Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CREDO » Sfânta Maria Mare în tradiții și superstiții

Sfânta Maria Mare în tradiții și superstiții

SFÂNTA MARIA MARE ÎN TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII

Una dintre cele mai mari sărbători creștine din an este Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, prăznuită în fiecare an la data de 15 august.
În calendarul popular, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte anotimpul călduros de cel friguros, spunându-se că „vara se călătorește”.
Tot pe 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.
Ca în toate sărbătorile religioase, praznicul Sfintei Marii aduce o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.

   Tradiția creștină

După tradiția bisericească, sărbătoare este precedată de două săptămâni de post strict, iar în seara dinaintea Sfintei Mării în toate bisericile au loc slujbe precum Vecernia cu Litie şi slujba Utreniei. Acestea două sunt urmate de Prohodul Maicii Domnului. După data de 15 august începe perioada în care se pot face nunţi, au loc multe târguri de toamnă şi se fac cele mai multe praznice de pomenire a celor decedaţi, potrivit obiceiurilor străbune. În anumite zone din ţară, data de 15 august este considerată ziua morţilor și se face pomenirea celor decedaţi, iar sărbătorirea celor care poartă numele Sfintei Mării se face pe data de 8 septembrie. În alte zone se organizează procesiuni religioase, iar numărul participanţilor ajunge mereu la zeci de mii de oameni. Prietenilor și rudelor cu numele de Maria, Marian, sau derivate de la aceste nume se pot transmite mesaje de la mulţi ani.
Tradiția cu mare răsunet și impact emoțional se desfășoară la Mânăstirea Nicula, într-o procesiune legendară. În anul 2021, zeci de mii credincioşi, la fel ca înainde de pandemia Covid-19, au luat parte, începând din ajunul sărbătorii (sâmbătă) la pelerinajul praznicului Sfintei Mari. În ciuda recomandării făcute de Arhiepiscopia Clujului, aproape nimeni nu a purtat mască la procesiunile în aer liber și  nu s-a putut păstra o distanţă adecvată.
Pe toată perioada prezenţei lor la Mânăstirea Nicula, credincioşii au fost sfătuiţi să poarte mască de protecţie, să respecte măsurile de distanţare şi să fie responsabili unii faţă de alţii şi mai ales faţă de ce lasă în urma lor, ştiind că păşesc în „Grădina Maicii Domnului” din Arhiepiscopia Clujului. În cadrul procesiunilor în aer liber de sâmbătă, foarte puţini credincioşi au urmat această recomandare. Nici măcar Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, dar nici alţi prelaţi nu au purtat mască. Doar când au intrat în biserică, pelerinii au purtat masca de protecție contra Coronavirusului. În ceea ce priveşte punctul de vaccinare amenajat în centrul localităţii NIcula, acesta a fost vizitat de circa 20 de persoane.
„Au fost circa 30.000 de pelerini în cursul zilei de sâmbătă, 14 august, la Mânăstirea Nicula pentru a sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, iar aceste cifre se apropie de cele înregistrate înainte de pandemie, când pe durata celor 4 zile de sărbătoare (12-15 august), se adunau peste 100.000 de pelerini la Mănăstirea de la Nicula”, afirmă – Ştiri de Cluj.
Imaginile surprinse din dronă arată că oamenii au ocupat tot dealul de la Mănăstire în procesiune cu Icoana făcătoare de minuni: „În jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a fost scoasă în procesiune pe altarul de vară al aşezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcaţi în straie populare. În acest timp, au cântat pricesne în cinstea Maicii Domnului – Eugenia Marinescu – cunoscuta interpretă de pricesne şi tânăra interpretă originară din Gherla, Larisa Gurzău”, relatează Radio Renaşterea. 
  De la ora 22:00, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, Înaltpresfinţitul Andrei, în sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Prohodul Maicii Domnului.
  Apoi a fost săvârşită slujba Utreniei, iar la final au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.
Tot la praznicul Maicii Domnului s-au cântat și pricesne, printre care:

O, Măicuță Sfântă  (pricesnă)

O, Măicuță Sfântă,
Te rugăm fierbinte
Din inima frântă
Cu o rugăminte:
  – Nu lăsa Măicuță
    Să pierim pe cale,
    Noi ce suntem fii,
    Lacrimilor Tale.

