteptăm și pe ceilalți. În clasamentul fruntașilor nu au intervenit modificări.

Reamintim, că în parohia noastră contribuția de cult nu este stabilită la o sumă fixă. Fiecare contribuie la susținerea parohiei, respectiv la achitarea contribuției de cult, cu cât poate și cu cât vrea. Preotul este la dispoziția tuturor 365 zile pe an, indiferent dacă au achitat sau nu ceva pentru contribuția de cult. Dacă, totuși, cineva vrea neapărat să achite vreo plată pentru serviciile religioase de care beneficiază, tariful este unul și același pentru toate serviciile: zero lei, zero bani! Dacă i se pare că-i prea mult, negociem și putem să mai reducem din tarif!

*

Ajutoare și donații. Până la închiderea prezentei ediții, am primit câteva ajutoare și donații din afara parohiei, astfel:

  1. Fii ai satului Malovăț: Pera Nicolae(Constanța): 300 lei; D-na Ivanovici Florica(București): 250 lei; Dl. Căprioru Florin(Italia): 240 lei; Dl. Avoc. Vasile Ploștinaru(Caransebeș), Dl. Tărăbâc Gheorghe(Tr. Severin), D-na Vlădioniu Mariana(Tr. Severin), Dl. Baltac Ionuț(Malovăț), Dl. Michescu Nelu-Cristinel(Puținei-MH): câte 200 lei; Dl. Munteanu Gheorghe(Tr. Severin): 150 lei; D-na Șeitan Silvia(Tr. Severin), D-na Butoi Denisa (Anglia), Dl. Boncioc Mircea(Italia), Dl. Berneanu Costinel(Italia): câte 110 lei; Dl. Stefu Ionel-Andrei(Tr. Severin): 110 lei; Dl. Pera Valeriu(Tr. Severin), Dl. Pera Alexandru(Tr. Severin), Dl. Popescu Mihai(Tr. Severin), D-na Neagoe Daniela(Tr. Severin), Dl. Voican Nicușor-Marian(Italia), Dl. Popescu Dumitru-Adelin(Italia), Dl. Diaconu Mădălin (Italia), Dl. Nistor Vasile(Franța), Dl. Baltac George – Răzvan(Germania), Dl. Căprioru Viorel(Italia), Dl. Căprioru Flavius(Italia), D-ra Michescu Simona(Tr. Severin), D-ra Michescu Cernica(Tr. Severin), Dl. Crașoveanu Cristian-Marian(Tr. Severin): câte 100 lei;
  2. Fii ai satului Bârda: Mucioniu Ilie(Tr. Severin): 500 lei; Dl. Ing. Bălu Constantin(Tr. Severin): 300 lei; D-na Duțoniu Valentina(Japonia): 240 lei; D-na Sfetcu Delia(Franța): 200 lei; Dl. Arhire Sebastian(Belgia): 150 lei; Dl. Dragomir Ion(Tr. Severin): 110 lei; Dl. Rădulescu Ionuț(Spania), D-ra Rădulescu Mădălina(Tr. Severin), D-na Arhire Lili(Tr. Severin), D-na Chircu Ramona(Tr. Severin), D-na Luca Violeta(Tr. Severin), Dl. Rolea Nicușor(Timișoara), Dl. Boescu Gabi(Tr. Severin), Dl. Rolea George(Schela-MH), Dl. Curea Constantin(Schela-MH), D-na Cărăbea Adrinuța(Pârlagele-MH): câte 100 lei; D-na Rolea Viorica(București): 50 lei;
  3. Credincioși străini de parohie: Gen. Vasile Hermeneanu(Constanța): 535 lei; Pr. Dr. Ioan Dură(Belgia): 400 lei; D-na Ing. Alexandrina Caragioiu(Canada), Dl. Mocănașu Oprea(Timișoara):câte  300 lei; D-na Felicia Sârbu(Cluj-Napoca), Dl. Ing. Octavian Cudalbu(Baia-Mare-MM), D-na Guiu Daniela(Tr. Severin), D-na Nicolae Victoria(Tr. Severin): câte 200 lei; Dl. Paulețu Iancu(Balotești-MH), D-na Mihaela Pușcaș(Bragadiru-IF), D-na Prof. Șerban Avelana(Tr. Severin): câte 150 lei; Dl. Plăcintă Costache(Tr. Severin): 120 lei; D-na Dr. Pușcaș Mihaela-Sanda(Cluj-Napoca), D-na Vasile Petra(Oltenița), Dl. Mureșan Dan(Bocța-CS), D-na Preda Emilia(Tr. Severin), Fam. Mureș(Tr. Severin), D-na Balica Ana(Tr. Severin), D-na Vâlsan Maria(Tr. Severin), D-na Antonescu Mădălina(București): câte 100 lei; D-na Prof. Kemenschi Florica(Tr. Severin): 50 lei;  

Dumnezeu să le răsplătească tuturor!

