Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » LANSARI » Semnal editorial: Revista ”Spicon” – ultimul număr dedicat Bicentenarului Revoluției de la 1821

Semnal editorial: Revista ”Spicon” – ultimul număr dedicat Bicentenarului Revoluției de la 1821

Cu câteva zile în urmă a ieșit de sub tipar și  a avut loc lansarea ultimului număr al revistei de literatură, artă și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu.

Ultimul număr al revistei este dedicat Bicentenarului Revoluției de la 1821, iar lansarea a avut loc în cadrul evenimentului inaugural al expoziției ”Sabia Revoluției” găzduită de Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, din data de 28 septembrie 2021, organizat de Rotary Club Târgu-Jiu.

De menționat faptul că în cadrul ineditei expoziții sunt prezentate și trei piese din patrimoniul național aduse de la Muzeul Național de Istorie al României din București, respectiv Sabia  de gală a lui Tudor Vladimirescu, Proclamația de la Padeș și tabloul lui Tudor Vladimirescu realizat de renumitul pictor Theodor Aman, toate în original.

Editorul revistei ”Spicon” a pus la dispoziția celor prezenți la evenimentul inaugural precum și vizitatorilor câte un exemplar din revistă cu titlu gratuit, dorind ca prin aceasta să aducă un omagiu evenimentelor de acum două secole, pornite de aici, din Gorj, mai exact din Câmpia de la Padeș, unde marele pandur a rostit și cunoscuta Proclamație.

Revista este deschisă cu interesantul eseu al  scriitorului Doru V. Fometescu intitulat ”Idealul lui Tudor: Pilda iubirii de Neam până la jertfa de sine”.

În paginile revistei este găzduit și studiul ”Bicentenarul Revoluției de la 1821” al scriitorului Florian Văideianu.

O interesant studiu istoric asupra evenimentului de acum două secole și a legăturilor lui Tudor Vladimirescu cu Padeșul și  satele Plaiului Cloșanilor precum și cu oamenii locurilor de unde marele pandur a pornit revoluția prin citirea Proclamației sale către țară din 1821, găzduit în paginile revistei, este scris de Ion Elena și se intitulează ”Padeș – legenda de lângă inimă”.

De asemenea, un interesant documentar despre Revoluția de la 1821 și conducătorul acesteia ne este prezentat  în extenso de către scriitorul Ion M. Ungureanu, intitulat ”Tudor Vladimirescu – spirit de adevărat oltean. 200 ani de eternitate”.

Sub titlul ”Noi ne vom lumina mereu de la flacăra faptelor sale”, echipa redacțională a sintetizat un extras din scrierile despre Tudor Vladimirescu, ale lui Nicolae Iorga, Ernest Bernea și ale lui Tudor Nedelcea.

Viorel Surdoiu face o cronică a ineditei piese ”Cazul Tudor Vladimirescu”, pusă în scenă și prezentată publicului târgujian de către actorii teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, și care s-a bucurat de un real succes.

Versurile poeților  gorjeni Adrian Frățilă și Tudor Voinea despre Tudor Vladimirescu însoțite de desenele grafice care îl înfățișează pe marele pandur realizate de Grigore Haidău întregesc spațiul revistei dedicat Bicentenarului Revoluției de la 1821.

Revista găzduiește și consemnările autorului acestor rânduri despre o interesantă apariție editorială, fiind vorba de volumul ”Tudor Vladimirescu în memoria românilor” de Nelu Vasile.

Răsfoind paginile revistei continuăm a ne delecta cu un frumoasele versuri ale poeților Eugen Dorcescu, gorjean de obârșie dar stabilit la Timișoara, ale lui Alex Gregora din volumul său în pregătire intitulat ”Omul greșit” precum și ale lui Valentin Chepeneag.

De asemenea revista găzduiește, așa cum și-a propus încă de la înființare, creațiile tinerelor talente, respectiv versurile Andreei Patricia Vâlceanu – elevă a Colegiului Național ”Spiru  Haret” din Târgu-Jiu, precum și interesantele scrieri ale Antoniei Mălina Ecaterina Latu (”Marea Fugă. Cum se răzbună limita în destinul faustic?”,  Denisei Elena Codiță (”Despre neajunsul de a te naște și schimonoselile omului actual”) și Ralucăi Maria Vijulan (”Omul actual, roată ce se învârte în sine sau scapă spre cer?”).

Un interesant studiu documentar despre biserica din Frătești ne este prezintat de poetul Gelu Birău, acesta fiind un fragment din lucrarea sa monografică aflată în pregătire dedicată satului său natal Frătești, Gorj.

De menționat și faptul că paginile acestui număr al revistei este ilustrat cu lucrări semnate de Georgiana Gabriela Brand, profesor de pictură, colaborator al Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, care semnează de asemenea și un articol despre istoria tatuajului.

Un spațiu distinct este acordat prezentării volumelor recent apărute, respectiv: ”Modelul și Antimodelul în educație” de Valeria Roșca; ”Anotimpuri repezi, autor Lazăr Popescu și ”Eu sunt băiatul cu părul albastru” de Corina Vlădoiu.

Și nu în ultimul rând, menționăm faptul că  interesantul editorial al acestui număr al revistei este scris de Laura Ghinea și este intitulat ”Adânca tinerețe” având ca motto un vechi proverb grecesc. ”Când ești tânăr, e prea devreme, când ești bătrân, e prea târziu”.

Se cuvin a fi aduse mulțumiri tuturor autorilor precum și echipei redacționale formată din scriitorii Prof. dr. Ion Mocioi, dr. Gelu Birău, Ion Elena, Alex Gregora, Doru V. Fometescu și Florian Văideianu, sub coordonarea lui Viorel Surdoiu – redactor șef,  precum și lui Marius Iorga, care s-au ocupat de apariția acestui nou număr al revistei.

Revista a văzut lumina tiparului prin grija echipei Tipografia ProdCom Târgu-Jiu, căreia îi exprimăm recunoștința noastră.

O mulțumire specială dorim să adresăm  Bibliotecii Județene ”Ch. Tell” – Târgu-Jiu, pentru generozitatea de a găzdui edițiile on-line ale revistei, astfel că aceasta poate fi citită prin accesarea adresei: https://www.bibliotell.ro/2021/07/revista-spicon-nr-6/

Victor Troacă

Președinte Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Opera: 1. ”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 2. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 4. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 5. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 6. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 7. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 8. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 9. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 10. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 11. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 12. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, în curs de tipărire la Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2021.