Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » REVISTE » Semnal: A apărut noul număr al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon”

Semnal: A apărut noul număr al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon”

Zilele acesta a ieșit de la tipar ultimul număr al revistei de literatură, artă și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu.

Revista este deschisă cu editorialul lui Viorel Surdoiu, redactorul șef al publicației  cu câteva gânduri despre ”Amprenta firescului”. Simțind cum ”zăpezile de altădată respiră în noi”,  autorul aduce ca argument, printre altele și spusele lui Gustave Le Bon (Psihologia mulțimilor),  precum că în ”sufletul colectiv, aptitudinile intelectuale ale oamenilor și, individualitatea lor se șterg”, pentru a concluziona în final că ”Ninge în amintirea noastră cu adevăr”, iar un ”singur fulg are amprenta firescului unei întregi ierni”.

Urmează un articol al autorului acestor rânduri scrise cu prilejul aniversării a 82 de ani de viață a renumitului scriitor, filozof, estetician, poet, istoric şi critic de artă, folclorist, ziarist, politician, editor şi unul dintre cei mai renumiți bâncuşiologi, prof. dr. Ion Mocioi, care s-a născut la 3 octombrie 1940.

Pentru secțiunea ”Repere culturale”, redacția revistei reține numele unei personalități gorjene mai puțin cunoscută, dar remarcabilă prin creația sa, respectiv pictorul Adrian Köber, adus în actualizate printr-o lucrare deosebită a același Prof. dr. Ion Mocioi și prezentată în paginile revistei.

Continuăm periplul ”În căutarea Graalului”  cu ajutorul tânărului scriitor Alexandru-Marian Popescu, care prin eseul său pledează pentru puterea omului de a depășii obstacolele care îi stau în calea vieții, concluzionând asupra faptului că ”provocarea de a depăși acest obstacol ține de necesara noastră devenire, de nevoia de a ieși din festivismul gratuit pentru a construi amintirea (trecutul) și speranța (viitorul), de imperativul recăpătării luminii, a sinelui și a sensului existențial”.

Urmează un grupaj de poezie, creație a distinsului scriitor și poet Alex Gregora, care ”După ce am învățat” ceva din această viață, mă poartă ”De trei ceasuri”, spre ”Amurgul care pare să vină”, evident amintindu-mi că ”Dumnezeu nu-mi îngăduie nici lipsă,/  nici trecere de măsură”. Dar totuși ”Unii văd furtuna”, și  constată că ”Vine un timp/ În care semănătorul îi cere câmpiei rodul îndărăt”, despre care poetul insistă și declară că ”Și totuși, voi povesti”, așa că noi așteptăm noile povestiri poetice ale autorului.

Și poate pentru că acum este anotimpul iernii, scriitoarea Florentina Loredana Dalian,  ne reamintește, printr-un fragment special   extras, pentru acest număr al revistei,  din volumul său de proză scurtă ”Hanul dintre vii” (Editura Universitară, București, 2021,) faptul că este iarnă, și ”Ningea în decembrie”.

În paginile revistei este prezentă, cu un calup de versuri,   distinsa actriță româno-canadiană Claudia Motea, care este în același timp poetă, scriitoare, dramaturg, scenaristă, traducătoare și profesoară de artă dramatică, posesoare a numeroase premii și distincții naționale și internaționale.

Revista găzduiește de asemenea și grupaje de versuri din creația Ninei Voiculescu (”Către sine”, ”Vinerea neagră”, Pildă”, ”Suspin”, ”Casa lui David”; Măiestrie”, Îngerul desculț”) precum și ale Biancăi Alexandra Crucilă (”Dorință iluzorie”, ”Mutarea spiritelor”, ”Scufundat în mirare”, ”Scenariu”).

Urmează un eseu interesant al Valeriei Roșca despre filozofia în literatură intitulat ”Valoarea abordării interdisciplinare în actul lecturii”, prin care subliniază rolul demersului interdisciplinar în antrenamentul minții omului care să-l ajute în a nu ”se scufunda sub repetate avalanșe informaționale”,  îndemnând spre dezvoltarea în noi a discernământului ”ca exercițiu al despărțirii binelui de rău”.

Raluca Maria Vijulan ne argumentează prin eseul său publicat în paginile revistei cum că ”Toate drumurile duc spre Ithaca”, iar fiecare  dintre noi ”este un Ulise angajat în călătoria spre Ithaca sau, cu alte cuvinte, în drumul spre propriul sine”, iar drumul ”este unul labirintic, pavat cu ispite, intenții bune ori rele, primejdii, eroi și antagoniști”.

