Recent a ieșit de sub tipar noul număr al revistei de cultură populară gorjeană ”Crinul satelor”, în serie nouă (nr. 40 – decembrie 2024), editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, care continuă astfel, în timpurile de azi, ideea fondatorului acesteia, Gheorghe Găvan-Jaleș de acum un secol.
Menționăm faptul că primul număr al revistei ”Crinul satelor” a apărut la 1 ianuarie 1920 editată de Societatea Educativă ”Tribuna” din Stolojani, județul Gorj, fondatorul acesteia fiind inimosul dascăl Gheorghe Găvan-Jaleș care a fost și inițiatorul mișcării culturale, a acelor vremuri, de pe Valea Jaleșului.
Munca neobositului fondator a fost reluată, în urmă cu peste trei decenii, de cercetătorul și scriitorul gorjean dr. Gheorghe Gârdu, care a fost inițiatorul noii serii a revistei și de care s-a ocupat în perioada 1990-2007.
Iar acum, ca de altfel de mai mult timp, acest nou număr al revistei la care ne referim, are ca editor Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, la editura căreia a și apărut, sub coordonarea domnului dr. Ionuț-Viorel Bordeiași, directorul instituției de cultură menționată.
În editorialul său intitulat sugestiv ‹‹Revista ”Crinul Satelor” – sufletul și vocea tradiției rurale gorjene››, dr. Ionuț-Vasile Bordeiași susține, pe bună dreptate, faptul că publicația ”este nu doar un ecou al trecutului, ci și o fereastră spre viitor, în care tradițiile sunt revigorate și reinterpretate cu respect și rafinament”, iar fiecare număr al revistei ”devine … o punte între trecut și viitor, între cuvântul scris și spiritul viu al tradiției.”
Revista grupează în paginile sale interesante articole și studii ale unor renumiți oameni de litere și de cultură gorjeni. Dintre toate acestea noi ne vom opri doar asupra câteva dintre ele.
Astfel, în grupul de articole dedicate evenimentelor culturale, scriitorul, doctor în filologie Ion Popescu-Brădiceni, membru al Uniunii Scriitorilor din România prezintă un eveniment cultural major care are loc anual în județul Gorj, respectiv ”Cea de-a 44-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură ”Tudor Arghezi”, iar prof. Emilia Dragotoiu Nanu – renumită interpretă de muzică populară, prezintă cititorilor revistei un istoric al Festivalului Internațional de Folclor ”Maria Lătărețu”, a cărei primă ediție a avut loc la Târgu Jiu în perioada 17-23 octombrie 1979, ajungând, în anul 2024 la cea de-a XXVIII-a ediție.
Urmează prof. dr. Dumitru Cauc cu o interesantă destăinuire a domniei sale din anii copilăriei despre mirajul sărbătorilor de iarnă ca un ”Vis de decembrie” însoțit de textul Viflaimului (Vicleiului).3
Ne oprim apoi la articolul ”Obiceiuri și tradiții de iarnă în Gorj” al prof. Emilia Dragotoiu Nanu precum și la articolele dedicate memoriei culturale ale poeților D. Tătăroiu și Tudor Arghezi, articole ale scriitorilor prof. dr. Ion Popescu-Brădiceni și respectiv prof. Ion Trancău.
În paginile revistei, prin grija redacției și a Danielei Gapșea, sunt prezentați mai mulți meșteri și artiști populari din Gorj, precum țesătoarea Maria Tantan, meșterul confecționer de costume populare tradiționale Gheorghe Ciuncanu, păstrătorul muzicii lăutărești autentice – Rap Victor, precum și două ”Doamne care păstrează cu sfințenie tradițiile și prtul popular din Novaci”, respectiv doamnele Elena Basarabă și Marioara Babu.
Cu siguranță că, cititorului îi va atrage atenția și consistentul grupaj al celor trei articole de memorie culturală publicate prin grija prof. Dan Gr. Pupăză. Este vorba de articolul scris de domnia sa ”Triumf în durere sau în marș spre libertate” precum și cele publicate în acest număr al revistei sub îngrijirea sa, articole scrise de tatăl său, prof. Grigore Pupăză, cu mai mulți ani în urmă despre înv. D. Al. Berca și despre tradițiile și obiceiurile din Arcani, județul Gorj la mijlocul secolului trecut.
După o scurtă sesiune de umor, revista se încheie cu un articol al dr. Ionuț-Viorel Bordeiași despre cultura tradițională și spiritualitatea românească cu opinii asupra modalităților de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, ”Un colind de Crăciun și de Anul Nou” al prof. Ion Popescu-Brădiceni și câteva recenzii asupra unor publicații literare ale scriitorului Dan Popescu.
De remarcat faptul că toate articolele sunt însoțite de imagini fotografice inedite din arhivele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Apariția noului număr al revistei ”Crinul satelor” este rodul muncii unui mic colectiv de redacție inimos, specializat și iubitor al culturii tradiționale gorjene, a cărei componență este următoarea: Ionuț-Viorel Bordeiași (director), Teodor Dădălău, Daniela Gapșea, Dan Popescu și Luminița Teodorescu – care a asigurat tehnoredactarea acesteia.
Ca cititor, apreciem, pe de o parte preocuparea editorului pentru asigurarea continuității apariției acestui bogat tezaur scriitoricesc gorjean pe care îl numim ”Crinul satelor”, a cărei primă apariție datează de peste un secol, iar pe de altă parte tematicile abordate prin articolele publicate. Folosim prilejul pentru a adresa felicitări atât editorului cât mai ales autorilor și redactorilor revistei, și în același timp de a le ura succes în realizarea viitoarelor numere ale acestei publicații de cultură populară gorjeană.
Victor Troacă
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”


