Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » GEORGETA TUDOR: Spiritul de echipă

GEORGETA TUDOR: Spiritul de echipă

Moto: „ Să formezi o echipă e doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul.”

( Henry David Thoreau-filozof american)

În secolul XXI, noi, românii, ne raportăm, mai tot timpul, la momentul decembrie ֨89, pentru că atunci s-a produs marea schimbare  a vieții noastre  în plan social, spiritual, material…Nu-mi propun să dezvolt subiectul acesta la modul general, ci doar atât cât ține de comunitatea în care trăiesc.

Ieșind la pensie în 2011, când deja simțeam efectul negativ al schimbării în domeniul în care am lucrat 36 de ani, am avut șansa ca după aproape patru ani, deci în 2014, să cunosc niște oameni minunați care, în spiritul voluntariatului-termen folosit mult mai des după momentul amintit mai sus, ofereau comunității verneștene, din 2010, un ziar local. Lucrul acesta a fost  posibil datorită invitației pe care mi-a făcut-o fostul coleg de școală generală prof. Ion Arsene, de a deveni colaboratoare la Curierul zoreștean, el fiind redactor la publicația locală  de la începuturile apariției acesteia. Inițial, colaborarea mea se realiza prin simpla trimitere a articolelor pe adresa de mail a redactorului-fondator Eduard Sârbescu. Pentru că din echipa ziarului mai făcea parte și dl ing. Ștefan Andrei, un neobosit inițiator de activități cu caracter educativ, am reușit să ne cunoaștem la una din acestea, după care au urmat altele cu școlile din comună și la biblioteca „ Vasile Cârlova”.

La începutul anului 2018, în urma discuției cu Romulus Gomoescu, consilier local și un bun specialist în arta mânuirii camerei de filmat, lui Eduard i-a venit ideea de a profita de oportunitatea oferită de tehnica modernă pentru înființarea canalului verneștitv pe youtube. Canalul acesta urma să ofere verneștenilor, lună de lună, câte un material informațional din istoria locală ( realizatori Eduard Sârbescu și Ion Arsene) la rubrica „ S-a întâmplat cândva…”, din viața unor locuitori ai satelor comunei cu preocupări diferite/hobby-uri, în cadrul rubricii„ Oameni de lângă noi” ( realizator Georgeta Tudor) și despre actualitatea verneșteană. În numărul din februarie 2018 al ziarului local, locuitorii comunei Vernești erau informați că au acces la noul canal pe toate device-urile iar cei care dețin televizoare smart pot seta programul local pe micile lor ecrane.

Primele filmări au fost realizate în Cabinetul de Documentare și Informare al Sc. gimnaziale „ N. I. Jilinschi”, prin amabilitatea conducerii și a personalului auxiliar. Au urmat alte înregistrări la biblioteca comunală, la Sc. gimnazială și grădinița din Cândești, la Caminul cultural din Zorești, la casa praznicală și biserica cu hramul „ Buna Vestire” din Vernești, în satul Mierea, cu invitații de la rubrica „ Oameni de lângă noi”.

De fiecare dată, membrii echipei vernești tv rupeau din timpul lor liber, pentru că doar eu sunt pensionară și se presupune că am tot timpul din lume, ceilalți având fiecare job-ul lui, și erau prezenți la filmările programate în luna respectivă din pură pasiune și drag de a face ceva pentru comunitatea în care trăim. La un moment dat, cineva m-a apostrofat, nu dintre cei care urmăresc canalul sau citesc ziarul: „ Nu se poate, vă iese vouă ceva. Nu munciți degeaba.” Greu poate să înțeleagă unul/una care se gândește numai la profit, că există și oameni care pot munci și fără recompensă financiară, mulțumindu-se doar cu satisfacția morală.

Încă de la începutul acestui proiect, echipa și-a propus ca prin rubricile realizate să scoată în evidență numai lucrurile pozitive din cadrul comunei, să descopere oameni talentați pe care să-i aducă în fața camerei de filmat ca să povestească din viața lor. În felul acesta am cunoscut persoane de toate vărstele-de la studenta de 19 ani Larisa Covaciu, îndrăgostită de pictură, până la cea mai în vârstă femeie în viață, Angelica Drăgan, de 105 ani. Am stat de vorbă în fața camerei de filmat cu oameni care au avut, de-a lungul vieții lor, funcții de răspundere și cu multă disponibilitate ne-au împărtășit din experiența lor: prof. Gheorghe Andrei, ing Ștefan Andrei, ec. Constantin Opriș, m.m. Neculai Gogoașă ( arbitru în Divizia A de fotbal). Ne-au acordat interviu persoane cu preocupări pentru artă, pentru confecționarea obiectelor tradiționale: Mariana Stemate și tatăl ei Mihai Pascov (cusături tradiționale), Adrian Guloiu ( împletituri din răchită), Florentina Copoiu ( atelier de creație vestimentară), Mihaela Andreiana-Marin  (colecționar de costume populare), Aurel Cojanu ( meșter popular-sculptură în lemn), Sofia Marin ( bun povestitor-colaborator la Curierul zoreștean)

În cadrul rubricii „ Oamerni de lângă noi”, am avut privilegiul să ascult amintirile singurului veterean de război din Vernești, în vârstă de 97 de ani, Vasile Burducea-Dumnezeu să-l odihnească, pentru că între timp a plecat dintre noi, și să înțeleg trăirile unui om care a cunoscut ororile Celui de-al Doilea Război Mondial.

În viața omului sunt momente de trăire spirituală când are ocazia să participe la evenimente cum ar fi nunta, botezul, evenimente  care au loc, în prima parte,  într-o biserică în prezența unui preot-echipa s-a deplasat la biserica „Buna Vestire” pentru interviul cu pr. Ioan Nedelcu. Și tot trăire spirituală simți  și când asculți glasul unui cântăreț, așa că am ajuns și  în satul Mierea unde s-a stabilit după câțiva ani de la momentul decembrie ֨89 artista de muzică populară Atena Bratosin-Stoian, care ne-a primit cu multă plăcere pentru un interviu.

Echipa verneștitv, formată la început doar din patru membri, s-a mărit în toamna  lui 2019 cu încă un cameraman prin tânăra Iuliana Sîrbescu care ni s-a alăturat tot voluntar, tot din pasiune pentru arta filmării și a editării.  Au urmat alte filmări cu oameni, cu locuri. Cu două camere calitatea materialelor editate a crescut, cum s-a dovedit și înregistrarea de la prisaca familiei Ioana și Tiberiu Ionescu, când am simțit că nimic nu e mai frumos decât o echipă bazată pe respect, profesionalism și sinceritate.

Comuna Vernești oferă subiecte inepuizabile pentru canalul verneștitv, prin așezarea geografică, prin istoria locurilor, prin activitățile școlilor, prin povestea oamenilor ei, numai că, pentru o mai mare eficiență a muncii voluntare, echipa are nevoie de un spațiu adecvat. Poate cel ce va ajunge în fruntea comunității se va gândi și la lucrul acesta, tot din spirit de echipă și de dragul celor pe care-i reprezintă în urma votului acordat.

Facebooktwitterby feather