În continuare Corina Lebedinscaia este prezentă cu un studiu despre ”Conceptul de accent secundar în română”, iar paginile de proză scurtă sunt rezervate  Roxelanei Verdeș.

Asupra istoricului ”Lyrei Gorjului” se apleacă dr. Lucia Crăciun cu partea a doua a studiului dedicat aniversării a 120 de ani de la înființarea renumitei societăți filarmonice. Din Târgu-Jiu.

Câteva pagini ale revistei sunt dedicate profesorului, graficianului și scriitorului Grigore Haidău, volumului și expoziției sale de caricatură ”Niște olteni”  din toamna anului 2022 vernisată la Târgu-Jiu.

În paginile revistei mai întâlnim articole scrise de Ariadna Pecingină (”Nostalgia” unui ceai dansant), de Viorel Munteanu despre premiera spectacolului de comedie  ”Teatrul măștilor ” de la teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu și Anna Zorilă (”Liniștea sau furtuna oarbă?”).

Sunt prezentate semnale editoriale și evenimente de lansări de carte, precum: Maria Dinu cu volumul ”Ierburi pentru ce nu cunosc” (Editura Aius, 2022);  Ionel Bușe cu ”Femei de iasomie (Editura Litera, 2022); Carmen Doreal cu ” Nunta de fluturi” ( Editura Princeps, Multimedia, Iași, 2022); dr. Vasile Marinoiu cu volumul ”Monografia comunei Vădeni, județul Gorj. Istorie. Personalități. Cultură și Civilizație”; Viorel Surdoiu, coordonator, cu volumul ”Iosif Keber – 125”; De asemenea este prezentată și expoziția de pictură a artistei Dorina Cioplea-Văduva de la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” intitulată ”Noaptea îmi crește o piele curată”.

Scriitorul Ion Elena ne răsfață cu un reportaj despre  încântătoarea vale a Motrului intitulat ”Ne-au spus adio, frumoasele zăpezi!”, care face parte din volumul său în curs de pregătire ”Motru, ce mai face Motru”.

Secțiunea ”Pro Memoria” a acestui număr a revistei este dedicată scriitorului, criticului și istoricului literar Pompiliu Marcea, pentru marcarea a 95 de ani de la nașterea acestuia, printr-un articol scris de nepotul său Ion Marcea.

De asemenea Eugenia Rada Ioniță ne supune atenției câteva ”Personalități istorice în folclorul mehedințean”.

Subliniem faptul că paginile revistei sunt  frumos ilustrate cu lucrări ale artistei Iliana Gheorghiu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu-Jiu.

Se cuvin a fi aduse mulțumiri tuturor autorilor precum și echipei redacționale formată din scriitorii Prof. dr. Ion Mocioi, dr. Gelu Birău, Ion Elena, Alex Gregora, Doru V. Fometescu și Florian Văideianu, sub coordonarea lui Viorel Surdoiu – redactor șef, care s-au ocupat de apariția acestui nou număr al revistei.

Revista a văzut lumina tiparului prin grija echipei Tipografia ProdCom Târgu-Jiu, căreia îi exprimăm recunoștința noastră.

De menționat că acest număr al revistei poate fi citit și în format electronic la adresa: https://www.bibliotell.ro/2022/12/a-aparut-revista-spicon-nr-8/

dr. Victor Troacă

Președinte Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Opera: 1. ”Monografia Băncii de Investiții Târgu Jiu”, Banca de Investiții, Târgu Jiu, 1990; 2.”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 4. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 5. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 6. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 7. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 8. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 9. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 10. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 11. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 12. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 13. ”Rotary Club Târgu-Jiu. Două decenii de activitate, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, ed. I - 2021; ed. II - 2022; 14. ”Profiluri de autori. Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni - Al. D. Șerban, Târgu-Jiu, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2022; 15. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2023. 16. ”Alexandru Doru Șerban - 75 de ani de la naștere”, Tipog. ProdCom Târgu Jiu, 2023; 17. ”Omagiu: Colonel (rtr) Florea Pasăre - veteran de război”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024; 18. ”Monografia comunei Țânțăreni, județul Gorj”, coautor, coord., Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2024; 19. ”Aniversare: Ion Trancău - profesor și critic literar la 85 de ani”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024; 20. ”Aniversare: Dumitru-Doru V. Fometescu - medic, poet și om de cultură gorjean -a 75 de ani”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024; 21. ”Omagiu: Printre eroii de război ai comunei Padeș, județul Gorj”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024; 22. ”Pe firul vieții. Incursiune autobiografică - 65”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;