Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » SPERANȚA MIRON: Tainele din clepsidră de Stan M. ANDREI

SPERANȚA MIRON: Tainele din clepsidră de Stan M. ANDREI

Taina este legată de ideea de tezaur, iar poezia este o taină!

Marin Sorescu spunea că : „Toată arta la un loc nu ustură atât de tare ca Poezia ! De ce? Pentru că Poezia este oscilograful omenirii! Cuvântul, mai mult decât o statuie, o pânză, o clădire, se plachează direct pe geamătul omenirii, e rănit, sfârtecat…”

Autorul cărţii „Tainele din clepsidră”,domnul Stan M. ANDREI, se numără printre privilegiaţi fiindcă a fost atins de Degetul Luminii!

A scrie Poezie este ca şi cum ai păşi într-un Altar pentru a săvârşi o Taină!

Poezia este un TOT!

Poezia este Esenţa Luminii!

Poezia poate fi un Mister !

Poezia este Un Strop de Veşnicie !

Spuneam că  a scrie Poezie este ca şi cum ai intra într-un loc Sacru pentru a săvârşi o Taină ! Tezaurizarea tainei (din clepsidră ), în cazul de faţă, este motiv de nelinişte, de zbucium prin povara ei interioară pentru cel (cei) ce-o păstrează, dar şi pentru cei ce-o intuiesc şi se tem de măreţia ei.

Câte taine se ascund în cele două rezervoare ale clepsidrei, rezervoare ce corespund Cerului şi pământului, sau invers, de ce nu?

Este ca şi cum autorul cărţii „Tainele din clepsidră”, domnul Stan M. ANDREI ar fi luat parte la un ritual iniţiatic care cuprindea trecerea dintr-o încăpere secretă, un fel de ascunzătoare sub pământ, sau o cameră închisă, sau un luminiş dintr-o pădure, locuri aflate departe de ochiul oricărui curios. Acolo, sub povara tainei, într-o stare hipnotică, urmează un fel de crucificare , iar Crucea Poetului ajunge, în visul său, până la Cer, loveşte pământul, iar din braţele Crucii curg stele cu care el, Poetul, îşi spală faţa, înzorind-o !

Întrebarea dramatică, pentru mine, este următoarea: Atunci când autorul ar răsturna clepsidra şi primul fir de nisip ar străfulgera Bing-Bangul Clipei, aceasta, clipa adică, mai cumulează, prin metaforă cei doi vectori ai eternităţii, Trecut şi Viitor? E oare, o întrebare retorică?

 

  1. S. Cartea „Tainele din clepsidră” , a d-lui Stan M. ANDREI, apărută la editura Olimpias, este ilustrată de excepţie de d-na Sorina Fădor Vădeanu, fiecare ilustraţie subliniind, cu fineţe şi profunzime, cât de strâmtă este trecerea din partea de sus şi cea de jos a clepsidrei, de la registrul superior la cel inferior, adică de la ceresc, la terestru şi apoi prin răsturnare, de la terestru la ceresc, imaginând astfel misticul şi alchimicul şi schimburile dintre cele două tărâmuri stranii , sugerând tainic reintegrarea în izvorul divin sau relaţia dintre sacru şi profan.

 

Speranţa Miron

 

 

Facebooktwitterby feather