*

Un enoriaș al parohiei noastre, care nu vrea să i se știe numele, a donat 13.500 lei, pentru a cumpăra 38 saltele de latex pentru Azilul de la Strehaia. Am comandat saltelele la Magazinul Dedeman, le-am plătit și urmează să le confecționeze producătorul la dimensiunile solicitate. Când le va aduce, vom merge la Strehaia să le donăm. Ar fi nevoie de încă atâtea, dar nu avem bani suficienți pentru toate. Le-au socotit ca urgență doar pe cele distruse aproape complet.

*

În luna decembrie am efectuat câteva plăți mai mari, pe care nu le-am menționat în numărul precedent, astfel: 4.956 lei tipografiei pentru Viața Sf. Ștefan cel Mare; 3.575 lei  brutăriei pentru cele 2.750 pâini donate și vândute în decembrie; 2.644 lei ajutoare de Crăciun; 850 lei impozit; 750 lei  protoieriei pentru chitanțiere; 698 lei  poștei pentru colete; 230 lei timbre; 125 lei un butoi de plastic pentru aghiasmă;  121 lei ciocolată pentru copii; 118 lei cartușe pentru imprimantă;  109 lei curent electric;  107 lei librăriei pentru plicuri; 105 lei  internetul; 90 lei toner pentru imprimantă; 50 lei băncii pentru comisioane și altele mai mici.

Rugăm pe cei care nu au luat de la biserică lucrarea Viața Sfântului Ștefan cel Mare să se grăbească, fiindcă la 15 februarie închidem această acțiune.

*

Publicații. În această perioadă, preotul Dvs.  a reușit să mai publice câteva materiale, astfel: Mulțumirea în suferință. Dimitrie Bejan,   în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, 10 nov. 2023, ediție și on-line (https:// ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com), ,,Scrisoare pastorală” – 507, pe blogul Domnului Ben Todică, redactor la radio în limba română, Sydney(Australia), 27 dec. 2023, ediție on-line(https:// bentodica.blogspot.com); ,,Armonii culturale”, Adjud, 28 dec. 2023, ediție on-line(https:// armoniiculturale.ro); în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, 29 dec. 2023, ediție și on-line (https:// ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com); Formatori de opinie, în ,,Obiectiv mehedințean”, Tr. Severin, an. XXVI(2024), nr. 1211(11 ian.), p. 12; ,,Nu am om!” în ,,Obiectiv mehedințean”, Tr. Severin, an. XXVI(2024), nr. 1212(18 ian.), p. 12.

*

Ședință. Duminică, 11 februarie, rugăm membrii Consiliului Parohial să vină la biserică. După slujbă vom avea ședință. Mulțumim pentru înțelegere!

*

Excursii-pelerinaje. Joi, 7 martie, vom organiza o excursie – pelerinaj pe următorul traseu: Tr. Severin-Malovăț-Bârda-Motru-Tg. Jiu-Mănăstirea Vișina-Mănăstirea Lainici-Petroșani-Hațeg-Mănăstirea Prislop-Mormântul Părintelui Arsenie Boca-Sarmisagetuza-Caransebeș (catedrala)-Mănăstirea Teiș-Mănăstirea Piatra Scrisă-Orșova-Tr. Severin-Malovăț-Bârda. Costul: 60 lei/persoană(sperăm să rămână atât!).

*

Botezuri. În ziua de 13 Ian. am oficiat Taina Sf. Botez pentru Crașoveanu Ayana-Andreea, fiica Domnului Crașoveanu Cristian-Marian și a Doamnei Nistor Andreea-Mădălina din Malovăț. Să le trăiască!

*

Program. În cursul lunii Februarie avem următorul program de slujbe: 2 Febr.(Slujbă la Bârda; pomeniri la Malovăț, la ora 12.30); 3 Febr.(Malovăț-Bârda); 4 Febr.(Bârda); 10 Febr. (Malovăț-Bârda); 11 Febr.(Malovăț); 17 Febr.(Malovăț-Bârda); 18 Febr.(Bârda); 24 Febr. (Malovăț – Bârda); 25 Febr.(Malovăț). În restul  timpului, la orice oră din zi sau din noapte, preotul poate fi găsit la biserică, acasă, la telefon: 0724. 99. 80. 86, ori pe adresa: stanciulescubarda@ gmail.com.

Sfintele Sărbători cu sănătate, pace și bucurii să vă dea Dumnezeu! La mulți ani!

Pr. Al. Stănciulescu-Bârda

Facebooktwitterby feather