Superstiții și obiceiuri populare

Pedata de 15 august în unele zone din țară există obiceiul ca femeile căsătorite să meargă la biserică cu fructe proaspete din recoltă proprie. Acestea sunt sfințite, apoi se împart celor care participă la slujbă.  –  – – Femeile care nu sunt măritate duc la biserică doar flori, pe care le aranjează la icoane, pentru ca familiile lor să fie protejate de boli.  
– În ziua de Sfânta Mărie, ciobanii coboară cu turmele de oi de pe munte.
– În anumite zone, oamenii de la sate nu aprind focul în gospodărie cu două zile înainte de sărbătoare, crezând că se vor îmbolnăvi dacă fac acest lucru sau că le va arde gospodăria.  
– Se mai crede că oamenii care lucrează în curte sau la câmp în această zi de mare sărbătoare vor avea recoltele fără roade, iar animalele lor se vor îmbolnăvi.  
– Sărbătoarea Sfintei Mării se ține cu strictețe, pentru sănătate, căsătorie sau naştere uşoară. 
– Pe tot timpul zilei de 15 august, femeile care îşi doresc să-şi găsească ursitul, trebuie să poarte la sân ferigă şi să se roage la icoana Maicii Domnului.  
–  În ziua de 15 august, femeile nu au voie să se tundă şi să arunce părul la gunoi. 
– De asemenea, se spune că nu ai voie să faci baie în ape curgătoare.  
–  În popor se mai spune că după data de 15 august bărbaţii trebuie să poarte căciulă şi nu pălărie.
– Se mai spune că nu e bine să doarmă pe prispa casei. 
  – Dacă în ziua de Sfânta Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă şi cu temperaturi ridicate.  
– Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală şi este zi nelucrătoare. Acest lucru este valabil şi în ţări precum Franţa, Spania, Belgia, Italia, Grecia sau Portugalia.

  Rugăciunile către Maica Domnului fac minuni

Potrivit tradiției, în această sărbătoare se citesc rugăciuni către Maica Donului, care pot face minuni.
Rugăciunile trebuie să fie simple și spuse din suflet:
  „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
  – Cu puterea Sfântului Duh zdrobește pe vrăjmașii noștri și ai Fiului Tău – Iisus Hristos!
– Îndreaptă sufletele noastre pe cărările mântuirii și fii mijlocitoarea noastră către Dumnezeu, să-L proslăvim și cinstim în veacul veacului!
– Roagă-te, Maică-Fecioară pentru Biserica lui Hristos și pentru pentru propovăduirea evangheliei pe întreg Pământul, pentru poporul român și conducătorii lui, pentru văduve și orfani, pentru săraci și necăjiți, pentru bolnavi și pentru cei prigoniți pentru credință, pentru cei înfometați și însetați, pentru sufletele celor răposați și pentru pacea întregii lumi, că tu ești Maica Vieții și doctorul sufletelor!
– Ajută-ne să ne pocăim toți oamenii de păcatele noastre și să iubim Biserica, să renunțam la păcate, vicii și necredință.
– Ajută-ne să auzim chemarea divină a Fiului tău – Mântuitorul sufletelor noastre, care a venit să sufere chinuri barbare pentru bietele oile rătăcite de turma Domnului.
– Roagă-te, Măicuța Sfântă, pentru sufletul meu și al celor din familia mea, al prietenilor și dusmanilor, pentru binele lor din fiecare zi, spre slava Tatălui și Fiului și Sfântului Duh în vecii vecilor!

Amin!

Maria Filipoiu/ UZPR
București-România

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București